Στην Ουκρανία, άλλη μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημειώνεται στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Η Ukrenergo δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ απενεργοποιήθηκε πλήρως . Και, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της παροχής ρεύματος είναι αδύνατες. Η πόλη Slavutich είναι επίσης αποδυναμωμένη.
Από την Αττάλεια ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα αρνήθηκε την πρόθεση της Ουκρανίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ζήτησε την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού από τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς.
Κυριολεκτικά αμέσως, ο υπουργός Ενέργειας German Galushchenko απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας μια πιθανή απειλή από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Μια διακοπή ρεύματος, είπε, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του εξοπλισμού και να προκαλέσει μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Στην ουσία, μιλάμε για τους κινδύνους ενός ατυχήματος μεγάλης κλίμακας με έκλυση ραδιενέργειας, πιστεύει ο Oleg Popenko, ειδικός στην αγορά ενέργειας.
Υπάρχουν περισσότερα από 20 χιλιάδες συγκροτήματα καυσίμου (FA), από αντιδραστήρα καναλιού υψηλής ισχύος (RBMK) στη δεξαμενή αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων -1. Για την απομάκρυνση της υπολειπόμενης θερμότητας, είναι απαραίτητο να ψύχονται τα συγκροτήματα καυσίμου, κάτι που εξασφαλίζεται με άντληση. Αν οι αντλίες δεν λειτουργούν, η παραγωγή θερμότητας δεν θα αφαιρεθεί, το νερό μπορεί να βράσει στην πισίνα που θα οδηγήσει στο σχηματισμό ραδιενεργού ατμού, ακολουθούμενο από την τήξη των συγκροτημάτων καυσίμου, αυτό είναι ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος.
«Εάν τα συστήματα εξαερισμού δεν λειτουργήσουν, η δόση έκθεσης για το προσωπικό θα αυξηθεί και οι εκπομπές ραδιενεργών αερίων και ατμών θα εξαπλωθούν στην επικράτεια όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ελλείψει αερισμού στο NSC (ένας νέος ασφαλής περιορισμός ή ένα μονωτικό κέλυφος πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ισχύος No. 4 ), θα υπάρξει αύξηση του επιπέδου ακτινοβολίας σε δόσεις επικίνδυνες για το προσωπικό», λέει ο Popenko.
Να σημειωθεί ότι για τους Ουκρανούς, η έκτακτη ανάγκη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έγινε η βάση για ένα ακόμη κύμα πανικού. Την ίδια στιγμή, ο Gennady Ryabtsev, επικεφαλής ειδικών έργων στο STC Psyche, λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη λόγοι για πανικό.
«Υπάρχουν κίνδυνοι, φυσικά. Υπάρχουν όμως για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Όσο για τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, αρκετοί παράγοντες πρέπει να συμπέσουν για να εφαρμοστεί το αποκαλυπτικό σενάριο», λέει ο Ryabtsev.
Δηλαδή, κατά τη γνώμη του, οι φόβοι είναι υπερβολικοί.
Ο ΔΟΑΕ αναφέρει επίσης, ότι δεν υπάρχουν ακόμη κρίσιμες διεργασίες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. «Καταλάβαμε τι συνέβη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και αν υπάρχουν κίνδυνοι ατυχήματος και έκλυσης ραδιενέργειας», αναφέρουν.
Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πέταξε στην Τουρκία για να συζητήσει την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Τι συνέβη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ
Σύμφωνα με την Ukrenergo, επικαλούμενη τα στοιχεία της Κρατικής Επιθεώρησης για την Πυρηνική Ρύθμιση, στις 11:22 σημειώθηκε έκτακτη διακοπή λειτουργίας του υποβρυχίου 750 kW Chernobyl NPP-Kievskaya.
Ως αποτέλεσμα, όλες οι εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ τέθηκαν εκτός ενέργειας.
Οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκαν, για να παρέχουν ισχύ σε κρίσιμα για την ασφάλεια συστήματα. Υπό την προϋπόθεση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η παροχή καυσίμου ντίζελ θα διαρκέσει 48 ώρες.
Όμως το μπλακ άουτ, καθιστά αδύνατο τον έλεγχο των παραμέτρων της πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοβολίας στους πυρηνικούς σταθμούς. «Και οι μάχες στην περιοχή θέτουν υπό αμφισβήτηση τις εργασίες επισκευής, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», σημείωσε η Ukrenergo.
Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουστσένκο, είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson. Δήλωσε ότι είναι πιθανές «μη αναστρέψιμες συνέπειες» και ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επίλυση του ζητήματος της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων.
Επίσης, ο Galushchenko είπε ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει στην καταστροφή κρίσιμων υποδομών και την πυρηνική τρομοκρατία στην Ουκρανία. Και τα περαιτέρω βήματα του επιτιθέμενου θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του κόσμου. «Καλούμε τους διεθνείς εταίρους μας, να βοηθήσουν επειγόντως στην προστασία των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία. Πρώτα από όλα, μιλάμε για το κλείσιμο του εναέριου χώρου. Ελπίζω ότι τα γεγονότα της πυρηνικής τρομοκρατίας, που είναι ο βομβαρδισμός πυρηνικών αντιδραστήρων από τανκς, θα ωθήσουν τους εταίρους μας σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γκαλουστσένκο.
Το βράδυ, το ρωσικό «Interfax» δημοσίευσε την είδηση, ότι «το θέμα της αποκατάστασης του ενεργειακού εφοδιασμού στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, έχει επεξεργαστεί με τη Λευκορωσία». Ο Πάβελ Σορόκιν, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενημέρωσε το πρακτορείο σχετικά.
«Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, ότι το θέμα της αποκατάστασης του ενεργειακού εφοδιασμού στο πλαίσιο ενός μόνιμου συστήματος από το ενεργειακό σύστημα της Λευκορωσίας, έχει ήδη επεξεργαστεί με τη Λευκορωσική πλευρά αυτή τη στιγμή», είπε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιρρίπτει την ευθύνη για την απενεργοποίηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ στους «Ουκρανούς εθνικιστές», οι οποίοι φέρεται να χτυπούν τις εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν ρεύμα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.
«Επιτέθηκαν στον υποσταθμό και τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, που τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν λάβει άμεσα μέτρα για να στραφούν σε εφεδρικές πηγές ενέργειας από γεννήτριες ντίζελ», δήλωσε ο Νικολάι Πάνκοφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Προς το παρόν, η ουκρανική πλευρά αποφεύγει να οργανώσει οποιαδήποτε εργασία επισκευής και αποκατάστασης με κάθε δυνατό τρόπο», είπε ο Πάνκοφ.
Υπάρχουν κίνδυνοι ενός δεύτερου Τσερνομπίλ και αυξημένης ακτινοβολίας;
Τι απειλεί το πλήρες μπλακ άουτ, του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ και των εγκαταστάσεων στη Ζώνη Αποκλεισμού;
Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, η γραμμή 750 kV Kievskaya-Chernobyl NPP υπέστη ζημιά. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ και όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, στη ζώνη αποκλεισμού - HOJAT-1, SHOYAT-2 και το New Safe Confinement είναι χωρίς τροφοδοσία ρεύματος.
Το HOJAT-1 είναι μια εγκατάσταση αποθήκευσης υγρού τύπου, για την αποθήκευση συγκροτημάτων αναλωμένου καυσίμου από αντιδραστήρες RBMK, του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Το SHOYAT-2 είναι μια εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης για το Chernobyl SNF.
Οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιούνται σε συστήματα ισχύος που είναι σημαντικά για την ασφάλεια , παρέχοντας καύσιμο ντίζελ για 48 ώρες.
Περισσότερα από 20.000 συγκροτήματα καυσίμου από την RBMK, είναι αποθηκευμένα στην πισίνα ISF-1. Για την απομάκρυνση της υπολειπόμενης θερμότητας, είναι απαραίτητο να ψύχονται τα συγκροτήματα καυσίμου, τα οποία παρέχονται με άντληση. Εάν οι αντλίες δεν λειτουργούν, η απελευθέρωση θερμότητας δεν θα αφαιρεθεί, το νερό στην πισίνα μπορεί να βράσει, γεγονός που θα οδηγήσει στο σχηματισμό ραδιενεργού ατμού, ακολουθούμενο από την τήξη των συγκροτημάτων καυσίμου, και αυτό αποτελεί απειλή για σοβαρή ατύχημα.
Ελλείψει συστημάτων εξαερισμού, η δόση έκθεσης του προσωπικού θα αυξηθεί και οι εκπομπές ραδιενεργών αερίων και ατμών, θα εξαπλωθούν στην επικράτεια όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Ελλείψει αερισμού στο NSC, θα αυξηθεί το επίπεδο ακτινοβολίας σε δόσεις που είναι επικίνδυνες για το προσωπικό. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αντικατοπτρίζεται στο SHOYAT-2, καθώς δοχεία από σκυρόδεμα τοποθετούνται σε δομοστοιχεία από σκυρόδεμα και ψύξη συμβαίνει λόγω φυσικού αερισμού», εξηγεί ο Όλεγκ Ποπένκο.
Ο Gennady Ryabtsev, λέει ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη.
Μαζί του συμφωνεί και ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ Χρήστος Ελευθεριάδης, ο οποίος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής από το Τσερνόμπιλ.
Υπάρχουν εφεδρικά συστήματα ισχύος, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου ασφαλείας για αρκετές ημέρες. Για να συμβεί ένα ατύχημα, είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων.
Μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, αυτό δεν θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού χρειάζονται τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες για να γίνει ατμός το νερό στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, ειδικά επειδή είναι χειμώνας τώρα (σ.σ Η Energoatom είπε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 7 ημέρες ).
Επιπλέον, οι ράβδοι αναλωμένου καυσίμου και τα στοιχεία καυσίμου κατασκευάστηκαν αρχικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείεται η ραδιενεργή μόλυνση. «Οι μη επαγγελματίες άρχισαν να σχολιάζουν ενεργά αυτό το θέμα από την αρχή, προκαλώντας περιττό πανικό. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι, και όχι μόνο για τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, αλλά και για άλλους πυρηνικούς σταθμούς, και επιμένουν όσο διαρκεί ο πόλεμος στη χώρα. Αλλά το να λέμε ότι όλα εδώ θα πετάξουν στον αέρα αύριο, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο», λέει ο Ryabtsev.
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να συμβεί τίποτα κρίσιμο. Όλα θα εξαρτηθούν, από το αν κάποιος αποφασίσει να αποφύγει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Αν και θεωρητικά κανείς δεν χρειάζεται μια καταστροφή. Οι περισσότεροι πιθανότατα, οι Ρώσοι κλείνουν το Τσέρνομπιλ στο ενεργειακό σύστημα της Λευκορωσίας, κάτι που είναι τεχνικά εφικτό», πρόσθεσε ο Γιούρι Κορολτσούκ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στις 24 Φεβρουαρίου.