Εκτός από τη χερσαία εισβολή και τις αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσία, που καταπονούν τόσο τον ουκρανικό όσο και τον ρωσικό στρατό μέσα και γύρω από το Κίεβο, υπάρχει ένα άλλο στρώμα μάχης που συμβαίνει στον αέρα, μια μη επανδρωμένη μορφή μάχης που αποδεικνύεται θανατηφόρα.
Τα drones έχουν γίνει εργαλείο τόσο των εισβολέων όσο και της αντίστασης στην Ουκρανία, τόσο για συλλογή πληροφοριών όσο και για επιθέσεις. Εν όψει της εισβολής, η Ουκρανία φέρεται να έστειλε χειροκίνητα αναγνωριστικά UAV στη Λευκορωσία για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά, με τις προετοιμασίες και τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων που οργανώθηκαν εκεί. Αν και αυτό, είναι καλύτερο από την απουσία πληροφοριών, η χρησιμότητά του ήταν περιορισμένη επειδή η αναγνώριση από μόνη της δεν μπορούσε να αναλύσει τα μοτίβα των κινήσεων των στρατευμάτων, για να δημιουργήσει μια κατανόηση για το πώς εξελίσσονταν τα σχέδια της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το reuters, η Ουκρανία έχει αγοράσει σχεδόν 30 φορές περισσότερο εξοπλισμό αμυντικής βιομηχανίας από την Τουρκία το πρώτο τρίμηνο από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία, καθώς προετοιμάστηκε και πολέμησε ενάντια στη ρωσική εισβολή.
«Η Τουρκία εξήγαγε 59,1 εκατομμύρια δολάρια τέτοιων προϊόντων στην Ουκρανία την περίοδο, σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM)», αναφέρει η συνέλευση, μια ένωση βιομηχανίας, αλλά δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα τον εξοπλισμό.
Η Ουκρανία έχει αγοράσει περισσότερα από 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 (UAV), από τον Τούρκο μεγιστάνα drone Baykar τα τελευταία χρόνια. Λέγεται ότι, παρήγγειλε άλλα 16 στις 27 Ιανουαρίου. Αυτή η παρτίδα αναφέρεται ότι παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δοκιμάστηκαν στη μάχη, έχουν ήδη αποδείξει τις δυνατότητές τους στη Λιβύη, τη Συρία και τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Να υπενθυμίσουμε ότι Άγκυρα και Κίεβο, έχουν μακροχρόνιους δεσμούς αμυντικής συνεργασίας.
Μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο.
Ενώ επέκρινε την επίθεση της Ρωσίας, η Άγκυρα προσπαθεί να ισορροπήσει τους στενούς της δεσμούς και έχει τοποθετηθεί ως ουδέτερο μέρος που προσπαθεί να μεσολαβήσει.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραμείνουν ανοιχτοί.
Οι συνολικές αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Ismail Demir.
«Ο τομέας της άμυνας και της αεροπορίας μας εξήγαγε 961 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 3 μήνες του έτους, αύξηση 48,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι, πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για τους στόχους μας», είπε ο Ντεμίρ στο Twitter.
Το 2021 η Τουρκία εξήγαγε περισσότερα από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά προϊόντα, σημειώνοντας αύξηση 41,5% σε σύγκριση με το 2020.
Πριν από την εισβολή, οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διεξάγουν επιχειρήσεις «στρατιωτικής εξαπάτησης», με σκοπό να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι η Ουκρανία ήταν ο επιτιθέμενος. Η Ρωσία φέρεται να οργάνωσε πολλές επιθέσεις με drone, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα τετρακόπτερα που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποιήθηκαν από την Ουκρανία. Αυτά τα drones σχεδόν πάντα, σημειώνονταν με ναζιστικά σύμβολα για να ενισχύσουν τα μηνύματα της Ρωσίας σχετικά με τη φασιστική απειλή που προέρχεται από την Ουκρανία.
Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έχουν καταστρέψει αρκετές εκατοντάδες ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Αυτός ο αριθμός φαίνεται υψηλός, δεδομένου του περιορισμένου μεγέθους του οπλοστασίου των drone της Ουκρανίας πριν από την εισβολή. Εάν η Ουκρανία διέθετε μια μεγάλη και τρομερή δύναμη drone, είναι απίθανο οι Ρώσοι να έστελναν μια τεθωρακισμένη συνοδεία μήκους 40 μιλίων.
Η Ουκρανία είχε επιτυχία εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων εντός των συνόρων της, χρησιμοποιώντας τα 20 περίπου τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που αγόρασε πριν από αρκετά χρόνια . Αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει, στην αδυναμία των ρωσικών αρμάτων μάχης να κινηθούν γρήγορα μέσα στη λάσπη. Σε λίγες εβδομάδες, όταν ο καιρός αλλάξει και το έδαφος σκληρύνει στην Ουκρανία, μπορεί να δούμε μια πιο κινητή ρωσική προέλαση. Η Ρωσία αναμφίβολα θα συνεχίσει να στοχεύει αεροπορικές επιδρομές, σε αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για την εκτόξευση drones.