Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο ανακοίνωσαν νέες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά μιλάμε για τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους κατά πλοίων. Από την άποψη αυτή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την ανάγκη να λάβει η Μόσχα αποφασιστική θέση σχετικά με την προμήθεια όπλων στη ζώνη σύγκρουσης. Σε ποιο βαθμό οι προμήθειες της Δύσης θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και θα περιπλέξουν τον πόλεμο για τη Ρωσία;
Η Δύση θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να μεταφέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία, αναφέρουν πηγές της βρετανικής κυβέρνησης στους Times. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η προμήθεια όπλων θα βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τον έλεγχο της Οδησσού. Επιπλέον, πριν η βρετανική πλευρά εξέταζε την επιλογή της μεταφοράς πυραύλων Brimstone στο Κίεβο, αλλά τώρα θεωρείται λιγότερο πιθανή, αναφέρει το TASS.
Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί επίσης με συμμάχους για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τανκς σοβιετικής κατασκευής στο Κίεβο, ανέφερε η New York Times επικαλούμενη πηγή του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ενεργήσουν ως ενδιάμεσοι για να βοηθήσουν στη μεταφορά τανκς στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενες σε αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν σύντομα. Η διοίκηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.
Επιπλέον, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ ενέκρινε την παράδοση 58 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού PbV-501 (η γερμανική έκδοση του BMP-1) στον ουκρανικό στρατό, τα οποία ήταν ακόμη σε υπηρεσία με τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της ΛΔΓ. Η παράδοση των οχημάτων στην Ουκρανία δεν θα γίνει αμέσως - πρέπει πρώτα να επισκευαστούν και αυτό θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με την Welt am Sonntag.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Το πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones Puma και Switchblade, τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά, συσκευές νυχτερινής όρασης, θερμικές εικόνες, υπηρεσίες δορυφορικών εικόνων, συστήματα επικοινωνιών, πολυβόλα, ιατρικές προμήθειες, γράφει το RIA Novosti.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο Fox News, είπε ότι ο στρατός του δεν χρειάζεται θωράκιση σώματος και ειδικά κράνη, χρειάζονται βαριά όπλα. «Απλώς δώστε μας πυραύλους, δώστε μας αεροπλάνα. Μπορείτε να μας δώσετε ένα F-18 ή ένα F-19; Δώστε μας παλιά σοβιετικά αεροπλάνα. Αυτό είναι όλο. Δώστε μου τα. Δώστε μου κάτι με το οποίο μπορώ να προστατεύσω το κράτος μου», είπε ο πολιτικός.
Η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει σκληρά σε ό,τι συμβαίνει - τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, καθώς η επέμβαση των χωρών του ΝΑΤΟ στην ειδική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. υποθέσεων.
«Η Ουκρανία είναι ήδη πρακτικά ανίκανη να αντισταθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας από μόνη της, επειδή η στρατιωτική της υποδομή έχει καταστραφεί ως επί το πλείστον. Οι δυτικές προμήθειες δεν θα ενισχύσουν σημαντικά τον ουκρανικό στρατό, είναι παρόμοιες με την απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από κατάσταση κλινικού θανάτου. Αλλά θα παρατείνουν τον πόλεμο, και ως εκ τούτου τον αριθμό των θυμάτων. Έτσι, αυτές οι παραδόσεις δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Ουκρανία, αλλά για την απαραίτητη συνέχιση της σύγκρουσης», σημείωσε ο ίδιος.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, καταρχήν η Μόσχα θα πρέπει να θέσει το ζήτημα του απαράδεκτου να «πλημμυρίσει» η Ουκρανία με όπλα στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Δύση.
«Η κατάσταση είναι περίπλοκη – εάν τηρήσουμε σκληρή στάση σε ό,τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δύση, τότε ως απάντηση θα απαιτήσουν από τη Μόσχα να σταματήσει την ειδική επιχείρηση, να καθορίσει εκεχειρία και να στραφεί αποκλειστικά σε διπλωματικά εργαλεία», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο ειδικός υπενθύμισε: Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η επέμβαση στην ειδική επιχείρηση απειλεί να κλιμακωθεί σε πυρηνικό επίπεδο.
«Η Ρωσία και η Δύση πρέπει να καθορίσουν τη γραμμή πέρα από την οποία ξεκινά η επέμβαση. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των ουρανών πάνω από την Ουκρανία είναι παρεμβολή, η χρήση πολωνικών στρατιωτικών αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση αεροσκαφών της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι επίσης παρεμβολή. Όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, αυτό είναι ένα θέμα συζητήσιμο, όλα εξαρτώνται από την κλίμακα και τη φύση της. Τα κόμματα θα πρέπει να επεξεργαστούν αυτή τη «γκρίζα ζώνη», εξήγησε ο αναλυτής.
Όλος ο εξοπλισμός που θέλει να προμηθεύσει η Δύση στην Ουκρανία είναι μεγάλου μεγέθους, θα είναι πολύ δύσκολο να τον φέρει, και ακόμη περισσότερο να τον αναπτύξει, το μεγαλύτερο μέρος του θα καταστραφεί από ρωσικούς πυραύλους υψηλής ακρίβειας ακόμη και πριν οι Ένοπλες Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αρχίζουν να το χειρίζονται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πυραύλων και Πυροβολικού Κονσταντίν Σίβκοφ.
Για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 350-400 στρατιωτικά αεροσκάφη κρούσης, επισημαίνει ο ειδικός.
«Πρώτον, δεν ξέρω ποια χώρα μπορεί να δώσει στην Ουκρανία τόσα πολλά μαχητικά και βομβαρδιστικά. Δεύτερον, δεν είναι ξεκάθαρο πού θα βασιστούν, τόσο που την πρώτη κιόλας νύχτα δεν θα καταστραφούν από ρωσικούς πυραύλους. Τρίτον, ποιος θα τα διαχειριστεί; Δεν υπάρχουν τόσοι πιλότοι υψηλής κλάσης στην Ουκρανία», τόνισε ο συνομιλητής.
Εάν, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ στείλει τους πιλότους του να πολεμήσουν, τότε αυτό θα χαρακτηριστεί ήδη ως άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και η ηγεσία της συμμαχίας είπε αμέσως ότι αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο.
«Η κατάσταση είναι η ίδια με τις εγκαταστάσεις πυροβολικού - αρκετές εκατοντάδες από αυτές χρειάζονται επίσης για να ανατραπεί η κατάσταση στα μέτωπα. Δεν πιστεύω στην πραγματικότητα μιας τόσο μεγάλης κλίμακας παράδοσης. Παρεμπιπτόντως, έχουν ακόμα πολλά στις βάσεις πυροβολικού, αλλά δεν υπάρχει σημείο καμπής. Εάν μιλάμε για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας, τότε τέτοιες ογκώδεις εγκαταστάσεις θα γίνουν ο πρώτος στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν εμπλέξουν τους εκπαιδευτές τους ή άλλους ειδικούς για τη λειτουργία συστημάτων αεράμυνας, τότε το σενάριο με το στρατόπεδο των δυτικών μισθοφόρων στην περιοχή Λβιβ, που καταστράφηκε από τους πυραύλους μας, θα επαναληφθεί», σημείωσε ο ειδικός.
Τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να εμποδίσουν την παράδοση εξοπλισμού στα μέτωπα, μεταξύ άλλων με πυρά πυροβολικού, όπως έκαναν οι πολιτοφυλακές στο καζάνι του Ilovaisk το 2015, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Πλεχάνοφ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων των «Αξιωματικών της Ρωσίας», Αλεξάντερ Περεντζίεφ.
Ο αναλυτής υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσία κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων του διυλιστηρίου πετρελαίου Kremenchug με όπλα υψηλής ακρίβειας - αυτό ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου που λειτουργούσαν στο έδαφος της Ουκρανίας. Επίσης καταστράφηκαν διυλιστήρια πετρελαίου και αποθήκες με καύσιμα και λιπαντικά κοντά στην Οδησσό.
«Καταρχήν, στην Ουκρανία τώρα δεν υπάρχει ούτε τέτοια ποσότητα καυσίμου για τον ανεφοδιασμό μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων. Νομίζω ότι όλα αυτά τα άρματα μάχης και τα οχήματα μάχης πεζικού θα ληφθούν από τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αχρησιμοποίητα και θα μεταφερθούν στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ», προέβλεψε ο ειδικός.
Ο Αλεξέι Λεόνκοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland, με τη σειρά του, σημείωσε ότι τώρα στην Ουκρανία οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κερδίζουν όλες τις μονομαχίες τανκ εναντίον ουκρανικών πληρωμάτων - και η Ουκρανία δεν έχει πλέον τους καλύτερους ειδικούς, απλά δεν υπάρχει κανένας να επιχειρήσει τα τεθωρακισμένα οχήματα που παρέχει η Δύση.
«Η Ουκρανία μπορεί να προσγειώσει ανεκπαίδευτα πληρώματα, αλλά τότε θα είναι ένας φυσικός μύλος κρέατος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο ειδικός.