Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Σκηνικό'' Κριμαίας στήνει η Ρωσία στο Ντονμπάς - Για ψευτοδημοψήφισμα και ένωση κάνουν λόγο οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο είναι συνεχείς. 

Η αποτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων του 1ου μήνα του πολέμου από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία, ώθησε την Μόσχα να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία... η πρώτη φάση των επιχειρήσεων και τώρα εισερχόμαστε στην δεύτερη φάση αυτής εστιάζοντας στην περιοχή του Ντομπάς στην Ανατολική Ουκρανία. 

Το σχέδιο του Πούτιν

Όταν λέμε Ντομπάς εννοούμε τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ για τις οποίες  στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,  υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώρισή  της ανεξαρτησίας τους. 

Το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου  είναι απλό, αφού στη συνέχεια οι επικεφαλής ρωσόφιλοι των δύο αυτών δημοκρατιών θα προκυρήξουν δημοψηφίσματα στις περιοχές τους βάσει των οποίων θα ζητούν την ένταξή τους στη Ρωσία. 

Με τον τρόπο αυτό ο Πούτιν επιχειρεί να προσαρτήσει και τις δύο αυτές Ουκρανικές περιοχές στην Ρωσία, όπως έκανε και με την Κριμαία το 2014. 

Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Λουγκάνσκ για ένταξη του στη Ρωσία

Πρός επίρρωση των παραπάνω ο επικεφαλής του LPR ( Luhansk People's Republic), Leonid Pasechnik, ανήγγειλε  ότι ενδέχεται να διεξάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξη  της "δημοκρατίας του Λουχάνσκ" στη Ρωσία.

«Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας, στο οποίο ο λαός θα ασκήσει το απόλυτο συνταγματικό του δικαίωμα και θα εκφράσει την άποψή του για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα  με άρθρο του ρωσικού ria.ru , "ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Κλίσας,  είπε ότι το DPR και το LPR έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την ένταξη στη Ρωσία «σύμφωνα με το σύνταγμά τους".

Το άρθρο του Ρωσικού ΜΜΕ συνεχίζοντας αναφέρει:

"Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των δημοκρατιών του Ντονμπάς ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Στη συνέχεια  ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώρισή τους.

Τρεις μέρες αργότερα, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον στόχο του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου εδώ και οκτώ χρόνια». Για αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

Όπως ανέφερε το  Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας  χτυπούν μόνο στρατιωτικές υποδομές και ουκρανικά στρατεύματα.

Με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι δυνάμεις του DPR και του LPR εκδηλώνουν επιθέσεις ενώ  υπάρχουν απώλειες από όλες τις πλευρές.

Από τις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο, 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης και περίπου 4.000 τραυματίστηκαν. Η ουκρανική πλευρά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, έχασε 14000 χιλιάδες ανθρώπους. 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε επίσης το θάνατο περισσότερων από χιλίων αμάχων στη ζώνη κλιμάκωσης."

Tι αναφέρουν τα Ουκρανικά ΜΜΕ

Αλλά και τα ουκρανικά ΜΜΕ όπως το strana.today, αναφέρονται εκτενώς στις δηλώσεις του επικεφαλή του LPR αναφέροντας σε άρθρο τους τα εξής:

"Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «LPR» Λεονίντ Πασέχνικ δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί «δημοψήφισμα» για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής του Λουχάνσκ.

Ο Πάσεχνικ είπε αυτό σε συνέντευξη Τύπου στις 27 Μαρτίου, τα λόγια του  οποίου παρατίθενται από το "Luganskinformtsentr".

"Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας, στο οποίο ο λαός θα ασκήσει το απόλυτο συνταγματικό του δικαίωμα και θα εκφράσει τη γνώμη του για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για κάποιο λόγο, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα να είναι έτσι», είπε. .

Τα λόγια του Pasechnik σχολίασε ο Ρώσος γερουσιαστής Andrey Klishas. Κατά τη γνώμη του, το «LDNR» έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ένταξη στη Ρωσία, εάν δεν έρχεται σε αντίθεση με τα «συντάγματα των δημοκρατιών».

«Γενικά, φαίνεται ότι η Μόσχα αποφάσισε να προετοιμαστεί για την ένταξη του LDNR στη Ρωσία», ανέφερε αντιδρώντας το κανάλι Telegram Politika Strana στις δηλώσεις των Pasechnik και Klishas.

 Υπενθυμίζουμε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου, 770000 κάτοικοι του Ντονμπάς έλαβαν ρωσικά διαβατήρια"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Πούτιν, μέσω  ψευτοδημοψηφίσματος στο Λουγκάνσκ επιχειρεί να "νομιμοποιήσει" την παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία αφενός και αφετέρου να προσαρτήσει στη Ρωσία τις Ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας το 2014. 

Τα αποκαλούμε αυτά ψευδοδημοψηφίσματα, αφού οι περιοχές αυτές ανήκουν εδαφικά στην Ουκρανία και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνόρων βάσει του Διεθνούς Δικαίου. 

Ας διανοηθούμε ότι εφόσον ακολουθηθεί το σκεπτικό Πούτιν από όλες τις μειονότητες που ζουν σε διάφορες χώρες, τότε θα είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο επαναχάραξη συνόρων, κάτι βέβαια παντελώς ανυπόστατο και αδύνατον βάσει του Διεθνούς Δικαίου. 

Ακολουθώντας την λογική του Πούτιν για την ίδια τη Ρωσία,, θα μπορούσαν άραγε κάνοντας δημοψήφισμα να αποσχιστούν από την χώρα του περιοχές που το επιθυμούν;

Οι πόλεμοι σε Αμπχαζία, Υπερδνειστερία, Οσετία άλλα έδειξαν. 

Ενδιαφέρον τέλος για την Ελλάδα θα έχει η στάση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να καταδικάσει αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα που σχεδιάζει ο Πούτιν. 

Κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην εξωτερική μας πολιτική, ιδίως στο θέμα των τουρκικών αξιώσεων στη Θράκης μας, αλλά και στην Κύπρο και στα όσα έγιναν με τον "Αττίλα" το 1974 και επιχειρεί να νομιμοποιήσει η Τουρκία τώρα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ