Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 με κατευθυνόμενους και μη κατευθυνόμενους πυραύλους κατέστρεψαν τις καμουφλαρισμένες θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους στις 3 Απριλίου σε σχετική ενημέρωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων κατέστρεψαν τις καμουφλαρισμένες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Τα πληρώματα της αεροπορίας του στρατού εκτόξευσαν κατευθυνόμενους και μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε σχηματισμούς από χαμηλά υψόμετρα», σημείωσε το στρατιωτικό τμήμα.
Όπως διευκρινίζεται στο υπουργείο Άμυνας, ως αποτέλεσμα καταστράφηκαν οι θέσεις τεθωρακισμένων οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καμουφλαρισμένων σε δασώδη περιοχή.
«Το αποτέλεσμα του χτυπήματος στόχων καταγράφηκε μέσω αντικειμενικού ελέγχου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Η καταγραφή οθόνης από τον χειριστή των όπλων δείχνει την εκτόξευση και την πτήση του πυραύλου Whirlwind, καθώς και την καταστροφή του στόχου. Η στρατιωτική αεροπορία εκτελεί επίσης καθήκοντα συνοδείας νηοπομπών, παράδοσης στρατευμάτων και στρατιωτικού φορτίου και αεροπορικής υποστήριξης μονάδων.
Στο πλαίσιο των σημερινών γεγονότων, η Πολωνία ζητά μια σημαντική αύξηση -έως 150 χιλιάδες άτομα- της δύναμης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, ειδικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Η Πολωνία θα ήταν ευπρόσδεκτη εάν οι Αμερικανοί αύξαναν την παρουσία τους στην Ευρώπη από τους σημερινούς 100.000 στρατιώτες σε 150.000 στο μέλλον λόγω της αυξανόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας», είπε ο πολιτικός. «Από αυτούς, 75.000 στρατιώτες θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνιμα στην ανατολική πτέρυγα [του ΝΑΤΟ], δηλαδή στα σύνορα με τη Ρωσία, 50.000 στρατιώτες θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία», είπε ο Κατσίνσκι. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την ασφάλεια της Πολωνίας.
Νωρίτερα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του TASS, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στα επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη που έλαβαν χώρα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πριν από αυτό, το Πεντάγωνο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης στην Ευρώπη (στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία) ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε μετά από έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου.
Το έγγραφο ισχυριζόταν ότι ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, ενεργοποιήθηκαν τα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας, αναπτύχθηκαν στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και 40.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην ανατολική πλευρά της.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου (CNS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγό Βαλερί Ζαλούτσνι, κατά την οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα της υποστήριξης του Κιέβου από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο επίσημος εκπρόσωπος του CNS, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Μπάτλερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μίλεϊ και ο Ζαλούτσνι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης.
«Ο πρόεδρος [CNS] επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο ο στρατηγός Ζαλούτσνι και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σταθερά» και έδειξε την ενότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων στην αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν το Κίεβο, είπε ο Μπάτλερ. «Η Ουκρανία είναι βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ και είναι σταθερά προσηλωμένη στην εθνική κυριαρχία και τις δημοκρατικές αρχές», υποστήριξε.