Ένοπλες Συρράξεις

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές της Ρωσίας; Αποκαλυπτικός χάρτης δείχνει πως ο Πούτιν δεν είναι παρίας

Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διχάσει τον κόσμο. Η Δύση και οι σύμμαχοί της έχουν παρουσιάσει ένα σπάνιο ενιαίο μέτωπο ενάντια στην επίθεση του Ρώσου προέδρου.

Το ΝΑΤΟ απολαμβάνει ένα κύμα υποστήριξης εντός των χωρών μελών του (και των απρόβλεπτων μελών). Η ΕΕ έχει προβάλει τον ρόλο μιας δύναμης πρώτης τάξης. Και οι συντονισμένες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των τραπεζικών περιορισμών, έχουν τιμωρήσει την οικονομία της Ρωσίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αλλά από άλλες χώρες, η Ρωσία εξακολουθεί να απολαμβάνει κάποια υποστήριξη. Η Economist Intelligence Unit, έχει μετρήσει τις κυβερνητικές ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών με τη Ρωσία, για να χωρίσει τον κόσμο σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: κυβερνήσεις που είναι δυτικές, ρωσικές και ουδέτερες κατά την περίοδο της σύγκρουσης στη Βρετανία.

Συνολικά 131 χώρες είναι εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανάλυση. Οι περισσότεροι πλούσιοι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη πέφτουν σε αυτό το κλαμπ. Ακόμη και ιστορικά ουδέτερες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας, έχουν λάβει αποφασιστική στάση κατά της εισβολής. Σύμφωνα με την EIU, το δυτικό στρατόπεδο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αλλά μαζί οι χώρες που εναντιώνονται στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν μόνο το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων ζουν σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις είναι είτε ουδέτερες είτε ρωσικές. Η Κίνα και η Ινδία, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως προσανατολισμένη στη Ρωσία από την EIU, έχει αποφύγει την άμεση καταδίκη των πράξεων του κ. Πούτιν και είναι απίθανο να σταθεί στο πλευρό της Δύσης. Η κυβέρνηση της Ινδίας, που χαρακτηρίζεται ως ουδέτερη, έχει αυξήσει τη δέσμευσή της με τη ρωσική κυβέρνηση, ειδικά μέσω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου.

Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις αυτών των εξαιρετικά πολυπληθών χωρών που είναι ουδέτερες ή προσανατολισμένες στη Ρωσία. Σύμφωνα με έρευνα στην Ινδία που διεξήχθη από το YouGov, έναν δημοσκόπο, τον Μάρτιο, το 40% των ερωτηθέντων ενέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το 54% των ερωτηθέντων ενέκριναν την ηγεσία του κ. Πούτιν (σε σύγκριση με το 63% που ενέκρινε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρο της Ουκρανίας). Δεν έχουν συλλεχθεί τέτοια δεδομένα στην Κίνα, αλλά οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη για τη Ρωσία.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις 28 χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από την EIU ότι κλίνουν προς τη Ρωσία. Εκτός από την Κίνα, αυτές περιλαμβάνουν πολυπληθή μέρη όπως το Πακιστάν και την Αιθιοπία. Για ορισμένους, όπως η Ερυθραία και η Συρία, η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος. Τριάντα δύο κυβερνήσεις έχουν παραμείνει ουδέτερες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Μπαγκλαντές, της Βραζιλίας και της Ινδίας. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν την ουδετερότητα ως την προεπιλεγμένη επιλογή εξωτερικής πολιτικής, μια κληρονομιά του αδέσμευτου κινήματος που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως αντίβαρο ενάντια στην πόλωση του κόσμου σε δύο μπλοκ.

Η εκστρατεία του κ. Πούτιν στην Ουκρανία έχει γνωρίσει ευρεία καταδίκη στη Δύση. Πρόσφατα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου θα μπορούσαν να κάνουν τη Ρωσία να χάσει περαιτέρω υποστήριξη διεθνώς. Αλλά προς το παρόν σε καμία περίπτωση δεν θεωρούν όλοι αυτόν και τη χώρα του ως παρίες.

https://twitter.com/Arab_Intel/status/1511653751580291072

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...