Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός στρατός στον κόσμο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Λάρι Τζόνσον.
Κατά τη γνώμη του, η πλειονότητα των δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, λόγω της πολιτικής τους προκατάληψης, εκτιμούν ουσιαστικά εσφαλμένα τις ενέργειες των ρωσικών μονάδων που συμμετέχουν στον ουκρανικό πόλεμο. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, προτείνει να αναλυθούν οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.
Ο εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης, στην επιχείρηση στην Ουκρανία συμμετέχουν 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί και έως και 40.000 στρατιώτες των στρατών των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Τους αντιτίθενται περισσότεροι από 250 χιλιάδες στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, περισσότεροι από 50 χιλιάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, που περιλαμβάνει επίσης εθνικιστικά τάγματα, καθώς και περισσότεροι από 50 χιλιάδες υπάλληλοι της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, πολλές μονάδες του ουκρανικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς έχουν μαχητική εμπειρία, έχουν εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και έχουν λάβει μεγάλη ποσότητα δυτικών όπλων.
Στρατιωτικές επιτυχίες
Σύμφωνα με τον αναλυτή, σε μόλις μια εβδομάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατάφεραν να καταλάβουν μια περιοχή συγκρίσιμη με την περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας, φτάνοντας στο Κίεβο την τρίτη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία εξαπέλυσε στοχευμένα πλήγματα στη στρατιωτική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης, κέντρα επικοινωνίας, στρατιωτικά αεροδρόμια και εγκαταστάσεις αεράμυνας.
«Η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν καλά εξοπλισμένο ουκρανικό στρατό με ικανή αεροπορία, συστήματα αεράμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Η Ρωσία διέλυσε γρήγορα τα συστήματα αεράμυνας και δημιούργησε σοβαρές διακοπές στις γραμμές επικοινωνίας της Ουκρανίας», γράφει ο Τζόνσον.
Ο Λάρι Τζόνσον πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος επιχειρεί σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα σε δύσκολα εδάφη με πολλά ποτάμια και σοβαρή αντίσταση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έχει επιτύχει πιο σημαντική επιτυχία από τις συμμαχικές δυνάμεις που ενήργησαν εναντίον του ιρακινού στρατού το 2003.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν αντιμέτωπες με έναν απογοητευμένο, αποδιοργανωμένο ιρακινό στρατό, χωρίς αεροπορική κάλυψη, πυροβολικό και καλά συντονισμένες τεθωρακισμένες μονάδες», τονίζει ο ειδικός.
Ανθρωπιστική πτυχή
Ο Τζόνσον είναι βέβαιος ότι πολλοί δυτικοί αναλυτές κάνουν ένα σοβαρό λάθος, θεωρώντας την επιθυμία των ρωσικών στρατευμάτων να ελαχιστοποιήσουν πιθανές απώλειες αμάχων ως αδυναμία.
Είναι σίγουρος ότι εάν ο ρωσικός στρατός ενεργούσε στην Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που ενήργησαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - ανεξάρτητα από τις «παράπλευρες απώλειες» - τότε τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν ήδη να έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική φάση της επιχείρησης.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει καταλάβει περισσότερα εδάφη σε 19 ημέρες και νίκησε μια ουκρανική στρατιωτική δύναμη που είναι πολύ ανώτερη από οτιδήποτε έβαλαν οι Ιρακινοί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003. Χρειάστηκαν περισσότερες από 26 ημέρες για να φτάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές που είναι απασχολημένοι με την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κάνουν ένα σοβαρό λάθος», καταλήγει ο αναλυτής.
Παράλληλα, τονίζει ότι είναι «τρελή ανοησία» οι ιαχές που εμφανίστηκαν στον δυτικό Τύπο για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς και πληροφορίες για την ναρκοθέτηση της περιοχής.
Εξηγεί ότι αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται στην άμυνα, όταν είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η προέλαση του εχθρικού στρατού. Προφανώς, τέτοιες ενέργειες δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για τη Μόσχα, αλλά πολύ ωφέλιμες για το Κίεβο, του οποίου τα στρατεύματα ανατινάζουν γέφυρες και δρόμους κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, προσπαθώντας να επιβραδύνουν την προέλαση των ρωσικών μονάδων.
«Εάν εμφανιστούν χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το τελευταίο απελπισμένο μέτρο από την πλευρά του πολιορκημένου ουκρανικού στρατού. Πιστεύω ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα σηματοδοτήσουν το τέλος της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να αποτελεί αποτελεσματική απειλή για την προέλαση της Ρωσίας και τον πραγματικό έλεγχο της Ουκρανίας», κατέληξε ο ειδικός.