Ένοπλες Συρράξεις

Αερομαχία για τα fake news με την αποστολή πολωνικών Mig-29 στην Ουκρανία-"Πόντιος Πιλάτος" οι ΗΠΑ

Η Πολωνία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα στείλει κανένα μαχητικό αεροσκάφος στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σημαντική ασάφεια σχετικά με το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο.

Στο «Face the Nation» του CBS, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται με τους Πολωνούς και συζητούν το όλο θέμα με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που έχουμε για να  μπορούσαμε να ενισχύσουμε την Πολωνία εάν αποφασίσει να μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Στις 6 Μαρτίου, ο Blinken είπε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Μολδαβία: «Εξετάζουμε τώρα ενεργά το ζήτημα των αεροπλάνων που μπορεί να παράσχει η Πολωνία στην Ουκρανία και εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την Πολωνία να αυτή αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα». «Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ, πολύ ενεργά», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ  σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου"

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια από Πολωνούς αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε, «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και ότι η απόφαση τελικά εναπόκειται στην Πολωνία.

«Αυτή θα είναι μια κυρίαρχη απόφαση που πρέπει να λάβει ένα έθνος-κράτος. Είτε είναι η Πολωνία είτε οποιοσδήποτε άλλος, εάν θέλουν να παράσχουν αεροσκάφη στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση που μπορούν να λάβουν», είπε. Ο Κίρμπι τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Πολωνία για το σχέδιο βρίσκονται σε «πολύ πρώιμα» στάδια.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατέστησε επίσης σαφές ότι το σχέδιο βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο. «Υπάρχουν μια σειρά από προκλητικά πρακτικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μεταφερθούν πραγματικά τα αεροπλάνα από την Πολωνία στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους.

Εάν η Πολωνία αποφασίσει να στείλει τα πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η κίνηση κινδυνεύει να προκαλέσει τη Ρωσία. Είτε οι Πολωνοί πιλότοι πετούν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία είτε οι Ουκρανοί πιλότοι τα παραλαμβάνουν από την Πολωνία, η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει την κίνηση ως το ΝΑΤΟ που εισέρχεται απευθείας στον πόλεμο.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ γυρίζουν την πλάτη στον Ζελένσκι που ζητάει μαχητικά αεροσκάφη

Προηγουμένως, η Βουλγαρία και η Σλοβακία απέκλεισαν τη μεταφορά στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία. Το Politico ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στη Βαρσοβία και επικεντρώνονται γύρω από τις ΗΠΑ που στέλνουν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να αντικαταστήσουν τα MiG-29.

Η πολωνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη δήλωση του Blinken, φάνηκε να έχει αποκλίνουσα θέση για το θέμα. Σε ένα tweet, η Καγκελαρία του Πολωνού πρωθυπουργού απέρριψε φήμες ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να συμπληρώσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να παραδώσει τα MiG-29 της στο Κίεβο.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1500286309440630787?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500345167211114497%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Ffake-news-poland-calls-us-reports-says-no-fighter-jets-for-ukraine%2F

Την 1η Μαρτίου, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα στείλει αεροσκάφη στον ουκρανικό εναέριο χώρο», προσθέτοντας ότι «αυτό θα σήμαινε  στρατιωτική παρέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση».

Ο Mateusz Morawiecki, πρωθυπουργός της Πολωνίας, απέκλεισε επίσης ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η Πολωνία δεν έχει τέτοια σχέδια», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία ενέκρινε προσχέδιο νόμου για τη δημιουργία ταμείου 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία και χιλιάδες έχουν φιλοξενηθεί σε όλη τη χώρα, ανέφερε το Reuters.

Η νομοθεσία προσπαθεί να επιτρέψει τη χρηματοδότηση τροφίμων και προσωρινής στέγασης για τους πρόσφυγες, μαζί με μέτρα που τους επιτρέπουν να εργάζονται νόμιμα και να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική βοήθεια στην Πολωνία.

Το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει κίνδυνο απευθείας εμπλοκής με την Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέχρι στιγμής αμυντική στάση, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Συμμαχία απέρριψε επίσης το αίτημα της Ουκρανίας για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», φοβούμενη μια κλιμάκωση, προκαλώντας μια σκληρή απάντηση από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως «αδύναμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα θεωρηθεί ένοπλη σύγκρουση από την κυβέρνησή του.

https://twitter.com/FaceTheNation/status/1500500042678943745?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500500042678943745%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Ffake-news-poland-calls-us-reports-says-no-fighter-jets-for-ukraine%2F

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απείλησε επίσης χώρες, ιδίως τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, να μην φιλοξενήσουν στρατιωτικά αεροσκάφη του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση.

Στο στόχαστρο της Μόσχας το Βουκουρέστι

Σε μια τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ισχυρίστηκε ότι πολλά ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν αναπτυχθεί εκ νέου στη Ρουμανία και σε άλλους γείτονες της Ουκρανίας.

Τόνισε ότι εάν τα αεροσκάφη επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις από αυτές τις χώρες, «θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπλοκή στη στρατιωτική σύγκρουση».

Ο Konashenkov είπε: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν πετάξει στη Ρουμανία και σε άλλες γειτονικές χώρες».

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Nicolae Ciucă απάντησε λέγοντας: «Είναι καθαρή ρητορική που έχει σχεδιαστεί για να αποσπάσει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος, όπου άμαχοι σκοτώνονται και οι κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης παραβιάζονται».

Η Μόσχα θα μπορούσε να δοκιμάσει να τρομάξει τη Ρουμανία, πρόσθεσε, αλλά «δεν έχουμε κανένα λόγο να νιώθουμε απειλή».

Ο Ciucă τόνισε ένα επεισόδιο που συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, όταν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος αφέθηκε να προσγειωθεί στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Η άδεια για προσγείωση δόθηκε  αφού το εν λόγω αεροσκάφος είχε τεχνική βλάβη, σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος είπε στους Ρουμάνους αξιωματούχους.

Ο Ciucă είπε ότι το τζετ του επετράπη να φύγει άοπλο λίγες μέρες αργότερα και ότι το επεισόδιο είχε δημοσιοποιηθεί για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις με τη Μόσχα.

Επίλογος

Εκτίμησή μας είναι ότι η όλη συζήτηση γύρω από την αποστολή Mig-29 από την Πολωνία προς την Ουκρανία πράγματι έγινε.

Σκοπός της ήταν να τεστάρουν οι ΗΠΑ την αντίδραση του Πούτιν αλλά και την προθυμία της Πολωνίας ,χωρίς  ωστόσο να δεσμευθούν ενδεχομένως  με όρους όπως θα ήθελαν οι Πολωνοί, για την αναπλήρωση των πολωνικών μαχητικών Mig-29 με F-16 ή F-35 

Οπότε μετά την σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό το ενδεχόμενο και την μη αποδοχή των όρων των Πολωνών, οι ΗΠΑ "ένιψαν τις χείρες τους" , οπότε και η Βαρσοβία απέσυρε την προσφορά της 

Με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε ισχύ, ο κίνδυνος σύγκρουσης πέρα ​​από την Ουκρανία είναι πολύ υψηλός.

Η Ατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να δώσουν οποιαδήποτε αφορμή στη Ρωσία για άμεση εμπλοκή της στην Ουκρανία και περιορίζονται σε παροχή ανθρωοιστικής βοήθεια και φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων, σε ενίσχυση του Ζελένσκι με αποστολή ελαφρύ οπλισμού, αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών και σε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με Ουκρανία και Ρωσία

Εάν η Ρωσία ακολουθήσει την προειδοποίησή της και επιτεθεί στη χώρα του ΝΑΤΟ με οποιονδήποτε τρόπο, η κατάσταση μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ απέρριψε το σχέδιο μεταφοράς μαχητικών στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ