Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές,οι ΗΠΑ αφού συζητήσουν στο ΝΑΤΟ, σχέδιο αποστολής ειρηνευτικής δυνάμεως στην Ουκρανία ( το οποίο θα απορριφθεί ασυζητητί), στην συνέχεια σε συνεργασία με την Πολωνία θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν στην ανακήρυξη No fly Zone πάνω από την περιοχή του Lviv, για λόγους ασφαλείας που αφορούν και ανθρωπιστικά θέματα λόγω χιλιάδων προσφύγων.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε στο CNN ότι “οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, αλλά δεν αποκλείει ότι κάποια από τις χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να εισέλθει στο έδαφος της «ανεξάρτητης Ουκρανίας» με δική της πρωτοβουλία”.
Ο καταστατικός χάρτης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δεν απαγορεύει στα μέλη του να διεξάγουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εκτός των συνόρων τους( αυτό το άρθρο εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η Τουρκία σε Κύπρο, Συρία και Λιβύη).
Συγκεκριμένα, η Τουρκία μάχεται στην Ιντλίμπ εδώ και αρκετά χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την εισβολή σε κυρίαρχο συριακό έδαφος ως “ειρηνευτικές αποστολές”.
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ανέφερε: «Δεν μπορώ να προβλέψω ποια απόφαση θα ληφθεί στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και πώς θα αντιδράσει η συμμαχία στην πολωνική πρόταση. Μπορώ μόνο να πω ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα βρίσκεται στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν μόνες τους εάν θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία».
ΟΙ ίδιες πηγές τονίζουν ότι σχεδιάζεται “στρατιωτική επιχείρηση” των Πολωνών στην δυτική Ουκρανία για την δημιουργία ουδέτερου εδάφους και no fly Zone στα δυτικά για λόγους ασφαλείας αλλά και ανθρωπιστικούς.
Ουκρανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ισχυρίζονται ότι «έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο στα μέτωπα και αυτό δεν οδηγεί ούτε σε ανακωχή, ούτε σε κατάπαυση του πυρός”.
Ο λόγος αφορά το γεγονός ότι η κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την γενικότερη στρατηγική κατάσταση, και είναι ξεκάθαρο γιατί γίνεται αυτό.
Για αυτό και η εισαγωγή μιας τρίτης δύναμης στην Ουκρανία, θα άλλαζε την υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων, ακόμη και αν, για παράδειγμα, ο πολωνικός στρατός πάρει τον έλεγχο μόνο των δυτικών πλευρών της Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να διατηρήσουν σημαντικές δυνάμεις στο δυτικό μέτωπο, αφού τυχόν “γκρίζες περιοχές” θα καταλαμβάνονταν άμεσα από τους Πολωνούς.
Για να αποτραπεί η είσοδο πολωνικών δυνάμεων στην δυτική Ουκρανία, η οποία θα οδηγούσε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δημιουργηθεί εκ των προτέρων μια γραμμή αποκλιμάκωσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Αυτές τις αποχρώσεις έπιασαν ανεξάρτητοι αμυντικοί ειδικοί στην «πιάτσα».
"Σε πλάνα της πολωνικής τηλεόρασης που γυρίστηκαν σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, φαίνεται προσεκτικά ένας περίεργος χάρτης στους τοίχους, στον οποίον η Ουκρανία χωρίζεται σε πολλά μεγάλα τμήματα μεταξύ Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ρωσίας.
Όχι, δεν πρόκειται για στρατιωτικό σχέδιο, πρόκειται για προπαγανδιστικές αφίσες που απεικονίζουν έναν χάρτη που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην πολωνική τηλεόραση το 2015.
Αλλά αν εκείνη την εποχή φαινόταν σαν αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων της τηλεόρασης, τώρα αυτός ο χάρτης έχει γίνει στοιχείο προπαγάνδας στις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Βαρσοβίας Polityka, δημοσιεύει άρθρα για πιθανή πολωνική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός ειδικός Petr Lukasevich αναφέρει ότι “η Πολωνία έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο η Βαρσοβία μπορεί να εμπλέξει την Ουάσιγκτον στην παροχή συμβουλών, εάν θεωρεί την δημιουργία μιας περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην δυτική Ουκρανία αφορά άμεσα την ασφάλεια της ίδιας της συμμαχίας”.
Η Polityka σημειώνει ότι η Βαρσοβία δεν θα υποστηριχθεί από τη συμμαχία, καθώς το άρθρο 4 δεν ισχύει για την Ουκρανία, ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα συναινούσε στο πολωνικό αίτημα σιωπηλά.
“Εν ολίγοις, αν εμείς ετοιμάσουμε ειρηνευτικό σχέδιο για την δυτική Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή στον επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας να προετοιμάσει σχέδια για την ανάπτυξη δυνάμεων, προσωπικού και εξοπλισμού.
Άλλωστε, αν ένα μέλος του ΝΑΤΟ διατρέξει τον κίνδυνο να παρασυρθεί σε μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση, η συμμαχία δεν θα το αφήσει μόνο του", γράφει η πολωνική εφημερίδα.
Παρεμπιπτόντως, η Ουάσιγκτον έχει ήδη υποσχεθεί στη Βαρσοβία δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot για να αποκρούσει «δυνητικές απειλές κατά του ΝΑΤΟ». Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Άνταμ Μίλερ.