Ένοπλες Συρράξεις

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Επτά λόγοι που η εισβολή θα επηρεάσει τη Μέση Ανατολή

Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την Πέμπτη, πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενδέχεται να αναγκαστούν απρόθυμα να διαλέξουν πλευρά.

Αλλά πριν συμβεί αυτό, υπάρχουν σημαντικοί τρόποι που οι μάχες θα επηρεάσουν την περιοχή. Από τις τιμές της ενέργειας έως τις κυρώσεις, τις εισαγωγές σιταριού έως τον τουρισμό, δείτε πώς θα επηρεάσει τη Μέση Ανατολή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία , ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, και το Κατάρ , ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έχουν δει υψηλή ζήτηση για τα ενεργειακά τους αποθέματα καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και η εισβολή μόλις ανέβασε το επίπεδο.

Την Πέμπτη, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σε περισσότερα από 105 δολάρια το βαρέλι και ένα βασικό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο για τη βορειοδυτική Ευρώπη να αυξάνεται κατά 30% .

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ήλπιζαν ότι το Κατάρ θα μπορούσε να ανακατευθύνει ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να μειώσει τις ενεργειακές πιέσεις. Άλλοι, προέτρεψαν τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει αργό πετρέλαιο γρηγορότερα και να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ έχει προειδοποιήσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Και η Σαουδική Αραβία, μέλος της συμμαχίας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ , δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την άντληση περισσότερου πετρελαίου.

Έτσι, αυτή θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία και για τις χώρες και για άλλους παραγωγούς ενέργειας του Κόλπου, να τονίσουν πόσο κρίσιμοι είναι για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάρεν Γιανγκ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

«Αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή κατά την οποία έχουν μόχλευση για να υποστηρίξουν τη σημασία τους στην παγκόσμια οικονομία», είπε η Γιανγκ.

Κυρώσεις 

Οι εταιρείες της Μέσης Ανατολής που δραστηριοποιούνται στις αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα  και  για ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις στην πορεία. 

Εάν στοχοποιηθούν μεγάλες ρωσικές κρατικές τράπεζες, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικός. Η ρωσική Sberbank, για παράδειγμα, όπου οι μισοί Ρώσοι έχουν λογαριασμό, δημιούργησε πρόσφατα γραφείο στο Άμπου Ντάμπι και υπέγραψε συνεργασία με την Mubadala Investment Company, τον επενδυτικό βραχίονα του Άμπου Ντάμπι, το 2020.

Ο επικεφαλής του υποκαταστήματος της τράπεζας στη Μέση Ανατολή της Sberinvest, είπε στο The National εκείνη την εποχή, ότι πολλές από τις εταιρείες της τράπεζας είχαν επενδύσει στην περιοχή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εν τω μεταξύ, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ στη Συρία, όπου συντονίζει τις επιχειρήσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής, δεν έχει σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους. Αλλά αυτό, μπορεί να αλλάξει τώρα που το Ισραήλ τάχθηκε με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή.

Σιτάρι

Η Ουκρανία και η Ρωσία, παρέχουν μεγάλο μέρος του σιταριού στον κόσμο και χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να πληγούν από αυξήσεις τιμών εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η  Αίγυπτος  πιθανότατα θα πληγεί σοβαρά. Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα -που φιλοξενεί 102 εκατομμύρια κατοίκους- εισήγαγε  12,5 εκατομμύρια τόνους  σίτου το 2020-2021, με σχεδόν το 85% να προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

"Η Αίγυπτος θα επηρεαστεί βαθιά σε περίπτωση που ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας", δήλωσε στο Middle East Eye ο Hesham Abuldahab, μέλος του τμήματος σιτηρών στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Καΐρου . «Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών σιταριού μας προέρχεται από αυτές τις δύο χώρες».

Η Αλγερία, η Τυνησία και η Λιβύη που είναι επίσης σημαντικοί εισαγωγείς σιταριού, αναμένεται να επηρεαστούν επίσης.

Βόσπορος και Μαύρη Θάλασσα

Ο πόλεμος θα έχει επιπτώσεις και στη Μαύρη Θάλασσα. Πολύ άμεσα, μπορεί να επηρεάσει ποια πλοία θα επιτρέπεται να διέρχονται μεταξύ της θάλασσας και της Μεσογείου. 

Σύμφωνα με μια σύμβαση του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μέσω των οποίων, πρέπει να περάσουν τα πλοία για να κινηθούν μεταξύ των δύο θαλασσών.

Η σύμβαση δίνει επίσης στην Τουρκία, την εξουσία να κλείνει τα στενά σε όλα τα ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ώρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την Πέμπτη, το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πλοία. 

Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος  Ερντογάν έχει πει ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία εισβάλει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει, εάν αυτό περιλαμβάνει το μπλοκάρισμα της διέλευσης των πολεμικών πλοίων της.

Ο τουρισμός

Ο κλιμακούμενος πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων, από τον τουρισμό και ακυρώσεις απευθείας πτήσεων για μερικά από τα πιο δημοφιλή ρωσικά τουριστικά σημεία στη Μέση Ανατολή. 

Τα τουρκικά και αιγυπτιακά παραλιακά θέρετρα, μόλις είχαν αρχίσει να προσελκύουν και πάλι Ρώσους τουρίστες. Τον περασμένο Ιούνιο, την ημέρα που η Μόσχα έθεσε τους περιορισμούς πτήσεων για τον Covid-19, 44 αεροπλάνα με επιβάτες Ρώσους τουρίστες έφτασαν στην παραθαλάσσια πόλη της Αττάλειας.

Τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, επίσης, άρχισαν να φιλοξενούν Ρώσους τουρίστες και πάλι πέρυσι, όταν ξανάρχισαν οι πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ και τη Χουργκάντα. Τα ταξίδια είχαν ανασταλεί στους δημοφιλείς προορισμούς μετά τη συντριβή ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο Σινά τον Οκτώβριο του 2015 , σκοτώνοντας 224 άτομα, σε επίθεση την οποία ανέλαβε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Πριν από την επίθεση, η Ρωσία έστειλε περισσότερους τουρίστες στην Αίγυπτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το 2014, δημιουργώντας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αίγυπτο, περισσότερο από το ένα τρίτο των ετήσιων εσόδων της από τον τουρισμό. 

Το Ντουμπάι, κερδίζει επίσης πολλά χρήματα από Ρώσους τουρίστες, τουλάχιστον 374.000 από τους οποίους το επισκέφθηκαν το 2021.

Οι Ρώσοι τουρίστες αναμενόταν να αποφέρουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Κόλπο μέχρι το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την εμπορική έκθεση Arabian Travel Market .

Φοιτητές

Η Ουκρανία φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πολλοί από τους οποίους περίμεναν να εκκενωθούν όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν την Πέμπτη.

Το Μαρόκο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα ξένων φοιτητών στην Ουκρανία, με 8.000 μαθητές, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Παιδείας.

Η Αίγυπτος έχει 3.500 φοιτητές εκεί, ενώ σημαντικός αριθμός φοιτητών από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Παλαιστίνη φοιτά επίσης σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας.

Πριν κλιμακωθεί η σύγκρουση, οικογένειες με φοιτητές στην Ουκρανία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, το Μαρόκο και τον Λίβανο, καλώντας τις κυβερνήσεις τους να επαναπατρίσουν τους συγγενείς τους.

Λιβύη

Μια άλλη χώρα που πιθανότατα θα αισθανθεί τους σεισμούς του πολέμου στα ανατολικά είναι η Λιβύη.

Μεγάλο μέρος της Δύσης υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του ανατολικού διοικητή Khalifa Haftar. Ρώσοι μισθοφόροι από την ομάδα Wagner, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μάχη στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι εκλογές στη Λιβύη ματαιώθηκαν τον Δεκέμβριο, εν μέσω πολλαπλών διαφωνιών, αφήνοντας την διεθνώς υποστηριζόμενη ειρηνευτική διαδικασία σε χάος και την τύχη της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας αμφίβολη.

Με τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Δύσης να βρίσκονται τώρα σε αντιπαράθεση για την Ουκρανία, η συνεργασία για τη σταθεροποίηση της Λιβύης πιθανότατα θα γίνει ακόμη λιγότερο προτεραιότητα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...