Κίνα

Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι της Κίνας παρακολουθούν και ακούν όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

Η αναμέτρηση στις ουκρανικές πεδιάδες μεταξύ των ρωσικών χερσαίων και εναέριων δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν και των μονάδων άμυνας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανάγκασε την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ να εξασκηθεί σε μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, αν και πολύ περισσότερο προσαρμοσμένη στη Ρωσία παρά στην Ουκρανία.

Ως προνομιούχοι θεατές, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Πεκίνου παρατηρούν και ακούν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τι συμβαίνει στο πεδίο των επιχειρήσεων της Ανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ των κυριότερων πηγών από τις οποίες συλλέγουν πληροφορίες είναι ο τεράστιος στόλος κατασκοπευτικών δορυφόρων τους, που εκτιμάται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι αριθμεί κοντά στις εκατό πλατφόρμες.

Όλες τους αποτελούν ένα καραβάνι δορυφόρων που πετούν συνεχώς και σε διαφορετικά τροχιακά επίπεδα πάνω από τα hotspots όπου οι κινεζικές αρχές πρέπει να συλλέγουν εικόνες, δεδομένα και πληροφορίες, καθώς και να ανιχνεύουν και να καταγράφουν ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές. Στην τελευταία περίπτωση, οι στόχοι τους είναι τα ραντάρ, οι μικροκυματικές ζεύξεις επικοινωνίας και οι κινητές επικοινωνίες, για παράδειγμα από φορείς εκμετάλλευσης όπως οι Iridium, Thuraya και Inmarsat.

Οι τεχνικοί του κινεζικού στρατού λαμβάνουν τις εικόνες και τα σήματα από τους δορυφόρους τους, τα επεξεργάζονται, οι αναλυτές του τμήματος τεχνικής επιτήρησης του Γενικού Επιτελείου εξάγουν τις πληροφορίες που περιέχουν και διαβιβάζουν την έκθεση πληροφοριών στον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Wei Fenghe, 68 ετών, εκπαιδευμένο πυροβολητή, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από τα μέσα Μαρτίου 2018. 

Προωθούν επίσης τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου από τον Μάρτιο του 2013 προΐσταται ο διπλωμάτης Wang Yi, ο οποίος είναι περίπου 69 ετών. Φυσικά, μια περίληψη αποστέλλεται επίσης στο στρατιωτικό και στο πολιτικό γραφείο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Όσον αφορά το αν το Πεκίνο παρέχει πληροφορίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δεν είναι γνωστό τίποτα, αλλά δεν είναι πιθανό προς το παρόν.

Yaogan-30-02, ο νέος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Κίνας

Στα μάτια της εθνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, όλοι οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι του Πεκίνου έχουν λάβει το όνομα Yaogan Weixing, που στα μανδαρίνικα σημαίνει δορυφόρος τηλεπισκόπησης. 

Οι επίσημες πληροφορίες που παρέχονται από την China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) είναι ότι οι δορυφόροι αυτοί προορίζονται για τον αστικό σχεδιασμό, την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την εκτίμηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Αλλά αυτές είναι πολύ συμπληρωματικές και οριακές λειτουργίες. 

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας και κάτω από τη γενική ονομασία Yaogan Weixing μπορούμε να βρούμε πολύ διαφορετικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους: ορισμένοι είναι τεχνολογίας ραντάρ, άλλοι είναι ηλεκτρο-οπτικοί δορυφόροι που λειτουργούν στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα και πολλοί περισσότεροι είναι συσκευές πληροφοριών σημάτων ή SIGINT, οι οποίες εκτοξεύονται στο διάστημα σε ομάδες των τριών. Και οι δύο καλύπτονται από μια κουρτίνα αδιαφάνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια τέτοια ποικιλία και έναν τέτοιο αριθμό πλατφορμών σε τροχιά, η Κίνα αναπληρώνει και ενισχύει συνεχώς τον μεγάλο στρατιωτικό αστερισμό της. Μόλις το έκανε με την εκτόξευση σε τροχιά του έκτου δορυφόρου της φέτος. Πρόκειται για τον νέο αναγνωριστικό δορυφόρο Yaogan-30-02, ο οποίος απογειώθηκε από τη βάση Jiuquan στην έρημο Γκόμπι στη βόρεια Κίνα στις 17 Μαρτίου με έναν εκτοξευτή Long March 4C.

Πόσο λίγα είναι γνωστά γι' αυτούς

Όπως κάνει και το Πεντάγωνο με τους αντίστοιχους αμερικανικούς, τα παραπάνω στοιχεία είναι τα μόνα που δίνει στη δημοσιότητα το Πεκίνο. Τα υπόλοιπα είναι άκρως απόρρητα και τίποτα δεν είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά τους. Είναι όμως γνωστό ότι ο Yaogan-30-02 είναι ένας ηλεκτροοπτικός κατασκοπευτικός δορυφόρος και ότι έχει τοποθετηθεί σε ύψος 1.100 χιλιομέτρων, το ίδιο με τον δίδυμο δορυφόρο του Yaogan-34-01, που βρίσκεται σε τροχιά από τις 30 Απριλίου 2021, με τον οποίο λειτουργεί σε δίκτυο. 

Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που είναι αφιερωμένο στην κατασκευή του Yaogan με οπτική τεχνολογία υψηλής ανάλυσης είναι η Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας (CAST), με έδρα το Πεκίνο. Το ίδρυμα που ειδικεύεται στην τεχνολογία ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) είναι η Ακαδημία Τεχνολογίας Διαστημικών Πτήσεων (SAST) με έδρα τη Σαγκάη.

Ο ρυθμός εκτόξευσης κατασκοπευτικών δορυφόρων της Κίνας είναι φρενήρης, πολύ ταχύτερος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2021 εκτόξευσε 22 αναγνωριστικούς δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων 18 ηλεκτρονικών ακουστικών συσκευών και τεσσάρων δορυφόρων παρατήρησης. Αντίθετα, το Πεντάγωνο καταγράφει μόνο την τοποθέτηση τεσσάρων κατασκοπευτικών πλατφορμών σε τροχιά, τριών ηλεκτρονικών ακουστικών και ενός ηλεκτροοπτικού.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA), με επικεφαλής τον καθηγητή Ζανγκ Κετζιάν, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 εκτοξεύσεις μέχρι το 2022 για να θέσει σε τροχιά τουλάχιστον 140 δορυφόρους, ανιχνευτές και διαστημικές κατασκευές. Αυτό περιλαμβάνει έναν άγνωστο αριθμό κατασκοπευτικών αποστολών και έξι αποστολές για την ολοκλήρωση του Tiangong, του επανδρωμένου τροχιακού συγκροτήματος της Κίνας με τρεις αστροναύτες, το οποίο έχει ήδη ανοίξει για διεθνή συνεργασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ