Ένοπλες Συρράξεις

New York Times: Οι ΗΠΑ συγκρότησαν την ειδική ομάδα ''Τίγρης''

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία κλείνουν μήνα σήμερα, χωρίς οι κατά πολύ υπέρτερες αριθμητικά αλλά και εξοπλιστικά Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις να έχουν καταφέρει στο ελάχιστο τους στόχους τους.

Αυτό έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στον Ρώσο Πρόεδρο και στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας του με αποτέλεσμα οι Ουκρανικές πόλεις να βομβαρδίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και οι μάχες να καθίστανται ιδιαίτερα αιματηρές για τους εμπόλεμους.

Ωστόσο εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η ρητορική από Ρωσικής πλευράς για χημικά, βιολογικά ακόμη και για πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα ωστόσο το Ουκρανικό strana.today, αναφέρει μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη ενδεικτικού του κλίματος που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία "ο Λευκός Οίκος έχει σχηματίσει μια ομάδα αξιωματούχων για να αναπτύξει σενάρια για το πώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα αντιδράσουν εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να σπάσει το στρατιωτικό αδιέξοδο".

Για την παραπάνω εξέλιξη επικαλείται άρθρο των New York Times οι οποίοι στο nytimes.com αναφέρουν τα εξής:

"Οι ΗΠΑ φτιάχνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά όπλα της.

Ο Λευκός Οίκος συγκέντρωσε αθόρυβα μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας για να σκιαγραφήσει σενάρια για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εάν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στην Ουκρανία ή αποφασισμένος να προειδοποιήσει τα δυτικά έθνη να μην παρέμβουν  στον πόλεμο απελευθερώσει τα αποθέματά του σε χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Η Ομάδα Τίγρης, όπως είναι γνωστή η ομάδα, εξετάζει επίσης τις απαντήσεις εάν ο κ. Πούτιν φτάσει στο σημείο να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ μέσω του οποίου κομβόϊ με  όπλα και βοήθεια προωθούνται  στην Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Σε απόρρητες συναντήσεις που γίνονται  τρεις φορές την εβδομάδα, η ομάδα εξετάζει επίσης τις απαντήσεις εάν η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τον πόλεμο σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας, και πώς να προετοιμάσει τις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες που ρέουν σε κλίμακα που δεν έχουν δει δεκαετίες.

Αυτά τα ενδεχόμενα  αναμένεται να είναι κεντρικά θέματα  σε μια έκτακτη σύνοδο εδώ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντήσει τους ηγέτες των άλλων 29 χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συναντηθούν για πρώτη φορά  κεκλεισμένων των θυρών.

Μόλις πριν από ένα μήνα τέτοια σενάρια έμοιαζαν πιο θεωρητικά. Σήμερα, όμως, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζεται η πιθανότητα  η Ρωσία μπορεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιό της για να διασωθεί από το στρατιωτικό αδιέξοδο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της προσπάθειας προετοιμασίας την Τετάρτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ότι ακόμη και αν οι Ρώσοι χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής μόνο εντός της Ουκρανίας, μπορεί να αυτές να έχουν «ολέθριες συνέπειες» για τους ανθρώπους στα έθνη του ΝΑΤΟ.

Φαινόταν να συζητά τον φόβο ότι χημικά ή ραδιενεργά σύννεφα θα μπορούσαν να παρασυρθούν έξω από τα σύνορα. Ένα θέμα που εξετάζεται είναι εάν τέτοιες παράπλευρες ζημιές θα θεωρούνταν «επίθεση» στο ΝΑΤΟ βάσει του καταστατικού του, κάτι που μπορεί να απαιτήσει κοινή στρατιωτική απάντηση.

Η τρέχουσα ομάδα ιδρύθηκε σε ένα σημείωμα που υπογράφηκε από τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του κ. Μπάιντεν, στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τον ευαίσθητο σχεδιασμό.

Μια προηγούμενη ομάδα είχε λειτουργήσει για μήνες, στα παρασκήνια, για να προετοιμάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτή η ομάδα έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επινόηση των βαθιών κυρώσεων, της συσσώρευσης στρατευμάτων στα έθνη του ΝΑΤΟ και στον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, που εκμεταλλεύτηκε τις ρωσικές αδυναμίες και έθεσε  την κυβέρνηση και την οικονομία της Ρωσίας υπό τεράστια πίεση.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ,  ο οποίος ακούγεται πολύ πιο επιθετικός από ότι στο παρελθόν, είπε ότι αναμένει ότι «οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και του εξοπλισμού για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευθεί από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές».

Καθώς ο κ. Μπάιντεν πέταξε στην Ευρώπη την Τετάρτη, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν με αυξανόμενα στοιχεία ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.Αυτά είναι ερωτήματα που η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, όταν το ΝΑΤΟ είχε πολύ λιγότερα μέλη και η Δυτική Ευρώπη ανησυχούσε για μια σοβιετική επίθεση που κατευθυνόταν στη Γερμανία. Αλλά λίγοι από τους ηγέτες που επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αυτά τα σενάρια και πολλοί δεν χρειάστηκε ποτέ να σκεφτούν την πυρηνική αποτροπή ή τις επιπτώσεις της έκρηξης πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, σχεδιασμένα να είναι λιγότερο ισχυρά από αυτά που κατέστρεψαν Χιροσίμα. Ο φόβος είναι ότι η Ρωσία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, Δημοκρατικός του Ρόουντ Άιλαντ που ηγείται αρμόδιας  Επιτροπής , δήλωσε την Τετάρτη ότι εάν ο κ. Πούτιν χρησιμοποιούσε όπλο μαζικής καταστροφής χημικό, βιολογικό ή πυρηνικό, «θα υπήρχαν συνέπειες» ακόμη και αν η χρήση του όπλου περιοριζόταν σε Ουκρανία. Ο κ. Ριντ είπε ότι η ακτινοβολία από ένα πυρηνικό όπλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μια γειτονική χώρα του ΝΑΤΟ και να θεωρηθεί επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

«Θα είναι ένα πολύ δύσκολο κάλεσμα, αλλά είναι ένα κάλεσμα που θα πρέπει να κάνει όχι μόνο ο Πρόεδρος αλλά ολόκληρο το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Ριντ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο κυβερνών σώμα της δυτικής συμμαχίας.

«Η ουσία είναι ότι αυτή είναι μια απόφαση του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Ριντ. «Δεν θα είναι μόνο η απόφαση του Προέδρου. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε να αναλάβει δράση μονομερώς».

Ένα σημαντικό ζήτημα που εξετάζει η Ομάδα Τίγρης είναι το όριο που θα μπορούσε να ωθήσει τη συμμαχία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία. Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι είναι εξαιρετικά απρόθυμος να το κάνει, φοβούμενος ότι η άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου. «Αυτός είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», σημείωσε πρόσφατα.

Μια δεύτερη ομάδα αξιωματούχων, που δημιουργήθηκε επίσης από το σημείωμα του κ. Sullivan της 28ης Φεβρουαρίου, εξετάζει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες να βελτιώσουν τη γεωπολιτική τους θέση ως αποτέλεσμα της εισβολής του κ. Πούτιν.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, έχει γίνει πίστη ότι ο Ρώσος ηγέτης έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, που θα μειώσει τη θέση της Ρωσίας, θα ακρωτηριάσει την οικονομία της και θα την αποξενώσει  από πιθανούς συμμάχους για χρόνια.

Αλλά είναι νωρίς ακόμη με την σύγκρουση σε εξέλιξη,  ενώ άλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, και αυτό το συμπέρασμα μπορεί να αποδειχθεί πρόωρο.

Η άμεση ανησυχία είναι τι μπορεί να κάνει ο κ. Πούτιν στη συνέχεια οδηγούμενος από την επιθυμία να διασώσει μια αποτυχημένη στρατιωτική προσπάθεια ή να αποκαταστήσει τα διαπιστευτήριά του ως δύναμη που πρέπει να φοβόμαστε.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ο κ. Πούτιν να καταφύγει στην πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου είναι μικρές. Αλλά η σταθερή ροή υπενθυμίσεων της Ρωσίας ότι έχει το οπλοστάσιό της σε ετοιμότητα και ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως απάντηση σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως «υπαρξιακή απειλή», έχει θέσει την Ουάσιγκτον σε εγρήγορση.

Ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τους συμμάχους «πώς να αντιμετωπίσει τη ρητορική και τον σχολιασμό που βγαίνει από τη Ρωσία σε όλο αυτό το ζήτημα της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων», είπε ο κ. Σάλιβαν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Δεν έχουμε δει τίποτα που να μας έκανε να προσαρμόσουμε τη στάση μας, την πυρηνική μας στάση, αλλά είναι φυσικά κάτι για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους, καθώς και να επικοινωνούμε απευθείας με τους Ρώσους».

Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο είχαν κάποια ένταση σχετικά με το πόσες λεπτομέρειες είναι διατεθειμένο να μοιραστεί το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τον εξαιρετικά μυστικό πολεμικό σχεδιασμό του , ειδικά όσον αφορά τις απαντήσεις σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων , ακόμη και στο διαβαθμισμένο περιβάλλον της Ομάδας Τίγρης. (Ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για να περιγράψει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης εντός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.)

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν παραμένει ανένδοτος στο να κρατήσει τις αμερικανικές δυνάμεις μακριά από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι θα ήταν άστοχο να μην εξετάσει προσεκτικά τα όρια, εάν υπάρχουν, κάτω από τα οποία ο πρόεδρος θα ανατρέψει τον εαυτό του ή να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε χρήση μιας «μικρής» τακτικής τακτικής πυρηνικής βόμβας από τη Ρωσία ,ακόμη και εντός της Ουκρανίας και όχι προς ένα μέλος του ΝΑΤΟ, θα σήμαινε ότι «όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα» για την παραμονή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ εκτός πολέμου. Αλλά όταν πιέστηκε, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να παρουσιάσει τις υπό συζήτηση απαντήσεις.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές και οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ δεν είχαν δει καμία δραστηριότητα από Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους που να προτείνει προετοιμασίες για τη χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, είπε ότι κατά τη διάρκεια των εσωτερικών συζητήσεων, οι αξιωματούχοι της διοίκησης έκαναν έκκληση για προσοχή, επειδή διακυβεύονταν περισσότερα από την Ουκρανία.

Εάν ο κ. Πούτιν έπληττε μια χώρα του ΝΑΤΟ σκόπιμα, όχι μόνο θα έφερνε τη δύναμη της στρατιωτικής συμμαχίας αντιμέτωπη με τη Ρωσία, αλλά πιθανότατα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με στρατεύματα του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, είπε ο Άρτις Πάμπρικς, υπουργός Άμυνας της Λετονίας, σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν στη  χώρα  του αυτόν τον μήνα , μαζί με τον Στρατηγό Mark A. Milley, τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού.

«Θα πάρει ως απάντηση το άρθρο 5», είπε ο κ. Πάμπρικς, αναφερόμενος στη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων.

«Αν το καταλάβει, ουσιαστικά αυτό θα μας έκανε επίσης να εμπλακούμε στην Ουκρανία», είπε ο κ. Πάμπριξ, προσθέτοντας: «Δεν έχει διέξοδο από αυτό. Οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι τόσο ανόητος».

Ο γερουσιαστής Angus King of Maine, ανεξάρτητος και μέλος των Επιτροπών Πληροφοριών και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, επισκέφτηκε τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα το Σαββατοκύριακο, συναντήθηκε με αξιωματούχους από συμμαχικές χώρες, επισκέφθηκε ένα κέντρο  προσφύγων και συνομίλησε με Ουκρανούς.

Ο κ. Κινγκ είπε ότι καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο, ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτύχει μια διπλωματική συμφωνία, να εντείνει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων και να τις ισοπεδώσει ή να επιτεθεί εναντίον της Δύσης με μια κυβερνοεπίθεση.

«Το τέταρτο είναι η κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση, που είναι ένα τακτικό πυρηνικό όπλο», είπε ο κ. Κινγκ, χρησιμοποιώντας τον όρο για ένα ρωσικό στρατιωτικό δόγμα στο οποίο θα χρησιμοποιούσε ένα πυρηνικό όπλο ως προειδοποίηση -και στη συνέχεια θα διαπραγματευόταν."

Επίλογος

Εκτίμηση μας είναι ότι για πρώτη φορά μετά την κρίση της Κούβας, απειλείται η Παγκόσμια ειρήνη τόσο σοβαρά.

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη, θα αλλάξει ριζικά το μέλλον μας.

Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική έστω και την ύστατη ώρα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...