Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δεύτερος μήνας πολέμου στην Ουκρανία! Προφανείς εξελίξεις & απρόβλεπτες συνέπειες- Επιχειρησιακό τέλμα ή επιτυχής στρατηγική;

Το Σάββατο 26 Μαρτίου ξεκίνησε η 31η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της χώρας στις 24 Φεβρουαρίου. Το Πεντάγωνο είπε ότι η Ρωσία έχασε τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν 55 χιλιόμετρα ανατολικά της Κίεβο, και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν έχει επικοινωνήσει με το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Στο Κίεβο επικρατεί για τρίτη μέρα η μυρωδιά του καμένου λόγω συνεχών μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Η πόλη Μακάροφ κοντά στο Κίεβο βρισκόταν στη «γκρίζα ζώνη» και το Χάρκοβο συνεχίζει να δέχεται πυρά από βαρύ εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, απομακρύνθηκαν 6.000 κάτοικοι από τη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία εμποδίζει την εκκένωση του Τσερνίχιβ. Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να συλλάβουν 14 δημάρχους ουκρανικών πόλεων.

Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταφέρει σημαντικά νέα για την Ουκρανία. Στη «μεγάλη ομιλία» του θα μιλήσει για το τι διακυβεύεται τώρα.

Κατά τη διάρκεια ενός μήνα στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός σημαντικού τμήματος της χώρας και προφανώς ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της επιχείρησης. Τα πλήγματα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τις ρωσικές επιτυχίες ποικίλλουν. Ορισμένες στρατιωτικές αναλυτικές δομές και ειδικοί λένε ότι οι εμπόλεμες πλευρές αντιμετώπισαν ένα αδιέξοδο. Από την πλευρά της, η ουκρανική προπαγάνδα σαλπίζει τη ρωσική ήττα. Μάλιστα, σε 30 μέρες του πολέμου, οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο χιλιάδων χιλιομέτρων ουκρανικού εδάφους. Καμία αντεπίθεση της AFU δεν έφερε επιτυχία. Οι πιο έτοιμες για μάχη μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται είτε σε πλήρη είτε σε μερική περικύκλωση. Ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Η Μαριούπολη, όπου διακυβεύεται το μεγάλο επιχειρησιακό στοίχημα είναι διαβόητη ως μόνιμη βάση της ακροδεξιάς ναζιστικής μονάδας AFU, του Συντάγματος Αζόφ. Οι στρατιώτες του συντάγματος Αζόφ καταδικάστηκαν επανειλημμένα για εγκλήματα κατά του τοπικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, μαζικών πυροβολισμών και ληστειών. Υπήρχαν αναφορές ότι δίνεται η τελευταία ευκαιρία στους μαχητές του Αζόφ να καταθέσουν τα όπλα τους και από τις 24 Μαρτίου, οι μονάδες του Ντονιέτσκ που διεξάγουν σάρωση της πόλης θα σταματήσουν να παίρνουν αιχμαλώτους.

Στην ανατολική Ουκρανία, τα εδάφη των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, όπου είχαν δημιουργηθεί προηγουμένως οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, βρίσκονται τώρα σχεδόν υπό τον έλεγχο των τμημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της DPR και το LPR.

Στην περιοχή του Ντονμπάς, τα πιο δύσκολα πεδία μάχης είναι τα χωριά Maryinka, Avdiivka και Peski, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του Ντόνιετσκ.

Οι κύριες δυνάμεις του Λουγκάνσκ συμμετέχουν στην επιχείρηση για την περικύκλωση της περιοχής Severodonetsk-Lisichansk. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την επίθεσή τους προς την κατεύθυνση της Ποπάσναγια, του Μπαχμούτ και του Σολεντάρ με στόχο να πλαισιώσουν την ομάδα AFU στο Σεβεροντόνετσκ από τα νότια και τα νοτιοδυτικά.

Με τη σειρά τους, ρωσικές μονάδες προελαύνουν στην περιοχή του Izyum προς την κατεύθυνση του Slavyansk και του Kramatorsk προκειμένου να καλύψουν ολόκληρη την ομάδα AFU στην περιοχή. Η διάρρηξη της ουκρανικής άμυνας σε αυτή την περιοχή θα οδηγήσει σε μια ορμή των ρωσικών στρατευμάτων στο επιχειρησιακό βάθος της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έως και 25-30 χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά.

Στην περιοχή του Κιέβου, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις τακτικού επιπέδου προκειμένου να εξαντλήσουν το στρατιωτικό δυναμικό της AFU στην περιοχή. Η ήττα στη μάχη για το Κίεβο θα ήταν ένα αποφασιστικό πλήγμα για ολόκληρο το ουκρανικό κράτος. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της AFU αναγκάζεται να κρατήσει στρατεύματα εκεί και να επιχειρήσει αντεπιθέσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες απώλειες.

Παρόμοιες ρωσικές τακτικές χρησιμοποιούνται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας, στις περιοχές του Μικολάιβ και της Οδησσού. Η παρουσία ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην άμεση γειτνίαση του Νικολάεφ δεν επιτρέπει στην AFU να μεταφέρει δυνάμεις και πόρους σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς του μετώπου. Η παρουσία του ρωσικού στόλου και της αμφίβιας ομάδας στην άμεση γειτνίαση με τις ακτές της Οδησσού περιορίζει επίσης την ικανότητα ελιγμών του ουκρανικού στρατού τόσο τακτικά όσο και στρατηγικά.

Στην περιοχή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο, οι ρωσικές μονάδες ακολουθούν παρόμοιες τακτικές. Απόπειρες εισβολής στην πόλη δεν γίνονται. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εντατικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού και οι αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις και στρατιωτικές υποδομές της AFU.

Δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε βασικά αντικείμενα της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας στις πίσω περιοχές.

Η κλίμακα των σημερινών μαχών στην Ουκρανία ξεπερνά κάθε σύγκρουση που έχει δει η Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιτυχίες των αντιμαχόμενων πλευρών και ο χρόνος της σύγκρουσης είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθούν. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο χρόνος είναι με το μέρος των Ρώσων.

Η οικονομία της Ουκρανίας έχει καταστραφεί. Η αγροτική φύτευση σε μεγάλες εκτάσεις έχει διακοπεί. Οι ενέργειες της ΕΕ και των χωρών του ΝΑΤΟ επιδεινώνουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Αντίθετα, η ρωσική οικονομία έχει ένα περιθώριο ασφάλειας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει σε πλεόνασμα ενεργειακών πόρων και τροφίμων στη ρωσική αγορά. Παρά την πτώση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 20% σε ένα μήνα, οι τιμές της βενζίνης δεν έχουν αυξηθεί και οι τιμές των βασικών τροφίμων έχουν επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα μετά από μια σύντομη περίοδο υψηλής ζήτησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...