Μετά την οικονομική κρίση του 2008, την πανδημία, τώρα έρχεται “ διαταραχή στον εφοδιασμό”, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, βάζοντας πολλές σκέψεις τους πάντες, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Το Πετρέλαιο έφτασε και ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου έβαλαν “φωτιά” στις τιμές όλων των προϊόντων παγκοσμίως, σαν κάποιοι να περίμεναν αυτές τις αντιδράσεις, τονίζουν ξένοι ειδικοί.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ωστόσο ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια.
Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές που επικαλέστηκε το αμερικανικό κανάλι CNBC, φωνασκούν ήδη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η επισιτιστική καταστροφή πάει προς το χειρότερο.
"Η Ουκρανία λαμβάνεται υπόψη ως «ο σιτοβολώνας της Ευρώπης» και μια εισβολή θα κατέληγε στο να «χτυπηθεί σκληρά» η αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Alan Holland, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας ειδικών προμηθειών Keelvar.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επιπλέον τεράστιοι προμηθευτές μετάλλων και διαφορετικών εμπορευμάτων, δήλωσαν οι αναλυτές.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έφτασαν σε υψηλό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, αναμένουν εντολή προέλασης σε δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως την ανεξαρτησία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, προκαλώντας αυτόματα κλυδωνισμούς στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων.
Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη από τα οποία εξαρτάται μεγάλο μέρος της Ευρώπης, δήλωσαν Αμερικανοί αναλυτές.Είναι επιπλέον μια χώρα παραγωγός καλαμποκιού.
«Αν και η περίοδος συγκομιδής είναι σε λίγους μήνες, μια παρατεταμένη σύγκρουση στην περιοχή, θα δημιουργούσε ελλείψεις ψωμιού [και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή] αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε ο ειδικός A. Holland.
Το ξένο συνάλλαγμα της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας, άρχισε να μειώνονται σε αξία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να πληγεί, αλλά και πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες εξαρτώνται επιπλέον από το ουκρανικό σιτάρι και καλαμπόκι.
“Θα έχουμε διαταραχή στον εφοδιασμό και επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων σε αυτές τις περιοχές”, δήλωσε ο Dawn Tiura , πρόεδρος του Sourcing Industry Group.
«Η Κίνα είναι επίσης μεγάλος αποδέκτης ουκρανικού καλαμποκιού, και στην πραγματικότητα, η Ουκρανία αντικατέστησε τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίο προμηθευτή καλαμποκιού της Κίνας το 2021», δήλωσε ο ίδιος.
Το κόστος για το σιτάρι και το καλαμπόκι έχει ήδη αυξηθεί. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο έχουν αυξηθεί περίπου 12% από την αρχή αυτού του 12μηνου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 14,5% στο ίδιο διάστημα.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται και θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ξεσπάσει ένοπλη μάχη.
«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα επιδεινωθεί με πρόσθετους κλυδωνισμούς στις τιμές, ειδικά εάν οι βασικές γεωργικές εκτάσεις στην Ουκρανία καταληφθούν από Ρώσους », δήλωσε ο Per Hong, ανώτερος συνεργάτης στο πρακτορείο συμβούλων Kearney.
Η Ουκρανία έχει αυξήσει σταθερά τις εξαγωγές της όλα αυτά τα χρόνια και είναι τώρα ένας «τεράστιος πάροχος» προμηθειών, χημικών εμπορευμάτων και ακόμη και εξοπλισμού όπως εργαλεία μεταφοράς.
Είναι επίσης κύριος πάροχος ορυκτών και διαφορετικών εμπορευμάτων, αναφέρουν αναλυτές.
«Το νόμισμα της Ουκρανίας άρχισε να μειώνεται σε αξία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των εξαγωγών τους», πρόσθεσε ο Tiura.
Επιπλέον, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι ο κύριος παραγωγός νικελίου και πλατίνας.
Το νικέλιο είναι ένα βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ο χαλκός, που θεωρείται ευρέως ως οικονομικός παράγοντας, χρησιμοποιείται εκτενώς στην κατασκευή ηλεκτρονικών και στην ανάπτυξη συστημάτων.
«Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προϊόντα ουκρανικής προέλευσης, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων τζετ, αυτοκινήτων και φαρμάκων», δήλωσε ο ειδικός Α. Χονγκ.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να πληγεί από την κλιμακούμενη καταστροφή, η Γερμανία θα μπορούσε να πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.
“Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών της επιθυμιών για την παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια από την καθαρή βενζίνη που θα πάρει από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Atul Vashistha, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας πληροφοριών για την απειλή της εφοδιαστικής αλυσίδας Supply Wisdom.
«Εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να αυξάνονται και δούμε αύξηση της κρίσης λόγω ενδεχόμενου πολέμου ή κυρώσεων, θα σταματήσει η μεταποιητική παραγωγή στη Γερμανία. Τα εργοστάσια θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή, και αυτό θα οδηγούσε σε οικονομική διάλυση σε άλλες χώρες», ενημέρωσε το CNBC.
Η Γερμανία εξάγει αυτοκίνητα και στοιχεία αυτοκινήτων, διαφορετικά εργαλεία μεταφοράς, ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα και πλαστικά, και αν συνεχιστεί η κρίση σε συνδυασμό με την μη λειτουργία του αγωγού Nord Stream, θα είχαμε τρομερή ύφεση, ανεργία και όλα τα επακόλουθα.
Πρόκειται λοιπόν για μια “τυχαία” κρίση στην Ουκρανία, από την οποία θα χτυπιόνταν ανελέητα επισιτιστικά, η Κίνα, η ΕΕ, και πολλές χώρες, οικονομικά λόγω κυρώσεων η Ρωσία, βιομηχανικά η Γερμανία, και η Μέση Ανατολή.
Πραγματικά πρόκειται για μια κρίση που ομοιάζει με περιορισμένο “πυρηνικό” πόλεμο κατά οικονομιών και της επισιτιστικής αλυσίδας παγκοσμίως.