Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αυτή είναι η τακτική! Εξειδικευμένη ανάλυση της διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, όπου πλέον μιλάμε για μία γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη  Ρωσικών και Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας από Βορρά προς Νότο, από Ανατολή προς Δύση. 

Οι ισχυρισμοί  Πούτιν είναι ανυπόστατοι

Συνεπώς οι ισχυρισμοί του Ρώσου Προέδρου Πούτιν περί  υποτιθέμενης "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", για τη διασφάλιση του ρωσοφωνου πληθυσμού των ανεξάρτητων κατά τον ίδιο Δημοκρατιών Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι ανυπόστατες αφού οι εχθροπραξίες δεν περιορίζονται μόνο στις εν λόγω μέχρι πριν από 3 ημέρες επαρχίες της Ουκρανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάμε λοιπόν για έναν γενικευμένο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Η πρόφαση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να εισβάλλει  στην Ουκρανία ήταν ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι εγγυήσεις που ζήτησε, βάσει των οποίων η Ουκρανία όφειλε να δεσμευθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ,  θα αποστρατικοποιηθεί , ενώ δεν έκανε λόγο για επιστροφή της Κριμαίας την οποία η Ρωσία παράνομα κατέκτησε και προσάρτησε το 2014, ενώ πρόσφατα ο Πούτιν αναγνώρισε επίσημα ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. 

Υπόψιν ότι Κριμαία-Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ ήταν Ουκρανικές επαρχίες και συνεπώς  διαφαίνεται ότι ο Πούτιν σταδιακά  σαλαμοποιεί την Ουκρανία. 

Οι τρείς κύριες κατευθύνσεις επίθεσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ρωσία ξεκίνησε τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, ενεργώντας επί τριών κύριων κατευθύνσεων μέχρι στιγμής, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

-Aπό την κατεύθυνση του Βορρά με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του Κιέβου την πρωτεύουσα της χώρας (Βόρειος τομέας)

-Από τα ανατολικά στις περιοχές του Ντομπάς πολιορκώντας το Χάρκοβο (Ανατολικός τομέας)

-Από τα Νότια από την περιοχή της Κριμαίας με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του Χεσόν-Ζαπορόγιε(πόλεις στις όχθες του Δνείπερου) και της Μαριούπολης παραθαλάσσιας πόλης στην Αζοφική θάλασσα (Νότιος Τομέας).

Παράλληλα οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις  κατέλαβαν ή περικύκλωσαν αρκετές μικρότερες πόλεις της Ουκρανίας, βομβαρδίζοντας  με πυραύλους εδάφους-εδάφους, πυροβολικό,αλλά και με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα  ουκρανικές  στρατηγικούς στόχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ανάλυση των επιχειρήσεων

Νότιος Τομέας

Ειδικότερα για την  περιοχή της Μαριούπολης όπου ζούν χιλιάδες ομογενείς μας η κατάσταση είναι  πολύ δύσκολη αφού η πόλη  της Μελιτόπολης η οποία βρίσκεται δυτικά της  έπεσε στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι φέρεται ότι πραγματοποίησαν και αποβατική ενέργεια στην περιοχή του  Berdiansk πλησίον της πόλης της Μαριούπολης , ενώ την ίδια ώρα ενεργούν Ρωσικές δυνάμεις και από τα ανατολικά της πόλης. 

Συνεπώς η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη από Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, οπότε και αναμένουμε πολύ σκληρές μάχες στην πόλη και τα περίχωρά της που όμως διαφαίνεται ότι τελικά θα υπερισχύσουν οι Ρώσοι. 

Υπάρχει και μια πληροφορία περί αφίξεως Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων Τσετσένων στην περιοχή της Μαριούπολης, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για την κατάληψη αστικών περιοχών και πόλεων. 

Σε άρθρο μας εδώ και ένα μήνα  αναφερόμασταν στη Ρωσική σχεδίαση  των επιχειρήσεων με βάση την τακτική, η οποία επαληθεύεται δυστυχώς πλήρως.

Ειδικότερα κάναμε λόγο για "συντονισμένη χερσαία επίθεση ρωσικών δυνάμεων για κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική  ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.

Οι  ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα  και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές  δυνάμεις που θα ενεργήσουν  από την  κατεύθυνση  της Κριμαίας  εγκλωβίζοντας τις Ουκρανικές Δυνάμεις. 

Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας."

Ανατολικός Τομέας

Οι μάχες στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα, ενώ το Χάρκοβο πολιορκείται από ισχυρές  Ρωσικές Δυνάμεις

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προτάσσουν εδώ σθεναρότατη αντίσταση κάτι το οποίο φαίνεται να μην ανέμεναν οι Ρώσοι. 

Βόρειος Τομέας-Κίεβο

Εδώ διαφαίνεται ότι η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας , δίνοντας στο γεγονός αυτό συμβολική σημασία ότι έπεσε η χώρα,  να εγκαταστήσει κυβέρνηση Μαριονέτα της αποκηρύσσοντας την κυβέρνηση Ζελένσκι και επιχειρώντας να καταδείξει το μάταιο της συνέχισης του αγώνα από τις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις.  

Μέρος του σχεδίου του Πούτιν είναι η σύλληψη ή η δολοφονία του Ζελένσκι από τους περιβόητους Σπέτζαντ , την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας. 

Η Ρωσική εισβολή από το Τσερνομπίλ

Εδώ σε τακτικό επίπεδο οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις εισέβαλλαν στην Ουκρανία από  μη αναμενόμενη κατεύθυνση αυτή του Τσερνομπίλ, επιτυγχάνοντας αρχικά να αιφνιδιάσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις της περιοχής, λόγω του ότι η εν λόγω περιοχή έχει ακόμη υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και συνεπώς δεν περίμεναν οι Ουκρανοί ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα εισέβαλαν από εκεί.

Η κατάληψη του αεροδρομίο Αντώνοφ στα περίχωρα του Κιέβου

Στη συνέχεια οι Ρώσοι επιχείρησαν και κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αντώνοφ το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου. 

Προηγήθηκε αεροπορική  και πυραυλική προσβολή   Ουκρανικών στόχων στρατηγικής σημασίας, ενώ διαφαίνεται ότι κομβικό ρόλο έπαιξε τουλάχιστον στην αρχική φάση των επιθέσεων ο ηλεκτρονικός πόλεμος που διεξήγαγαν με προηγμένα ανάλογα συστήματα η Ρωσία, με απώτερο σκοπό την αδρανοποίηση των Ουκρανικών συστημάτων εγκαίρου προειδοποίησης. 

 Από τον τρόπο που ενεργούν οι Ρώσοι, διαφαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν αδρανοποιήσει και θέσει εκτός μάχης το ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας και μέρος  της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τοπική αεροπορική υπεροχή.

Σε αυτό κατατείνει η ελευθερία δράσης που απολαμβάνουν τα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της Ρωσίας που ενήργησαν μαζικά για να πετύχουν την  κατάληψη του αεροδρομίου   Αντόνοφ, σε απόσταση μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της  Ουκρανίας , το Κίεβο. 

Το πρώτο κύμα των  Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων  προηγήθηκαν της όλης επιχείρησης, "καθαρίζοντας" την περιοχή του αεροδρομίου από Ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης που βρίσκονταν εκεί. 

Στη συνέχεια  τα ίδια επιθετικά ελικόπτερα με πυρά εξασφάλισαν τις προσβάσεις αντεπιθέσεως του Ουκρανικού στρατού, που τυχόν θα ενεργούσαν άμεσα αντεπίθεση, εντός 30 λεπτών για ανακατάληψη του.

Στη συνέχεια με συνοδεία  2ου κύματος  επιθετικών ελικοπτέρων αφίχθησαν στο εκκαθαρισθέν από την Ουκρανική αντίσταση αεροδρόμιο μεταφορικά ελικόπτερα έμφορτα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την περίμετρο του Αεροδρομίου τασσόμενοι αμυντικά, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο όπως ήδη αναφέραμε, ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις θα ενεργήσουν νυχτερινή επίθεση για ανακατάληψη του.

Εννοείται ότι στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ, οι Ρώσοι Αλεξιππτωτιστές έχουν εγκαταστήσει όλμους, αντιαρματικά όπλα και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς για την αυτοπροστασία τους. 

Επιδίωξη των δύο  Ρωσικών αυτών ενεργειών, δηλαδή της εισβολής  στην Ουκρανία με μηχανικίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις από το Τσερνομπίλ και της κατάληψη του αεροδρομίου Αντώνοφ , ήταν η περικύκλωση αρχικά και καταστροφή των μεταξύ των δύο τοποθεσιών Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια η συνένωσή τους προκειμένου να ενεργήσουν προς το Κίεβο. 

Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό αυτό επετεύχθη, πάντως οι Ρωσικές Δυνάμεις έχουν φτάσει στο Κίεβο και σε περίπτωση που επιχειρήσουν να το καταλάβουν αναμένονται πολύ σκληρές μάχες. 

Επίλογος

Εάν ο Πούτιν διατάξει την είσοδο των Ρωσικών Δυνάμεων στις Ουκρανικές πόλεις Κίεβο-Μαριούπολη-Χάρκοβο και την κατάληψή τους , αναμένουμε πολλές απώλειες ένθεν κακείθεν

Από τακτικής άποψης αυτό δεν στέκει, αφού ο πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές είναι πολύ ιδιαίτερος με πολλές απώλειες, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Ρώσοι, αφού στο Στάλιγκραντ κατάφεραν και σταμάτησαν τους Γερμανούς στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο

Ωστόσο ο Πούτιν φαίνεται ότι "έχει απασφαλίσει", οπότε και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ακόμη και οδομαχιών στις Ουκρανικές πόλεις, πέραν πάσης λογικής βέβαια

Αλλά τι είναι τελικά λογικό σε αυτόν τον πόλεμο;

Από τακτικής άποψης στέκει πολύ περισσότερο η κύκλωση των πόλεων αυτών και η κατάληψη με ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας θυλάκων ζωτικής σημασίας μέσα σε αυτές τις πόλεις, όπως κυβερνητικων κτιρίων στο Κίεβο, σε συνδυασμό με την εξόντωση Ζελένσκι, με στόχο την κάμψη του ηθικού  των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Ουκρανικού λαού

Επουδενί δεν στέκει τακτικά η είσοδος τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων σε πόλεις όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο λαός είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν

ίδομεν

 

 

 

 

 

 

Τ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ