Τις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες να φεύγουν από την χώρα, κάτι που κάνουν πλέον και εκατοντάδες Ρώσοι εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να έχουν φτάσει ήδη στο Βελιγράδι.
Σύμφωνα με κροατικά μέσα ενημέρωσης, για πολλούς Ρώσους που ήθελαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, η Σερβία έχει γίνει κύριο καταφύγιο, επειδή είναι μια από τις λίγες χώρες που προσφέρει τακτικές πτήσεις προς την Ευρώπη λόγω της μαζικής απαγόρευσης των πτήσεων προς τη Ρωσία.
Η εφημερίδα Jutarnji list αναφέρει ότι η Σερβία και η Ρωσία έχουν αιώνιους αδελφικούς δεσμούς, χάρη στην κοινή σλαβική και ορθόδοξη κληρονομιά.
‘Ετσι ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων πολιτών έφτασε στη Σερβία, για διαφύγουν από την καταστροφική κατάσταση στη Ρωσία που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κροατική εφημερίδα γράφει ότι ο Πούτιν απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης στη Σερβία, εν μέρει λόγω «του συλλογικού μίσους προς το ΝΑΤΟ, το οποίο βομβάρδισε τη Σερβία τη δεκαετία του 1990, κάτι το οποίο πολλοί Σέρβοι πολίτες θυμούνται ακόμη».
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Ρώσων που διέφυγαν στη Σερβία, όπου μπορούν να μείνουν χωρίς βίζα έως και 30 ημέρες, αλλά η ομάδα για νεοφερμένους στην πλατφόρμα επικοινωνίας Telegram αριθμεί ήδη εκατοντάδες άτομα από την Ρωσία.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι που οι Σέρβοι υποστηρίζουν τον Πούτιν και κάποιοι αισθάνονται πολύ άβολα.
Ένας από αυτούς τους Ρώσους είναι ο Jakov Borevich, ένας ειδικός πληροφορικής, ο οποίος επέλεξε το Βελιγράδι λόγω της «νοοτροπίας» του και της «εγγύτητας του πολιτισμού» του με τη Ρωσία, συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υπέρ της χώρας του στην σερβική πρωτεύουσα.
Ο Μπόρεβιτς είπε ότι εξακολουθεί να κατανοεί τις εκρήξεις συναισθημάτων στη Σερβία, τις οποίες παρατήρησε στους Ρώσους συμπολίτες του, οι οποίοι συχνά εκφράζουν την αγάπη για την πατρίδα υποστηρίζοντας τον Πούτιν.
Δήλωση Λαβρόιφ για Σερβία και πιέσεις της δύσης
"Η Δύση επιδιώκει να ωθήσει τα συμφέροντα της Σερβίας, να την κάνει όργανο της πολιτικής της". Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν επιβάλλει ποτέ κάτι με τη βία. «Η Δύση προσπαθεί να επιβάλει τη γραμμή της, τα συμφέροντά της στη Σερβία ακριβώς με τη βία. Με τη δύναμη της οικονομικής πίεσης, με τη δύναμη των απειλών, του εκβιασμού, με τη δύναμη των τελεσιγράφων ότι, αν θέλετε να ενταχθείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε πρέπει να ακολουθήσετε την αντιρωσική γραμμή." Αυτό είναι άσεμνο, οπότε να είστε ο εαυτός σας Είναι γενικά αδύνατο να συμπεριφέρεστε είτε στην κοινωνία, είτε στο σπίτι, είτε με φίλους, είτε στη διεθνή σκηνή, ειδικά όταν προσπαθούν να σπάσουν τα χέρια όλων », πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
"Ο Πρόεδρος [Σερβία Aleksandar] Vučić έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό το θέμα, αυτό το πρόβλημα, είπε ειλικρινά ότι η Σερβία είναι μια μικρή χώρα, αλλά η Σερβία έχει τη δική της υπερηφάνεια, έχει τα δικά της συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα τώρα απλώς προσπαθούν να πιέσουν και να σας κάνουν όργανο της πολιτικής Δύσης, όπως ακριβώς συνέβη με τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, όπως προσπαθούν να κάνουν με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε Ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Οι οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, έχουν προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας, και φυγή πολλών Ρώσων πολιτών πλέον, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Πληροφορίες φέρουν το ρούβλι να έχει χάσει έως και 40% της αξίας του απέναντι στο δολάριο.
Έτσι έχει αλλάξει άρδην η καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών. Οι ουρές μπροστά στα ΑΤΜ έχουν γίνει κάτι κοινότυπο πλέον στην χώρα, ενώ οικιακές συσκευές, δυτικά ρούχα κά, έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση, θυμίζοντας επιοχές Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με δειθνείς ειδικούς η ύφεση στην χώρα τραβά την ανιούσα, και εάν συνεχιστεί, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμα και της χρεοκοπίας.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει ζημιά στην ρωσική μεσαία τάξη, ενώ οι οικονομικές απώλειες θα είναι τεράστιες, σε μια ρωσική οικονομία, που πριν τον πόλεμο είχε τα δικά της προβλήματα, τα οποία πλέον ήρθαν στην επιφάνεια και απειλούν την ίδια την χώρα με οικονομική καταστροφή.