Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η μεγάλη μπλόφα του Πούτιν! Εμπειρογνώμονας: Μη φοβάστε τις πυρηνικές βόμβες του

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον αρχηγό του στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και τους διέταξε να «μεταφέρουν τις δυνάμεις αποτροπής»- αναφορά στα πυρηνικά όπλα - «του ρωσικού στρατού σε ειδικό τρόπος μάχης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η διπλωματική απειλή ήταν αρκετά σαφής, η ακριβής φράση μπέρδεψε τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες και τα υπουργεία Άμυνας, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τι μπορεί να συνεπάγεται συγκεκριμένα ένας «ειδικός τρόπος μάχης». Αλλά υπήρξε συμφωνία ότι η απειλή, αν και είχε ανέβει κατά ένα βαθμό, παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο.

Ο Pavel Podvig, που θεωρείται ευρέως κορυφαίος ειδικός στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ότι η εντολή του Πούτιν «πιθανότατα» σήμαινε, «το πυρηνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου έλαβε αυτό που είναι γνωστό ως προκαταρκτική εντολή». Αυτό θα ενεργοποιούσε το σύστημα, στην πραγματικότητα, επιτρέποντας στην «εντολή εκτόξευσης» να «εκτελεσθεί εάν εκδοθεί».

Με τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν στοχεύει στα κεφάλια μας, λέει η ειδικός ασφαλείας Gaub στο "Lanz". Το όπλο δεν είναι η βόμβα, αλλά ο φόβος της.

Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ειδικός σε θέματα ασφάλειας Florence Gaub, το τονίζει αυτό και εξηγεί γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει οι άνθρωποι στην Ευρώπη να σκέφτονται ακριβώς αυτό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν η Δύση επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Δηλώσεις που προκαλούν φόβο: φόβος πυρηνικού χτυπήματος, φόβος τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Ενόψει αυτού, η ειδικός σε θέματα ασφάλειας Florence Gaub είπε στον Markus Lanz το απόγευμα της Τρίτης: «Τη στιγμή που θα φοβηθείς, θα πρέπει να αναρωτηθείς: περίμενε ένα λεπτό, είναι ίσως αυτό ακριβώς που θέλει να πετύχει  (Πούτιν);» Επειτα:

«Τα δικά μας κεφάλια, τα συναισθήματά μας είναι στόχος της ρωσικής προπαγάνδας.  Το όπλο δεν είναι η βόμβα, αλλά ο φόβος της βόμβας είναι το όπλο», ανέφερε.

Το αίσθημα ότι απειλούμαστε από τις απειλές του Πούτιν, είναι ακριβώς αυτό που θέλει να πετύχει ο Ρώσος πρόεδρος, είπε η Γκάουμπ. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα «απλή προπαγάνδα». Ωστόσο, δεν το έχουμε συνηθίσει πλέον.

 Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής». «Έχουμε μια ιδέα για την εσωτερική ασφάλεια, αυτό είναι πολύ γνωστό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. «Μπορείτε να διαβάσετε όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων εκεί». «Έτσι, εάν υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε αυτή (η ατομική βόμβα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την αντίληψή μας», είπε ο Πέσκοφ.

Η Ευρώπη εκπλήσσει τον Πούτιν με ενότητα

Η αναλυτής από το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUISS), κατέστησε σαφές: Στη ρωσική στρατιωτική στρατηγική για το 2020 «είναι ευανάγνωστο σε όλους ότι η απειλή των πυρηνικών και χημικών όπλων είναι μέρος της στρατηγικής».

Οι Ρώσοι έχουν απειλήσει επανειλημμένα, ότι θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα από το 2015. Η Γκάουμπ ξεκαθάρισε τη στρατηγική σκέψη πίσω από τις απειλές: «Τι κάνει σε εσάς; Τι κάνει στους πληθυσμούς μας; Τι κάνει σε κάθε υπεύθυνο λήψης αποφάσεων που είναι ακόμη  άνθρωπος;».

Η απάντηση είναι «τρομερός φόβος», που οδηγεί στο να μην μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε στρατηγικά και να εμπίπτουμε σε δύο μηχανισμούς: φυγή ή κατευνασμό, δηλαδή σε μια υποχωρητική πολιτική κατευνασμού. Ή επιθετική αντίδραση.

Αυτή τη φορά η Ευρώπη πήγε προς την άλλη κατεύθυνση και -προς έκπληξη του Πούτιν- «κλιμακώθηκε». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέβαλε γρήγορα και ομόφωνα κοινές σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία.

https://www.youtube.com/watch?v=vx2pajpWgSg

Η ατομική βόμβα χρησιμοποιήθηκε μόνο δύο φορές

Όσον αφορά τον φόβο του πυρηνικού πολέμου, η Gaub υπενθύμισε ότι η ατομική βόμβα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Τότε η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Gaub είπε: Αν μη τι άλλο, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μια «τακτική βόμβα» - «κάτι που θα έχει πολύ μικρότερο αποτέλεσμα, επηρεάζει μια πολύ μικρότερη περιοχή, γειτονιά ή μικρή πόλη».

Η πρόθεση πίσω από ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να είναι ότι η Ρωσία αναμένει από την Ουκρανία να συνθηκολογήσει ως αποτέλεσμα, όπως έκανε η Ιαπωνία το 1945. Η Γκάουμπ εξέφρασε την υπόθεση, ότι οι Ουκρανοί δεν θα άφηναν αυτό να τους σπάσει. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Αν ο Πούτιν πυροδοτήσει μια τέτοια βόμβα και δει ότι οι Ουκρανοί ακόμα δεν συνθηκολογούν, τότε πραγματικά έχει τελειώσει το παιχνίδι για τον Πούτιν», ανέφερε.

Η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων ξανά και ξανά, «με την ελπίδα ότι ο φόβος θα σπάσει τελικά τους Ουκρανούς» είναι επομένως το πιο ενδιαφέρον όπλο για τον Πούτιν, σύμφωνα με την Gaub.

«Ότι ο κόσμος θα τελειώσει σύντομα και θα πεθάνουμε όλοι σε έναν τεράστιο πυρηνικό πόλεμο, αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε.

Τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα είναι σημαντικά πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες, που έριξαν οι ΗΠΑ στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι δύο είχαν εκρηκτική απόδοση ισοδύναμη με περίπου 15 κιλοτόνους TNT και 20 κιλοτόνους TNT, αντίστοιχα. Ένα κιλότονο ισοδυναμεί με την εκρηκτική δύναμη 1.000 τόνων TNT.

«Πολλά από τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα στα ρωσικά και αμερικανικά πυρηνικά όπλα, είναι θερμοπυρηνικά όπλα και έχουν εκρηκτικές αποδόσεις ισοδύναμης με τουλάχιστον 100 κιλοτόνους (TNT)», αναφέρει ο ιστότοπος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, που κέρδισε το Νόμπελ.

Τέλος να αναφέρουμε, ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε ο ίδιος ο Πούτιν μόλις το 2020, δηλώνει ότι η χώρα θα καταφύγει σε πυρηνικά χτυπήματα μόνο σε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις: όταν εκτοξεύονταν βαλλιστικοί πύραυλοι στη Ρωσία ή στο έδαφος ενός συμμάχου, όταν ένας εχθρός χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα, ως απάντηση σε επίθεση σε τοποθεσία ρωσικών πυρηνικών όπλων ή ως απάντηση σε επίθεση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=_4atE5xu6Ck

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ