Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η αυτόνομη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλές παρενέργειες σε τομείς όπως η ασφάλεια και η οικονομία σε πληθώρα κρατών Παγκοσμίως. 

Μια από αυτές είναι και η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τις δύο εμπόλεμες χώρες, ενώ μοιράζεται και θαλάσσια σύνορα με αυτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει πολύ ενδιαφέρον ένα  άρθρο της yenisafak.com, η οποία ως γνωστόν απηχεί ευρύτερα απόψεις που συμπλέουν με την κυβέρνηση Ερντογάν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυριότερα σημεία του οποίου αναλύονται στην συνέχεια. 

"Οι αυτοκρατορίες επέστρεψαν. Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας για τους αδύναμους. Ο 21ος αιώνας των Τούρκων ξεκίνησε. 

Η εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα μοιραίο παράδειγμα εσωτερικού διχασμού, κοινωνικής κατάρρευσης και του τρόπου με τον οποίο οι αδύναμες χώρες θα οδηγηθούν στην καταστροφή τον 21ο αιώνα.

Είχε προγραμματιστεί σενάριο Ουκρανίας και για την Τουρκία;

Υπήρχε σχέδιο για τη «συρρίκνωση» της Τουρκίας, μιας χώρας στο επίκεντρο όλων των συγκρούσεων, από τη διάρθρωση της ισχύος στην ενέργεια, από τους διαδρόμους ανεφοδιασμού, τους πόρους, σε όλα σχεδόν τα γεωπολιτικά σχέδια σε όλο τον κόσμο;

Λαμβάνοντας υπόψη θέματα όπως η συμβατική τρομοκρατία, η εσωτερική ασφάλεια και η πολιτική πόλωση, φυσικά υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο. Ωστόσο, οι πιο ζωντανές, νέες αναζητήσεις για δύναμη μας ωθούν σε νέους προσδιορισμούς, νέους ορισμούς.

Κατασκευάστηκε ένα νέο καταστροφικό σχέδιο για την Τουρκία;

Η μάχη των ΗΠΑ και της Ευρώπης με τη Ρωσία και την Κίνα έχει πλέον μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο. Ο πόλεμος είναι στην πόρτα της Ευρώπης προς το παρόν αλλά ακόμα κι αν μπορέσει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία,  αυτός θα εξαπλωθεί.

Με βάση αυτές τις νέες συνθήκες, ετοιμάστηκε ένα πιο καταστροφικό σχέδιο για την Τουρκία; Ήταν μια προετοιμασία παρόμοια με εκείνα στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη;

Ποιανού την πόρτα θα χτυπούσαν μετά την Ουκρανία; Ποια χώρα θα έριχναν στη φωτιά; Πού βρίσκεται η Τουρκία; Τι είδους σχέδιο έκαναν; Πώς προετοιμάστηκε η Τουρκία να το αντιμετωπίσει;

 Αυτή η σύγκρουση θα καταπιεί αδύναμες χώρες

Η επιδίωξη επαναπροσδιορισμού και διάσπασης της παγκόσμιας ισχύος, οι πόλεμοι για πόρους, η σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που αντιτίθεται στη δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι δυτικοί θεσμοί που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, θα οδηγήσουν σε μεγάλες μάχες.

Αυτές οι συγκρούσεις θα καταπιούν αδύναμες χώρες. Θα κομματιάσουν τις χώρες που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές του νέου χάρτη εξουσίας. Πολλές από αυτές θα εξαλειφθούν.

Νέες αυτοκρατορίες

Η σύγκρουση είναι τόσο μεγάλη και θα διαρκέσει τόσο πολύ που οι εν λόγω χώρες θα μετατραπούν σε όργανα πολέμου για τις νέες αυτοκρατορίες που εγκαθίστανται στο κέντρο του κόσμου του 21ου αιώνα.

Τα έθνη που γράφουν την ιστορία επιστρέφουν. Τα προνόμια που παρείχε στα μικρά κράτη η τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πλησιάζουν στο τέλος τους. Η ασυλία που παρείχαν σε αυτές τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό «πίστης τους στη Δύση» τελειώνει. Κανείς δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει τη Δύση!

Η μετάβαση από τον μικροεθνικισμό, από τα μικροκράτη,  στο να γίνεις μεγάλη δύναμη, σε "περιφερειακές λεκάνες" είναι υπό αμφισβήτηση.

Η Τουρκία επρόκειτο να συρρικνωθεί

Το μεγάλο έργο που υλοποιείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά μήκος της γραμμής της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας τελειώνει εδώ. Η εποχή των συνεργασιών εξουσίας έχει ξεκινήσει.

Υπήρχε ένα πολύ πιο φρικτό σενάριο συρρίκνωσης για την εξάλειψη της Τουρκίας από ότι για την Ουκρανία.

Η πολιτική πειθαρχίας της Τουρκίας μέσω της τρομοκρατίας πολλών δεκαετιών (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)), του σχεδιασμού της εκ των έσω και  του περιορισμού της, είχε μετατραπεί σε επιχείρηση καταστροφής την τελευταία δεκαετία.

Αν και η Τουρκία ήταν εντός της συμμαχίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αυτή  θα μειωνόταν. Αυτό θα γινόταν όχι μόνο λόγω του μεγέθους της επικράτειάς της, αλλά για να την αποτρέψει από το να αναδυθεί ξανά σε «αυτοκρατορική δύναμη».

Ένας νέος παγκόσμιος χάρτης θα εκπονηθεί

Η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία ήταν το αποκορύφωμα αυτής της επιχείρησης. Η χώρα που για χρόνια ευθυγραμμίστηκε με πραξικοπήματα θα διαιρεθεί για πρώτη φορά με ξένη επέμβαση.

Η περιοχή της Θράκης της Τουρκίας θα αρπαζόταν, η Ανατολή και η Νοτιοανατολική θα χωρίζονταν και ένας νέος χάρτης θα συνδεόταν με τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.

Εάν αυτό δεν μπορούσε να γίνει, θα ήταν αδύνατο να σταματήσει η Τουρκία, γιατί δεν θα μπορούσε πλέον να ηρεμήσει ή να ελεγχθεί. Ήθελαν να αναλάβουν δράση πριν να είναι πολύ αργά, καθώς η ευκαιρία μπορεί να μην παρουσιαστεί αργότερα.

Τι εξέπληξε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη;

Η Τουρκία εξέπληξε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κάνοντας τις πιο ριζοσπαστικές γεωπολιτικές επεμβάσεις στην ιστορία της δημοκρατίας της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ξεκινώντας μια μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης στο εσωτερικό, επιταχύνοντας τον συστημικό μετασχηματισμό και κάνοντας εξαιρετικές ανακαλύψεις στην άμυνα.

Αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας που κάτι συγκλόνισε τη Δύση σε τέτοιο βαθμό και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν πώς να το χειριστούν.

Όλα τα σχέδια που ήξεραν κατέρρευσαν. Το σχέδιο στο Ιράκ κατέρρευσε. Η παγίδα που είχε στηθεί στη Συρία κατέρρευσε. Η προσπάθεια να πνιγεί η Τουρκία στη Μεσόγειο απέτυχε. Τα σχέδια της Τουρκίας επικράτησαν σε όλους αυτούς τους τομείς ενώ η Δύση οπισθοδρόμησε.

Πώς ματαιώθηκε το σχέδιο να ξεσπάσει μια σύρραξη μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας;

Τα μεσογειακά σχέδια που ξεκίνησαν εξοστρακίζοντας την Τουρκία απέτυχαν. Τα σχέδιά τους για φυσικό αέριο, ενέργεια απέτυχαν. Τώρα, το Ισραήλ και η Ελλάδα επιχειρούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκία επέλεξε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και στην κρίση της Ουκρανίας. Δεν ενήργησε με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αντιτάχθηκε στην εισβολή, αλλά δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο της.

Δεν υποτάχθηκε στην υστερική παράνοια της Δύσης. Απογοήτευσε όσους σχεδίαζαν τον πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας συνιστά μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά τις επεμβάσεις που στοχεύουν στη Συρία, αφού χάλασε τα σχέδια χαρτών κατά μήκος της γραμμής Ιράν-Μεσογείου, καθώς και τα μεσογειακά της σχέδια.

Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα που υποτάσσεται στις θεωρίες της Δύσης, αλλά μια χώρα που έχει ισχυρά λόγια να πει στον κόσμο και την περιοχή της.

 Περίεργο timing

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαδοχικές συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με 14 παγκόσμιους ηγέτες.

Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ασία, η καρδιά της παγκόσμιας διπλωματίας χτυπούσε στην Τουρκία.

Το μόνο συγκεκριμένο βήμα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έγινε από την Τουρκία για άλλη μια φορά.

Καθώς όλα αυτά εξελίσσονταν, ξεκίνησε μια ουσιαστική διαδικασία για να κρατηθεί η περιοχή ασφαλής από νέες συγκρούσεις και πολέμους μέσω της εξομάλυνσης της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό συνέβη σε μια εποχή που οι πόλεμοι μετατοπίζονται προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Περιέργως, η Δύση παλεύει τώρα ενάντια στον ίδιο τον σπόρο που φύτεψε επί χρόνια στην περιοχή μας.

Η σύμπραξη της πολιτικής και της τρομοκρατίας στο εσωτερικό θα αποτύχει

Οικοδομούν ένα νέο μέτωπο εντός της Τουρκίας μέσω μιας συνεργασίας που σχηματίζεται μεταξύ πολιτικών και τρομοκρατικών ομάδων. Προσπαθούν να περάσουν τα πράγματα με παλιές μεθόδους. Όμως η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να «απομειωθεί» μέσω εσωτερικών ή περιφερειακών παρεμβάσεων. Θα πρέπει να το δεχτούν αυτό.

Μας ετοίμασαν ένα «σενάριο της Ουκρανίας» και μάλιστα προσπάθησαν να το εφαρμόσουν. Αλλά κάναμε ένα βήμα στην «εποχή των αυτοκρατοριών» του 21ου αιώνα.

«Τούρκοι»- 21ος αιώνας

Η κρίση της Δύσης θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχιστεί παρόλο που ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει. Νέες συγκρούσεις θα ξεσπάσουν στα σύνορά της. Θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Δύση με τον καιρό.

Η Τουρκία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Εκμεταλλευόμενη τον αγώνα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, θα το μετατρέψει σε γεωπολιτικά κέρδη. Όταν είπαμε «το μυαλό της Τουρκίας», «Η Τουρκία είναι η έκπληξη του 21ου αιώνα», δεν υστερούσαμε, αλλά προσπαθούσαμε να δούμε το επόμενο βήμα μπροστά.

Ποιος ξέρει, μπορεί  αυτό  το βήμα να είναι ότι ξεκινά ο «21ος αιώνας των Τούρκων».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω βλέπουμε μια  τουρκική οπτική για το πως αντιλαμβάνονται οι γείτονες τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις μελλοντικές εξελίξεις και τη θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα  στα παραπάνω ,την υιοθέτηση ώς σωστής της στάσης που τηρεί η Τουρκία σε σχέση με την μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης, εξαίροντας την αυτόνομη εξωτερική πολιτική και την ισχύ της ως χώρα, την οποία απετυχαν να υπονομεύσουν ΗΠΑ-ΕΕ. 

Διαβλέπει συνέχιση αυτής της αυτόνομης στάσης της Τουρκίας και της περαιτέρω ενδυνάμωσης της στο Παγκόσμιο στερέωμα, μέσω της τήρησης αυστηρής θα έλεγα ουδετερότητας στον πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας. 

Βέβαια στα παραπάνω αγνοείται παντελώς μια σημαντικότατη παράμετρος που λέγεται ΝΑΤΟ, το οποίο είναι Δυτικός αμυντικός συνασπισμός και όχι ανατολικός,  στο οποίο ανήκει η Τουρκία και το οποίο με βάση το άρθρο 5 περίσυλλογικής άμυνας , παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Άγκυρα απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. 

Κλείνοντας,  από τα παραπάνω επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά τον καιροσκοπικό και μη αξιόπιστο ρόλο της Τουρκίας έναντι της Δύσης. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ