Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά εναέριους στόχους ως δόλωμα για να δοκιμάσει και να ξεγελάσει τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας.
Στις 2 Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις μοιράστηκαν πλάνα που δείχνουν αυτό που ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένα ρωσικό «drone» που καταρρίφθηκε από την αεράμυνα τους. Ωστόσο, το αντικείμενο ήταν στην πραγματικότητα εναέριος στόχος E95M.
Το E95M αναπτύχθηκε από τη ρωσική Eniks για την παροχή εκπαίδευσης μάχης για τα στρατεύματα καθώς και για τη δοκιμή συστημάτων αεράμυνας. Ο στόχος προσομοιώνει ελισσόμενους στόχους όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κατευθυνόμενες βόμβες αέρος, πυραύλους κρουζ, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Ο εναέριος στόχος έχει εμβέλεια λειτουργίας 50 χιλιομέτρων και μπορεί να εξοπλιστεί με φακό Luneberg, γωνιακό ανακλαστήρα ραντάρ, πυροϊχνηλάτες ή παγίδες υπερύθρων.
Η ρωσική χρήση εναέριου στόχου όπως το E95M ως δόλωμα εξηγεί τους αναρίθμητους ψευδείς ισχυρισμούς κατάρριψης που διατυπώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, στις 27 Φεβρουαρίου το Κίεβο ισχυρίστηκε ψευδώς την κατάρριψη δύο ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών Il-76.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται επί του παρόντος να επεκτείνει τη χρήση εναέριων δολωμάτων κατά των δυνάμεων αεράμυνας της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα An-2. Μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν κατά της αρμενικής αεράμυνας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.
Η χρήση εναέριων δολωμάτων δεν προορίζεται μόνο για την εξάντληση των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας, αλλά και για την αποκάλυψη των τοποθεσιών και των μέσων τους για την καταστροφή τους με πυρά ακριβείας από απόσταση.
Από τις 3 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε 39 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, Buk-M1 και Osa καθώς και 52 σταθμούς ραντάρ των ουκρανικών δυνάμεων.