Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR TASS, ανέφερε πριν λίγο ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο και, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά αεροσκάφη της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσγειώθηκε στην πόλη Μπακάου στα ανατολικά της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε και το υπουργείο άμυνας της Ρουμανίας, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους του συμβάντος και τα κίνητρα του πιλότου.
«Την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, δύο αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονταν σε υπηρεσία περιπολίας υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, απογειώθηκαν περίπου στις 06:15 πμ για να διευκρινίσουν την κατάσταση σε σχέση με μια μη εξουσιοδοτημένη πτήση στη βόρεια Ρουμανία ενός αεροσκάφους που πλησίαζε τον εθνικό εναέριο χώρο», αναφέρει η ρουμανική πλευρά.
“Το αεροσκάφος Su-27 που ανήκει στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο και συνοδεύτηκε για άμεση προσγείωση στην αεροπορική βάση στο Μπακάου στις 07:05”, σημειώνει το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.
«Μετά την προσγείωση, ο Ουκρανός στρατιωτικός πιλότος τέθηκε στη διάθεση των ρουμανικών αρχών και θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα σε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε το υπουργείο.
Πρόκειται για αυτομόληση Ουκρανού πιλότου στην Ρουμανία, και όχι οτιδήποτε άλλο, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ουκρανία, αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ενωμεταξύ πολλά βίντεο και πηγές αναφέρουν “ βροχή” ρωσικών πυραύλων Κρουζ στο ουκρανικό έδαφος, προκαλώντας τρόμο σε ολόκληρη την χώρα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαλύει την ρωσο-τουρκική συμμαχία
Η Ευρώπη είναι πιθανό να επωμιστεί το κύριο βάρος των επιπτώσεων της ταχέως κλιμακούμενης κρίσης για την Ουκρανία.
“Αυτό ισχύει βέβαια και για την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ, των οποίων η διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να καθορίσει την ικανότητά τους να προστατεύουν τα αντιληπτά βασικά εθνικά συμφέροντα”, αναφέρει ο ειδικός James M. Dorsey.
Η ακτογραμμή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα μήκους 2.000 χιλιομέτρων, και είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε από τα υπόλοιπα παράκτια κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία είναι σαν ένα φράγμα που σταματά την περαιτέρω ρωσική επιρροή και πίεση στην περιοχή. Εάν πέσει η Ουκρανία, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Τουρκία», προειδοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.
"Η Τουρκία διατηρεί μια εύθραυστη εταιρική σχέση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζεται από προσεκτική διαχείριση των διαφορών, ενώ παραμένει δυτικός σύμμαχος αφοσιωμένος στην υπεράσπιση της δυτικής συμμαχίας.
Η τουρκική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και των Τάταρων της Κριμαίας και η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ήταν μια πορεία πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ευθυγραμμισμένη με την πολιτική του ΝΑΤΟ.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα των αποσχισμένων ουκρανικών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία απειλεί να ρίξει την Τουρκία από το τεντωμένο σχοινί.
«Η Συρία παραμένει το μαλακό σημείο της Τουρκίας. Για αυτό το θέμα, η Ρωσία είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία μέσω της Συρίας», δήλωσε ο Τούρκος μελετητής Γκαλίπ Νταλέι.
Κοινώς η συμμαχία Τούρκων και Ρώσων οδεύει στο τέλος της μαζί με όλα τα παρεπόμενα.