Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο φόβος του Ισραήλ από το μέτωπο της Ουκρανίας: Οι κανόνες που συμφώνησε ο κόσμος πριν από δεκαετίες δεν λειτουργούν πλέον

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα γεγονός που η Δύση δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες, με άγνωστες ακόμη αντηχήσεις, που πιθανόν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά υπάρχει ήδη ένα κραυγαλέο μάθημα για το Ισραήλ: Υπάρχει περίπτωση ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εστίαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία, να οδηγήσει το Ιράν να πιστέψει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη χαοτική στιγμή, για να ενθαρρύνει τους πληρεξούσιους του να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Ενώ οι εντάσεις Ισραήλ-Ιράν συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, το ερώτημα είναι αν ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, θα ανοίξει ένα κουτί της Πανδώρας παρόμοιων εισβολών και πολέμων.

Για το Ισραήλ το μήνυμα που έχει η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας για τον κόσμο είναι σαφές: άλλες χώρες μπορούν να κάνουν το ίδιο. Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν κατανοεί ότι η ρωσική επιχείρηση του δίνει λευκή επιταγή για να συνεχίσει να επιτίθεται σε χώρες σε όλη την περιοχή. Αυτό έχει πιθανές επιπτώσεις για το Ισραήλ. Το Ισραήλ πάντα συμπεριφερόταν σαν να πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν μόνο του, αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα ακόμη μήνυμα για τη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με το jpost, η  Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ και συσσωρεύει όλο και περισσότερο πυραύλους και drones. Το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κρίση της Ουκρανίας, είτε με μείωση των πυρηνικών κυρώσεων είτε ενισχύοντας τους πληρεξουσίους του.  

Για να κατανοήσουμε την τρέχουσα στάση του Ιράν, σημαίνει ότι με πολλούς τρόπους οι επιθέσεις του Ιράν σε χώρες της περιοχής, έχουν προοιωνίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Το Ιράν έχει ενθαρρύνει τους πληρεξούσιους και τους συμμάχους του στην περιοχή, να επιτεθούν σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , καθώς και στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Ισραήλ.

Το Ιράν κινεί ανοιχτά drones και βαλλιστικούς πυραύλους πέρα ​​από τα σύνορα στη Μέση Ανατολή. Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν παρείχε τεχνολογία drone στη Βενεζουέλα. Το Ιράν εξόπλισε τους Χούτι στην Υεμένη και έστειλε συμβούλους για να ενθαρρύνει τον πόλεμό τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. 

Επιπλέον, το Ιράν έχει εξουσιοδοτήσει ιρακινές πολιτοφυλακές όπως η Kataib Hezbollah, η οποία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ μαζί με τους εταίρους της πολιτοφυλακής στο Ιράκ. 

Στη Συρία, το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Έχει μετακινήσει πληρεξούσιους και τρομοκρατικές ομάδες σε περιοχές κοντά στο Γκολάν. Έχει μεταφέρει απειλές με drone στη Συρία για να χτυπήσει το Ισραήλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Μάιο του 2021, όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, καθώς και ένα περιστατικό τον Αύγουστο του 2019 όταν το Ισραήλ έπληξε μια ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν.

Επιπλέον, το Ιράν κατασκεύασε μια βάση κοντά στο Albukamal στη Συρία για να διευκολύνει τη μεταφορά όπλων στη Συρία και τον Λίβανο. Στον Λίβανο το Ιράν, βοήθησε τη Χεζμπολάχ να αποθηκεύσει έναν αριθμό πυραύλων. Το Ιράν υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, και η Χαμάς έχει πρόσφατα αναπτύξει νέες απειλές με drone και πυραύλους.  

Συνολικά, η στάση του Ιράν στην περιοχή είναι αυτή που δοκιμάζει τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, που δείχνει ότι οι χώρες που είναι πρόθυμες να πραγματοποιήσουν απρόκλητες επιθέσεις δεν θα υποστούν συνέπειες. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τους Χούτι στην Υεμένη τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, θέλοντας να αντιστρέψει τις πολιτικές του Τραμπ, απέρριψε τον χαρακτηρισμό τρομοκρατίας. Οι Χούτι αύξησαν αμέσως τις επιθέσεις τους σε όλη την περιοχή. Αυτό δείχνει, ότι ένιωθαν ότι μπορούσαν να επιτεθούν σε όποιον θέλουν. Πιο πρόσφατα πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιθέσεις στα ΗΑΕ. Αυτά ήταν απρόκλητα. Ωστόσο, δεν υπήρξε διεθνής ανταπόκριση. Ομοίως, το Ιράν επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο του 2019 και δεν υπήρξε απάντηση.  

Η αξιοσημείωτη ικανότητα του Ιράν να πραγματοποιεί επιθέσεις σε ένα τόξο 3.000 χιλιομέτρων από τον Λίβανο μέχρι τον Κόλπο του Ομάν, δείχνει πώς η ατιμωρησία των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης.

Για παράδειγμα, ένα ιρανικό drone επιτέθηκε σε πλοίο τον Ιούλιο του 2021, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος στον Κόλπο του Ομάν. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το Ιράν ναρκοθέτησε έξι πλοία τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019 και δεν υπήρξε απάντηση. Το Ιράν επιτέθηκε στην αμερικανική φρουρά στο Tanf στη Συρία. Έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Η λίστα μεγαλώνει και συνεχίζεται.  

Το Ιράν θα παρακολουθεί προσεκτικά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, για να δει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Το Ιράν γνωρίζει ότι έχει απολαύσει ατιμωρησία για χτυπήματα σε όλη την περιοχή. Θέλει όμως να μάθει αν μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες επιθέσεις. Καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία εκτυλίσσεται, υπάρχουν επίσης συνεχείς συνομιλίες για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Το Ιράν θέλει αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν υπέρ του. Αλλά το Ιράν έχει δηλώσει, ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το χρονοδιάγραμμα, επειδή πιστεύει ότι η ιστορία είναι με το μέρος του Ιράν. Το Ιράν πιστεύει ότι οι φίλοι του στη Μόσχα και το Πεκίνο είναι το μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν θα χαρεί να δει τις ενέργειες της Ρωσίας γιατί ανοίγει την πόρτα για περισσότερες ιρανικές επιθέσεις. Ενώ το Ιράν δηλώνει ότι θέλει να συνεργαστεί ειρηνικά με τον Κόλπο, στέλνοντας τον πρόεδρό της στο Κατάρ και συνομιλώντας με το Ομάν,  θέλει επίσης να είναι σε θέση να επιτεθεί στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους ατιμώρητα.

Ο κίνδυνος ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία να αυξήσει τις πιθανότητες σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν είναι ξεκάθαρος. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πρόσφατα ένα drone που πέταξε στον ισραηλινό εναέριο χώρο και επέστρεψε στον Λίβανο. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ καυχήθηκε ότι έστειλε το drone. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη πρόκληση. Η Χεζμπολάχ δοκίμαζε το Ισραήλ και συνεχίζει να βελτιώνει τους πυραύλους και τους πυραύλους και τα drones της. Επιπλέον, ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πυραυλικό χτύπημα στη Συρία αυτή την εβδομάδα, προφανώς με στόχο τοποθεσία της Χεζμπολάχ. Αυτό είναι το πλαίσιο εντάσεων στην περιοχή.   

Το Ισραήλ φαίνεται επίσης να έχει γενικά μεγαλύτερη επιτυχία από την Ουκρανία στο να τραβήξει την προσοχή του κόσμου, καλώς ή κακώς, αν και φαίνεται πιθανό ότι η «συντομότερη, πιο αδύναμη» συμφωνία με το Ιράν, όπως την ονόμασε ο Μπένετ, θα ολοκληρωθεί υπό το ραντάρ ενώ το επίκεντρο βρίσκεται στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ