Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Εισβολή στην Ουκρανία- Swift: «Ναι» από Ελλάδα και Κύπρο- Ποιες άλλες χώρες είναι υπέρ

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), στηρίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν την αποβολή της Μόσχας από το Swift μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και προβλήματα.

Κάτι τέτοιο φέρονται να υποστηρίζουν και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία ενώ οι ΗΠΑ «μετρούν» τις δικές τους συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θετικά απάντησε και η Γερμανία στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα Swift. 

Η Κύπρος δεν θα μπλοκάρει την απόφαση για να εξαιρεθεί η Ρωσία από το Swift, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημειώνει, «τα καταφέραμε. Η Κύπρος επιβεβαίωσε ότι δε θα μπλοκάρει την απόφαση να εξαιρεθεί η Ρωσία από το SWIFT. H ουκρανική διπλωματία συνεχίζει να εργάζεται 24/7 για να πετύχει σημαντικές αποφάσεις και να προστατεύσει την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς». 

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1497496218359898116?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497496218359898116%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F918091%2Fypeks-oukranias-i-kypros-den-tha-mplokarei-eksairesi-rosias-apo-to-swift

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε σε ανάρτησή του πως η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της χώρας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. 

Μετά τη Γαλλία, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα τις συνέπειες για την οικονομία της. Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει αποκλειστεί ακόμη από το διατραπεζικό σύστημα, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και διαφωνίες. «Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT θα ήταν η πιο σκληρή κύρωση στην οποία μπορούν να καταφύγουν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική RND.

Το SWIFT είχε αποσυνδέσει τις ιρανικές τράπεζες το 2012, στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιράν είχε χάσει τότε περίπου τα μισά από τα έσοδά του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% από το διεθνές εμπόριο. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να αποκοπεί και η Ρωσία το 2014 (Κριμαία), αλλά το αίτημά τους δεν είχε γίνει δεκτό.

Όπως πάντως επισημαίνει το CNN, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι χώρες που έχουν να χάσουν τα περισσότερα εάν η Ρωσία αποκλειστεί από το SWIFT, καθώς οι τράπεζες τους χρησιμοποιούν περισσότερο το διεθνές τραπεζικό σύστημα προκειμένου να επικοινωνούν με τις ρωσικές. Πάντως, την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT δεν είναι η κατεύθυνση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν αυτή τη στιγμή, αλλά υπογράμμισε πως μια τέτοια κίνηση θα συνιστά «πάντα μια επιλογή».

Η Ουγγαρία διαψεύδει αναφορές ότι αρνείται να υποστηρίξει την αποσύνδεση της Ρωσίας από το Swift μετά την εισβολή στην Ουκρανία .

Αυτό ανέφερε η Ουγγρική Πρεσβεία στην Ουκρανία στη σελίδα της στο Facebook.

"Η Ουγγαρία θα ήθελε ειρήνη. Γι' αυτό εργαζόμαστε, γι' αυτό διαπραγματεύομαι με εκπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης για την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στη Βουδαπέστη. Για να γίνει αυτό, θα ζητήσω από τους ηγέτες του ΟΗΕ βοήθεια σήμερα και εδώ στο Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα, βλέπω με λύπη και έκπληξη ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής και του διεθνούς τύπου δεν σταματούν να δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις. Δεν καταλαβαίνω πώς, σε μια εποχή που πεθαίνουν άνθρωποι, που γίνεται πόλεμος, κάποιοι λειτουργούν εργοστάσια fake news.

Και τώρα λένε ψέματα ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, σε σχέση με το σύστημα SWIFT.

Ας είναι ξεκάθαρο: ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! Δεν έχουμε αντιταχθεί ποτέ σε καμία από τις προτάσεις για κυρώσεις, δεν μπλοκάραμε και δεν μπλοκάρουμε τίποτα. 

O Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος του είπε πως τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497502946480869378?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497502946480869378%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1216297%2Feisvoli-stin-oukrania-uper-tis-aposundesis-tis-rosias-apo-to-swift-i-italia-eipe-o-dragi-ston-zelenski%2F

 

Μια απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT είναι ζήτημα ημερών, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας μιας χώρας της ευρωζώνης.

Τι είναι όμως το τραπεζικό σύστημα SWIFT και ποιες οι συνέπειές του στις ρωσικές τράπεζες; Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ενα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το CNN, τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συναλλαγές οι οποίες γίνονται σε αμερικανικά δολάρια.

«Ο αποκλεισμός θα τερμάτιζε όλες τις διεθνείς συναλλαγές, θα πυροδοτούσε νομισματική αστάθεια και θα προκαλούσε τεράστιες εκροές κεφαλαίων», σύμφωνα με την Μαρία Σάγκινα, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. Ενώ όπως είχε εκτιμήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν το 2014, τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 5%.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ