Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "πραγματοποιήθηκε κρίσιμη συνάντηση από 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, με τον Τούρκο ΥΠΑΜ να απευθύνει σημαντικό μήνυμα ...", αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπόψιν άρθρο:
"Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Dragomir Zakov, τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Mariusz Błaszczak, τον υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας Vasile Dincu, τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov και τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Juansher Burchuladze σε εξαμερή τηλεδιάσκεψη.
Ο υπουργός Ακάρ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση και συντονισμό της Τουρκίας, ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική.
Δηλώνοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ είπε:
«Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία μιας επείγουσας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία η οποία θα βοηθήσει μια διπλωματική λύση και ο επείγων χαρακτήρας της ασφαλούς εκκένωσης των αμάχων».
Κάνοντας αξιολογήσεις για άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο Ακάρ είπε:
«Κατά τη συνάντηση τονίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία της συνεργασίας για τη διατήρηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των ναρκών. Τέλος, τονίστηκε λόγω της επιδεινωμένης ανθρωπιστικής κατάστασης, η αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια και τα μέτρα που ελήφθησαν για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής:
H Toυρκία επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παίξει κάποιο ρόλο στον Ουκρανικό πόλεμο, προβάλλοντος τον εαυτό της ως ισχυρό διαμεσολαβητή.
Ωστόσο πέραν του εντυπωσιασμού που επιχειρεί, αποβλέπει στο να τα έχει καλά τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία, ωθώντας τη Δύση να αποδεχθεί αυτόν το ρόλο της και παγιώνοντας στο Διεθνές στερέωμα το ρόλο της ως διαμεσολαβητή.
Επί του πρακτέου όμως δεν έχει επιτύχει τίποτε ουσιαστικό, αφού ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Τα γεγονότα στη Bucha και οι σφαγές αμάχων εκεί, έχουν βαρύνει πάρα πολύ το κλίμα στις τάξεις των Ουκρανών και της Δύσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μεταστροφή του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, ακόμη και σε θέματα για τα οποία είχε πριν συνηγορήσει, όπως η μη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα αιτήματα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.
Τώρα πλέον οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για γεννοκτονία και εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους, ενώ ο Ουκρανός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ τόνισε εμφατικά ότι οι Ρώσοι συμπεριφέρονται στην Ουκρανία όπως οι ναζί στον Β Παγκόσμιο πόλεμο.
Παράλληλα μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία , η Γερμανία , η Μ. Βρετανία, η Ισπανία αλλά και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ζητάνε καταδίκη της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου ενώ επιβάλλουν νέες κυρώσεις ακόμη και κατά μελών των οικογενειών του Πούτιν και του Λαβρόφ.
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο πόλεμος υποτροπιάζει προς το χειρότερο και πως περιθώρια διαπραγμάτευσης λιγοστεύουν στην παρούσα φάση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων.
Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσει τη θέση της ως διαμεσολαβήτρια χώρα στη Διεθνή σκηνή, προέβη στην εξαμερή διάσκεψη των παρεύξεινων κρατών προτείνοντας κατάπαυση του πυρός, κάτι το οποίο φυσικά στην παρούσα φάση είναι μη συζητήσιμο από τους Ρώσους που πλην Μαριούπολης δεν έχουν καταφέρει τίποτε ουσιαστικό ακόμη, προσβλέποντας σε νίκη στο Ντονμπάς το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι, βοήθεια, αποναρκοθέτηση Ευξείνου πόντου αποτέλεσαν επίσης θέματα της συνάντησης , με την κύρια ανησυχία της Τουρκίας να επικεντρώνεται στην αποφυγή εξάπλωσης του πολέμου στον Εύξεινο πόντο.
Θα λέγαμε ότι εδώ η Τουρκία προσπαθεί να συγκρατήσει άλλες χώρες και κυρίως τη Ρουμανία και την Βουλγαρία να μην μπούν δυναμικότερα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προκειμένου να μην εξαπλωθεί αυτός
Η πρόσφατη απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών με αφορμή τις σφαγές στη Bucha από πληθώρα Ευρωπαϊκών κρατών, υποδηλώνει μεγαλύτερη κλιμάκωση ενεργειών κατά της Ρωσίας, γεγονός που θορήβησε την Τουρκία.
Ουσιαστικά η Τουρκία θέλει να δει τις σκέψεις και τις προθέσεις των άλλων παρεύξεινων κρατών, προειδοποιώντας τες εμμέσως για το τι θα σημαίνει τυχόν περαιτέρω εμπλοκή τους στον πόλεμο.
Για μια ακόμη φορά η Τουρκία παίζει το χαρτί του Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι οι εγγυήσεις προς την Ουκρανία συζητήθηκαν με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία
Η Τουρκία συζήτησε το θέμα της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο με εκπροσώπους της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της ίδιας της Ουκρανίας. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε σχετικά σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξή του στους Financial Times .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά «κατ' αρχήν φαίνονται ευνοϊκές» επειδή η Τουρκία θέλει να «υποστηρίξει την Ουκρανία» και να τερματίσει τη σύγκρουση.
"Πραγματοποιήσαμε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας. Είχαμε συνομιλίες με τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, αλλά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστούν οι στρατιωτικοί μας πριν τις υπογράψουμε", είπε ο Kalyn.