Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που έχει ήδη επιδεινωθεί από τον COVID-19, δήλωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σέρμαν είπε ότι, τα ρωσικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την πρόσβαση στα λιμάνια της Ουκρανίας, ουσιαστικά διακόπτουν τις εξαγωγές σιτηρών και φέρεται να εμποδίζουν περίπου 94 πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα για την παγκόσμια αγορά να φτάσουν στη Μεσόγειο.
« Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια », είπε η Σέρμαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ .
Σημειώνοντας ότι οι άμαχοι στη Μαριούπολη, που πολιορκήθηκαν από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, η Σέρμαν είπε: «Οι άνθρωποι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό. Μια μητέρα που κρύβεται από τις βόμβες της Ρωσίας είπε στους δημοσιογράφους ότι, ταΐζει τις τρεις κόρες της με μόνο μια κουταλιά μέλι καθημερινά. Οι αξιωματούχοι της πόλης λένε ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λιμοκτονούν».
«Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, που τάιζαν τον κόσμο με εξαγωγές σιτηρών πριν από πέντε εβδομάδες, πεθαίνουν σήμερα εξαιτίας του πολέμου του Προέδρου Πούτιν », είπε η Σέρμαν.
Δηλώνοντας ότι το 30 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20 τοις εκατό των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75 τοις εκατό των εξαγωγών ηλιελαίου προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Σέρμαν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος του Πούτιν απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Δηλώνοντας ότι η Ρωσία βομβάρδισε τουλάχιστον 3 πολιτικά πλοία που μετέφεραν προϊόντα στη Μαύρη Θάλασσα, η Σέρμαν είπε: «Το ρωσικό ναυτικό διακόπτει τις εξαγωγές σιτηρών εμποδίζοντας την πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια. Εμποδίζουν περίπου 94 πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα για την παγκόσμια αγορά να φτάσουν στη Μεσόγειο», είπε.
«Η απόφαση είναι στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, δημιούργησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και μόνο αυτός μπορεί να σταματήσει όλο αυτό «, είπε η Σέρμαν.
Η Ρωσία κατηγορήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, δημιούργησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ Barbara Woodword, είπε « η όρεξη της Ρωσίας για πόλεμο, αφαιρεί φαγητό από το τραπέζι του κόσμου». Κατά την εκτίμησή του, ο Γάλλος πρεσβευτής Nicolas de Riviere κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυξάνει τον κίνδυνο πείνας παγκοσμίως.
Η Ρωσία και η Κίνα, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησαν τις δυτικές κυρώσεις και το οικονομικό εμπάργκο για την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Ο Βασίλι Νεμπένζια, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι « η αναταραχή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων οφείλεται στις άκρατες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ».
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ντάι Μπινγκ, κατηγόρησε τις «αδιάκριτες κυρώσεις» (της Δύσης) για αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, τροφίμων, οικονομίας, εμπορίου και χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Dai Bing είπε ότι, οι κυρώσεις και οι οικονομικοί αποκλεισμοί θα επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας τις τιμές.
Εν τω μεταξύ, βομβαρδιστικά που έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα εντοπίστηκαν 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Δύο στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας σε απόσταση περίπου 40-50 χιλιομέτρων από τα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Οι συνθήκες εμφάνισης σε αυτήν την περιοχή δύο στρατηγικών πυρηνικών βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ, προκαλούν ταυτόχρονα πολύ σοβαρή ανησυχία, ειδικά μετά από μια ολόκληρη σειρά απειλών των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι τα βομβαρδιστικά έφτασαν χωριστά το ένα από το άλλο, αρχικά μια από τις πλευρές παρατηρήθηκε μέσω της παρακολούθησης των δημόσιων Μέσων, σε ένα σήμα αναμεταδότη, μετά την οποία εμφανίστηκε ένα άλλο αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 στην ίδια περιοχή. Είναι γνωστό ότι, τα αεροπλάνα βρίσκονταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για αρκετό καιρό, ενώ υπήρχε επίσης πολύ υψηλή δραστηριότητα μαχητικών αεροσκαφών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Είναι γνωστό ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, συνειδητοποιώντας πιθανώς ότι σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία, θα μπορούσε να αναγνωρίσει τέτοιες ενέργειες ως άμεση κλιμάκωση, ωστόσο, οι προκλήσεις που πραγματοποιούνται από το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να εγείρουν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων σχετικά με τέτοιες ενέργειες.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να διευθετηθεί μια πρόκληση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη καταρρίψει ρουμανικό μαχητικό μία φορά. Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση και θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για αυτό, καθώς και στην περίπτωση της κατάρριψης ενός επιβατικού αεροπλάνου στο Donbass το 2014», σημειώνει ειδικός.