Ένοπλες Συρράξεις

Βρετανικό ινστιτούτο “κόβει τον αέρα στον Βρετανό ΥΠΑΜ: “Ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ σε μία ώρα κτυπούν την Βρετανία”

Την πάσα αλήθεια ανέφερε Βρετανός ειδικός ινστιτούτου, αφού  αποκάλυψε ότι οι πύραυλοι Κρουζ του Βλαντιμίρ Πούτιν «θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ώρα», εάν το ΝΑΤΟ εισέλθει στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, δείχνοντας ότι πολλές χώρες μεγάλες χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν τέτοιου τύπου εμπλοκή.  

“Τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια της Μόσχας είναι σε θέση να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ Kalibr σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και ζωτικής σημασίας υποδομές από περισσότερα από 1.000 μίλια από την ανατολική ακτή”, προειδοποιεί ο ίδιος , χωρίς καμία συναισθηματική και πολιτική εξάρτηση.

Εκτιμάται ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να κτυπήσουν καίρια το Ηνωμένο Βασίλειο από απόσταση περισσότερη από 1.000 μίλια από την ανατολική ακτή της Σκωτίας.

Ο Δρ Sidharth Kaushal, ερευνητής για τη ναυτική ισχύ και την πυραυλική άμυνα στο Royal United Services Institute, είπε: «Έχουν οι Ρώσοι ικανούς πυραύλους να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ναι απολύτως".

Ωστόσο, είπε ότι ο κίνδυνος προς το παρόν, παραμένει χαμηλός, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν σκοπεύουν να  χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μιλώντας αφότου ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey είπε ότι οι συνέπειες της εισόδου στον πόλεμο της Ουκρανίας θα ήταν οι επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ από τη Ρωσία, ο Δρ Kaushal είπε: «Η Ρωσία έχει επενδύσει σε μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων. Ο πύραυλος 3M-14 Kalibr είναι ένα  ανάλογο πυραυλικό σύστημα με τον πύραυλο Tomahawk σε κάθε πλατφόρμα που διαθέτουν.

Είναι κάτι στο οποίο έχουν επικεντρωθεί πολύ στο ρωσικό ναυτικό, ενώ έχουν μια παράδοση στην εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους.

Υπάρχει σίγουρα μια πιθανότητα να δούμε μια ρωσική επίθεση, αλλά μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά να συνέβαινε αυτό, τότε θα περίμενε κανείς ότι οι Ρώσοι θα εκτόξευαν πυραύλους για να επιτεθούν σε υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε ο ίδιος.

Ο Δρ Kaushal τόνισε ότι παραμένει ασαφές πόσους πυραύλους Κρουζ διαθέτει η Ρωσία, αλλά πιστεύεται ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία, σε περίπτωση κρίσης με το ΝΑΤΟ, θα δυσκολευθεί να παραδώσει μεγάλους αριθμούς, ενώ έκθεση αναφέρει ότι περίπου μόνο 120 κατασκευάστηκαν το 2018.

«Θα ανέμενα το ρωσικό οπλοστάσιο των πυραύλων Κρουζ να είναι μεγάλο αλλά όχι απεριόριστο. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι Ρώσοι στο τι θα στοχοποιούσαν.

Ο 3M-14 Kalibr έχει βεληνεκές έως και 1.500 μίλια και μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία, όπως φρεγάτες κλάσης Admiral Gorshkov και μικρότερες κορβέτες, καθώς και υποβρύχια κλάσης Akula και Kilo, κινούμενος με πάνω από τη διπλάσια ταχύτητα του ήχου καθώς πλησιάζει στο στόχο του.

Θα υπήρχε αντίδοτο από το ΝΑΤΟ, επομένως δεν θα ήταν αναγκαστικά εύκολο για τους Ρώσους να φτάσουν εντός εμβέλειας, αλλά [θα περιμέναμε] ένα μέρος των πυραύλων  τους να είναι σε θέση να κτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βομβαρδιστικά όπως το Backfire θα έπρεπε να πετούν γύρω από τη Σκανδιναβία για να φτάσουν σε εμβέλεια κρούσης, αλλά εκεί θα αντιμετώπιζαν αναχαίτιση από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Δρ Kaushal.

Ο ίδιος Βρετανός ειδικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο Λονδίνο λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει την πιο εξελιγμένη αντιπυραυλική άμυνα”.

«Ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το τι έπληττε ένας ρωσικός πύραυλος Κρουζ. Εάν χτυπούσαν για παράδειγμα κρίσιμες εθνικές υποδομές, έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας, μερικοί ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ θα μπορούσαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το τι χτυπήθηκε. Εξαρτάται πραγματικά σε τι θα στόχευαν οι Ρώσοι και το τι πετύχαιναν.

Εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, ( κάτι που δεν νομίζω ότι θα γίνει), το πρώτο βήμα θα ήταν μαζική εκτόξευση συμβατικών πυραύλων Κρουζ εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ, και όχι πυρηνικά όπλα, αλλά αυτός ο κίνδυνος παραμένει», κατέληξε ο ίδιος.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Πούτιν έχει σχέδια και για αυτό το ενδεχόμενο, ( κρίσης με το ΝΑΤΟ), εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό και έχει δημιουργήσει υποδομές, απόθεμα όπλων και προσωπικού….πίσω από τα Ουράλια Όρη, και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για κανέναν σε ΕΕ, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ