Η Μαρίνκα τέθηκε ξανά υπό τον έλεγχο των Ρωασόφωνων του DPR, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, αλλά και το ρωσικό υπουργείο άμυνας.
Από αυτόν τον οικισμό, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδιζε το Ντόνετσκ για οκτώ χρόνια.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την καθημερινή έκθεση της κατάστασης, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι οι μονάδες των Ρωσόφωνων του Ντονιέτσκ έθεσαν υπό τον έλεγχο τους στο χωριό Maryinka.
Μαζί με τη Maryinka, οι οικισμοί Slavnoe, Trudovskoy και Chelyuskintsev Mine τέθηκαν υπό τον έλεγχο επίσης των Ρωσόφωνων μετά από λυσσώδεις μάχες.
Σημειώνεται ότι τώρα οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή των χωριών Glorious, Trudovskaya, Mine Chelyuskintsev.
Υπενθυμίζεται ότι για 8 χρόνια, τα ουκρανικά στρατεύματα από τη Maryinka βομβάρδιζαν κατοικημένες περιοχές της περιοχής Petrovsky και άλλα δυτικά προάστια του Ντόνετσκ.
Επίσης οι πόλεις Bucha και Gostomel βρίσκονται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού στρατού.
“Τώρα το κύριο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να εμποδίσουν τους Ρώσους να περάσουν τον ποταμό Ίρπεν για να πλησιάσουν το Κίεβο”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Liberty ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Κιέβου Oleksandr Pavlyuk.
"Ενώ βρίσκονται υπό κατοχή Bucha και Gostomel, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καμία ενέργεια ακόμα εκεί. Πρέπει να αποτρέψουμε τον εχθρό από το να προσπαθήσει να διασχίσει τον ποταμό Ίρπεν και να προελάσει εναντίον του Κιέβου. Οι δυνατότητες μας, δεν μας δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε επιθετικές επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, παρά μόνο τοπικά. Δημιουργούμε δυναμικό, ενώ ο εχθρός το εξαντλεί», είπε ο Παβλιούκ.
Ρωσικό σχέδιο μαζικών αεροπορικών χτυπημάτων δυτικά του Δνείπερου ποταμού
Υπάρχει ειλημμένη απόφαση της ρωσικής ηγεσίας για μαζική νυχτερινή δραστηριότητα των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, σε στόχους δυτικά του Δνείπερου, σε μια προσπάθεια να αποκοπούν όλες οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών σε όπλα από την δύση και μισθοφόρους.
Επιπλέον, σε αντίθεση με το πρώτο στάδιο της ρωσικής εισβολής στο έδαφος της Ουκρανίας, στο οποίο οι ρωσικές δυνάμεις στράφηκαν σε αεροπορικά χτυπήματα κατά συγκεντρώσεων των ουκρανικών δυνάμεων, τώρα όλα αλλάζουν και επικεντρώνονται σε στόχους στα δυτικά της χώρας με μαζί με την ευρεία χρήση πυραύλων Κρουζ.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδες ρωσικών ελικοπτέρων Ka-52 και Mi-28N κατέστρεψαν 8 ουκρανικά άρματα μάχης, 4 οχήματα μάχης πεζικού και 3 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Σε μία μόνο νύχτα, τα ρωσικά μαχητικά φέρονται να κατέστρεψαν 44 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων έξι αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk-M1.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί 216 drones, 1.506 άρματα μάχης και 152 συστήματα MLRS.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν την καταστροφή πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης στους οικισμούς Nalivaykovka και Zolochevo, γεγονός που επιβεβαιώνει ( για τους ίδιους) τη συνέχιση της τακτικής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων σε αστικές περιοχές.
Επίσης στις 18 και 19 Μαρτίου, ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει έντονη αντίδραση από τις δυτικές χώρες.
Στις 18 Μαρτίου 2022, καταστράφηκε μια από τις υπόγειες αποθήκες πυραύλων για τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη στο 136ο κέντρο παροχής πυραύλων και πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο χωριό Delyatyn, στην περιοχή Ivano-Frankivsk, A-3476), καθώς και ένας ακόμη που χτύπησε κοντά στο χωριό Konstantinovka, περιοχή Mykolaiv.
Σύμφωνα με γνωστές πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις, οι πύραυλοι Kinzhals εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, γεγονός που δίνει μια ιδέα για το σχέδιο των Ρώσων.
Το ρωσικό ΥΠΑΜ συνέχισε αναφέροντας ότι στα προάστια του Κιέβου, στην περιοχή Νικολάεβκα, καταλήφθηκε θέση διοίκησης του ουκρανικού στρατού, όπου παραδόθηκαν 61 στρατιώτες, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν ανώτεροι αξιωματικοί.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στο πιο κρίσιμο σημείο του, και οι Ρώσοι όπως όλα δείχνουν θέλουν να “κόψουν” κάθε περίπτωση ανεφοδιασμού των Ουκρανών από την δύση, αναμένοντας τις δυνάμεις του Κιέβου στην συνέχεια να ξεμείνουν από πυρομαχικά και εφόδια.