Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν κλιμακωθεί αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών - του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ - στις 21 Φεβρουαρίου και διέταξε τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς τη νοτιοανατολική Ουκρανία για «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».
Ο Ζελένσκι είπε ότι στην Ουκρανία θα δώσουν όπλα σε όλους όσοι "θέλουν να πολεμήσουν τους Ρώσους". Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αίρει τις κυρώσεις από όλους τους πολίτες της χώρας που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους με όπλα στα χέρια.
Η επίσημη αναγνώριση που τερμάτισε τις Συμφωνίες του Μινσκ και τράβηξε την «πρίζα» σε οποιαδήποτε περαιτέρω διπλωματία, προκάλεσε ευρεία παγκόσμια καταδίκη. Η κίνηση θεωρείται ως η αρχή μιας εισβολής και οδήγησε στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις σε αυτές τις αποσχισθείσες περιοχές καθώς και στη Μόσχα.
Η ρωσική συσσώρευση στις τρεις πλευρές και η μετακίνηση πρόσθετων στρατευμάτων και εξοπλισμού, έχουν οδηγήσει σε φόβους για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία στέλνει τώρα το BMPT-72 Terminator στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές . Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Terminator, το οποίο παρουσιάστηκε στον στρατό μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, φαίνεται να κατευθύνεται προς την ουκρανική συνοριακή περιοχή, όπου σταθμεύουν οι ρωσικές δυνάμεις, που υπολογίζεται ότι αριθμούν μεταξύ 150.000 και 200.000 στρατιώτες.
Το BMPT-72, ένα βαριά οπλισμένο όχημα μάχης χωρίς δυτικό αντίστοιχο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί ιδανικά σε μια μελλοντική εκστρατεία στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι η Μόσχα προσδοκά να εμπλακεί σε επιχειρήσεις μάχης υψηλής έντασης σε αστικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ προετοιμάζουν επίσης τις δυνάμεις τους για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Το Κίεβο ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και άρχισε να στρατολογεί εφέδρους ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών. Ενώ το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας, ενισχύει τη δική του άμυνα.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη μαχητικών F-35A Joint Strike Fighters, καθώς και επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και στρατιωτών εδάφους, σε πολλά σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ευάλωτη σε επίθεση σε περίπτωση ενός πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτές τις αναπτύξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες εξαρτήματα που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη. Ισχυρίστηκε, ότι αυτές οι ενέργειες ήταν ως απάντηση στη συνεχή παρουσία δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, οι οποίοι, μαζί με άλλες δυνάμεις που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία, είναι έτοιμες να εισβάλουν σε αυτό το έθνος.
Η Λευκορωσία, ένας ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας, μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και την Πολωνία μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουκρανία και η Πολωνία έχουν τα σύνορά τους που εκτείνονται για περισσότερα από 500 χιλιόμετρα. Ακόμη και πριν κορυφωθούν οι εντάσεις, η Λευκορωσία κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε μια μεταναστευτική κρίση. Η Δύση αναμένει μια μεταναστευτική κρίση σε περίπτωση εισβολής της Ουκρανίας.
Ο ρωσικός «εξολοθρευτής»
Ένα τρένο έξω από το Yelets της Ρωσίας εθεάθη να ταξιδεύει δυτικά, προς τα ουκρανικά σύνορα, σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον δύο λογαριασμοί Twitter αφιερωμένοι στις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, εντόπισαν γεωγραφικά την ακριβή θέση του τρένου, που το τοποθετούσε περίπου 180 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.
Σε μερικά από τα BMPT-72 στο τρένο, έχει δοθεί ένα αυτοσχέδιο χειμερινό καμουφλάζ, με λευκά πάνελ που προστέθηκαν για να μπλοκάρει την οπτική υπογραφή του οχήματος όταν λειτουργεί σε συνθήκες χιονιού.
Το BMPT-72 σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη απαίτηση του ρωσικού στρατού, για ένα βαρύ όχημα μάχης πεζικού που είναι κατάλληλο για αστικό πόλεμο κατά της εξέγερσης, όπως αυτό που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της Μόσχας στις δύο επιχειρήσεις της Τσετσενίας, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Αντί να κατασκευάζεται από την αρχή, το BMPT-72 σχεδιάστηκε για να μετατραπεί από υπάρχοντα T-72. Αυτή ήταν μια ελκυστική εναλλακτική λύση επειδή υπήρχαν πολλά T-72 σε υπηρεσία και σε αποθήκες σε ολόκληρη τη χώρα και ο πυργίσκος Terminator, μπορούσε να εμβολιαστεί σε ένα υπάρχον κύτος του τανκ. Η Αλγερία και το Καζακστάν, έχουν αγοράσει επίσης το Terminator από τη Ρωσία.
Αυτό είναι ένα όχημα μάχης που απουσιάζει σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δυτικές δυνάμεις. Το Ισραήλ έχει έναν παρόμοιο τύπο που ονομάζεται «Nammer».
F-35, Επιθετικά ελικόπτερα για την ανατολική πλευρά
Αφού το Κρεμλίνο διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ έστειλαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου, έως και οκτώ F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται τώρα στη Γερμανία θα διασκορπιστούν σε «διάφορες επιχειρησιακές περιοχές γύρω από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», ως μέρος αυτών των αναπτύξεων.
Μια ομάδα 20 ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού AH-64 θα αναχωρήσει από τη Γερμανία για απροσδιόριστες τοποθεσίες στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Άλλα 12 Απάτσι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στην Πολωνία. Τέλος, μια ομάδα εργασίας τάγματος πεζικού του Στρατού 800 περίπου στρατιωτών, θα αναπτυχθεί από την Ιταλία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
«Αυτές οι πρόσθετες δυνάμεις επανατοποθετούνται για να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή επιθετικότητα και να εκπαιδευτούν με δυνάμεις του κράτους υποδοχής», ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου. «Αυτές οι κινήσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αποτελούν μέρος των περισσότερων από 90.000 στρατιωτών των ΗΠΑ, που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη με εκ περιτροπής και μόνιμες εντολές».
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν διαθέτει μαχητικά F-35A μόνιμα σταθμευμένα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Brian Everstine της Aviation Week, αυτά τα αεροπλάνα προέρχονται από την 34η Μοίρα Μαχητών στη Βάση Αεροπορίας Hill στη Γιούτα. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα μαχητών Hill Joint Strike έφτασε στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία.
Τα νεότερα Απάτσι έχουν σημαντικές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Στρατός για να βοηθήσει στην παρακολούθηση των συνοριακών περιοχών καθώς και να παραμείνει σε ετοιμότητα για άλλα ενδεχόμενα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, που μοιράζονται ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία μοιράζεται σημαντικά σύνορα με την Πολωνία.
Από την άλλη, τα προηγμένα F-35 προσφέρουν πολύτιμες δυνατότητες συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών εκτός από τα χαρακτηριστικά stealth.