Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πως επηρεάζεται ο διάδρομος Suwalki-Οι ΗΠΑ κάνουν "αστακό" την Πολωνία -Αμερικανικό προτεκτοράτο η Βαλτική

Την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει ασταθής λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αρμάτων μάχης M1 Abrams και άλλων όπλων στην Πολωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου την προγραμματισμένη πώληση 250 αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία. Ο Όστιν έκανε την ανακοίνωση στη Βαρσοβία, όπου οι Πολωνοί ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την κινητοποίηση χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία.

Τον περασμένο μήνα, κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησαν να επιταχύνουν την προτεινόμενη πώληση αρμάτων μάχης Abrams εν μέσω εντάσεων της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Η πώληση εκκρεμούσε από το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρώτη παράδοση των αρμάτων αναμένεται το 2022, σύμφωνα με Πολωνούς αξιωματούχους, ενώ η συμφωνία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την General Dynamics Land Systems, τον κατασκευαστή των αρμάτων μάχης M1A2SEPv3 Abrams.

Μετά από συνάντηση με το Όστιν τον Οκτώβριο του 2021, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Baszczak δήλωσε ότι ο πρώτος πίστευε ότι «ο εξοπλισμός του πολωνικού στρατού με άρματα μάχης Abrams είναι απολύτως δικαιολογημένος, καθώς δημιουργεί διαλειτουργικότητα μεταξύ αμερικανικών και πολωνικών δυνάμεων».

Η πώληση αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία είναι άλλο ένα σημάδι μιας ισχυρής και εμβάθυνσης αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρχεται αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 5.000 επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία απέκτησε ή σκόπευε να προμηθευτεί μια σειρά από αμερικανικά αμυντικά συστήματα, όπως το σύστημα άμυνας αέρος και πυραύλων Patriot από τη Raytheon και το Integrated Battle Command System από τη Northrop Grumman.

Γιατί η Πολωνία εξαγοράζει τανκς Abrams;

Πάνω από χίλια ρωσικά τανκς έχουν σταθμεύσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτύξει  απέναντί τους τα λιγότερο προηγμένα άρματα μάχης του.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί για τα ρωσικά τανκ.

Εοισημαίνεται επίσης ότι τα υπάρχοντα άρματα μάχης της Πολωνίας χρήζουν εκσυγχρονισμού .

Για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική επίθεση, η Πολωνία διαθέτει ένα συνονθύλευμα από ξεπερασμένα τανκς της σοβιετικής εποχής και παλιά γερμανικά άρματα μάχης Leopard μέχρι τώρα.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης διαθέτει επί του παρόντος άρματα μάχης Leopard 2A4 και Leopard 2A5 και θέλει να αντικαταστήσει τα σοβιετικά σχεδιασμένα T-72 και PT-91, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το σύγχρονο T-14 Armata της Ρωσίας.

Πέρυσι, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak είπε επίσης: «Παραγγέλλουμε λοιπόν τα πιο σύγχρονα τανκς. Άρματα μάχης διαθέσιμα στην πιο εξοπλισμένη έκδοση, άρματα μάχης δοκιμασμένα, άρματα μάχης που κατασκευάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα πιο σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης T-14 Armata».

Νωρίτερα, η Νότια Κορέα ξεκίνησε επίσης μια πρωτοβουλία για να πουλήσει στη Βαρσοβία το Black Panther K2 και υπήρξε μια στιγμή που αυτή η πώληση φάνηκε να είναι στα χαρτιά. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν προχώρησε.

Η Πολωνία είναι ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά την αντιμετώπιση των ρεβιζιονιστικών φιλοδοξιών της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Πολωνία, η γενέτειρα του συνδικαλιστικού κινήματος Αλληλεγγύη που συνέβαλε στην ανατροπή του κομμουνισμού στην Κεντρική Ευρώπη, είναι έντονα επιρρεπής στον ρωσικό τυχοδιωκτισμό. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βαρσοβία υποστήριξαν σταθερά το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

US Abrams εναντίον  Russian T-14 Armata

Η οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Armata από τη Ρωσία διαφέρει θεμελιωδώς από το σοβιετικό πρότυπο παραγωγής σχετικά απλών, χαμηλού κόστους αρμάτων. Επιπλέον, το Armata είναι διαθέσιμο σε διάφορες διαμορφώσεις, όπως προοριζόταν για  να αντιμετωπίσει το πλέον ανενεργό πρόγραμμα Future Combat System του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντί για απλή σχεδίαση, το T-14 είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής που δεν έχουν δει ποτέ πριν άρματα μάχης αλλού στον κόσμο.

Ο μη επανδρωμένος πυργίσκος του Armata το διακρίνει ξεκάθαρα από οποιοδήποτε άλλο άρμα λειτουργίας. Το διαμέρισμα του πληρώματος είναι φυσικά διαχωρισμένο από τα πυρομαχικά. Επιπλέον, το άρμα  διαθέτει παθητική  θωράκιση καθώς και ενεργή θωράκιση  αλλά και σύστημα ενεργητικής προστασίας.

Τα ραντάρ κυμάτων χιλιοστού υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται στο σύστημα ενεργητικής προστασίας για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναχαίτιση των εισερχόμενων βολών. Εάν ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το Armata προσφέρει πολύ βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης του πληρώματος από οποιοδήποτε προηγούμενο ρωσικό ή σοβιετικό άρμα.

Ωστόσο, έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Όσον αφορά την επίγνωση της κατάστασης και τη στόχευση, το πλήρωμα θα βασιζόταν μόνο στους αισθητήρες του. Συνήθως, αυτό δεν είναι σημαντικό μειονέκτημα, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν το άρμα  έχει υποστεί ζημιά και οι αισθητήρες ή τα ηλεκτρονικά της είναι απενεργοποιημένα.

Ενώ η Armata διαθέτει σίγουρα την πιο πρόσφατη τεχνολογία, το Abrams είναι μια δοκιμασμένη σχεδίαση που αναβαθμίζεται συνεχώς. Το νέο M1A3 είναι λίγο πιο ελαφρύ και πιο ευέλικτο.

Το άρμα μάχης Abrams φέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και έχει ένα χειροκίνητο πυροβόλο που μπορεί να πυροβολήσει εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων του εχθρικού προσωπικού και ακόμη και αεροσκαφών χαμηλών πτήσεων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, General Dynamics. Οι ακριβείς πληροφορίες επιβίωσης σχετικά με το τανκ Abrams δεν είναι προσβάσιμες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τούτου λεχθέντος, δεδομένου ότι το Armata είναι μια νέα σχεδίαση, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα στο μέλλον.

Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια της ρωσικής οικονομίας, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν το T-14 μπορεί να παραχθεί μαζικά για εγχώρια χρήση καθώς και για εξαγωγές.

Η Πολωνία αποτελεί επιπλέον πυλώνα ασφαλείας για τις χώρες της Βαλτικής

Οι ΗΠΑ καλώς κάνουν και εξοπλίζουν με  250 άρματα  μάχης Abrams την Πολωνία αφού με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύουν απλά και μόνο την ασφάλεια της εν λόγω συμμάχου χώρας τους, αλλά διασφαλίζουν και σε ικανοποιητικό βαθμό την χερσαία  επικοινωνία των Βαλτικών χωρών μαζί της και εξηγώ:

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη οδός παροχής υποστήριξης  του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 160 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο. Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την στρατηγική θέση του Καλλίνιγκραντ και το λόγο της διαρκούς στρατιωτικής ενίσχυσής του από τη Ρωσία.

Ο συναγερμός αυξάνεται σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών  του ΝΑΤΟ και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη, πολύπλευρη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Ωστόσο αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα ανησυχία.

Οι Ρωσικές δυνάμεις στο Καλλίνιγκραντ

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μόλις μήνες το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας  είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να ολοκληρώσει τη δημιουργία μιάς νέας μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Καλίνινγκραντ. 

Υπολογίζεται λοιπόμ ότι  η 18η Μηχανοκίνητη Μεραρχία  είναι επιχειρησιακά  έτοιμη από  το Φθινόπωρο και  διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.

Η ενίσχυση του ρωσικού θύλακα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και με βάση προγενέστερο σχεδιασμό, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του 2021. Οι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία μιάς  πλήρως εξοπλισμένης Μεραρχίας  στην περιοχή, είναι μια αποτελεσματική απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας

Εκτός των ανωτέρω την άνοιξη του 2018, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Μόσχα αναβαθμίζει εκεί μια βάση πυρηνικών όπλων.

Μια άλλη έκθεση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, βασισμένη επίσης σε δορυφορικές εικόνες, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αναβαθμίζουν τέσσερις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ  τότε για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη των ενδιάμεσων πυρηνικών όπλων, ήταν ότι το Κρεμλίνο είχε αναπτύξει ένα νέο πύραυλο, τον 9M729, το οποίο φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της συνθήκης στο εύρος και στις δυνατότητες του.

Ήδη από το 2017, ορισμένοι από αυτούς τους αμφιλεγόμενους πυραύλους είχαν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ.

Ωστόσο η ανάπτυξη πυραύλων δεν ήταν, και δεν είναι, η μόνη στρατιωτική συσσώρευση μέσων της Μόσχας εκεί.

Τόσο το 2019 όσο και το 2020, υπήρξε άφιξη στην περιοχή drones, αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και επιπλέον προσωπικού.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ένα νέο τμήμα που θα αποτελείται από  Συντάγματα πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού θα αναπτυχθεί στα σύνορα του Καλίνινγκραντ με το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, την Λιθουανία.

Ένας θύλακας που είχε ήδη αποτελέσει σημαντική εστία έντασης πριν το 2017 τώρα είναι γεμάτος όπλα και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Επίλογος

Ο εξοπλισμός της Πολωνίας με τα αμερικανικά άρματα  Abrams είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την αναχαίτιση τυχόν ρωσικής ενέργειας εναντίον της χώρας, αλλά και εναντίον των  Βαλτικών χωρών του ΝΑΤΟ.

Τα  εν λόγω άρματα συνιστούν δοκιμασμένη και αξιόπιστη λύση

Να ενισχυθεί η ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής με αμερικανικά στρατεύματα

Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως  ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζήτησε σήμερα Σάββατο να ενισχυθεί η ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής με αμερικανικά στρατεύματα, καθώς η περιοχή ανησυχεί για τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία, κάτι που τα δυτικά έθνη θεωρούν ως απειλή εισβολής.

"Η ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ αλλάζει την κατάσταση ασφαλείας", ανέφερε ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Βίλνιους.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια (των κρατών της Βαλτικής) με πρόσθετα στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιταχυνθεί η συνεργασία στις στρατιωτικές προμήθειες", πρόσθεσε.

Από το 2019 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει εκ περιτροπής ομάδες περίπου 500 στρατιωτών και εξοπλισμού στη Λιθουανία και στη δήλωσή του ο Ναουσέντα κάλεσε την Ουάσινγκτον να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή μόνιμη.

Ο Ναουσέντα δήλωσε νωρίτερα ότι η Λιθουανία φοβάται ότι η Ευρώπη βρίσκεται "στα πρόθυρα πολέμου"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

Ο Όστιν έπλεξε το εγκώμιο της Λιθουανίας επειδή αντιστάθηκε στην πίεση της Ρωσίας, η στρατιωτική ενίσχυση της οποίας περιελάμβανε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη Λευκορωσία -που γειτονεύει με τη Λιθουανία- για κοινές ασκήσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte δήλωσε ότι η χώρα της πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία μπορεί να παραμείνουν εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

"Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε τα (ρωσικά) στρατεύματα να αποσύρονται γρήγορα, αν όχι καθόλου", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή, λέγοντας εκ των προτέρων ότι οι στρατιώτες μπορούν να παραμείνουν όσο χρειαστεί.

Η Σιμονίτε δήλωσε ότι αν παραμείνουν τα ρωσικά στρατεύματα, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη μοναδική χερσαία σύνδεση της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ, γνωστή ως διάδρομος Suwalki.

"Αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως, ώστε ο διάδρομος Suwalki και τα κράτη της Βαλτικής να υπερασπιστούν", δήλωσε.

Ο Όστιν σημείωσε επίσης την πίεση που ασκείται στο Βίλνιους από την Κίνα, η οποία περιορίζει το εμπόριο με το κράτος της Βαλτικής για να το τιμωρήσει για την αναγνώριση της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

"Γνωρίζω ότι επισκέπτομαι σε μια εποχή που η Λιθουανία δέχεται τεράστια πίεση από όλες τις πλευρές", δήλωσε ο Όστιν στον Nauseda.

Τα ίδια και η Εσθονία

Επίσης και η Εσθονία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στις χώρες της Βαλτικής για να υπερασπιστούν τον ουρανό τους, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για μια επίθεση στην Ουκρανία που θα οδηγούσε σε αντιπαράθεση με την περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

"Υπάρχει η πιθανότητα ότι, αν η Ουκρανία, πέσει, οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες", δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Kalle Laanet στο Reuters σε συνέντευξή του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, κάποτε διοικούνταν από τη Μόσχα, αλλά τώρα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν διαθέτουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διατηρούν αρκετά αεροσκάφη στην περιοχή σε μια εκ περιτροπής αποστολή εναέριας αστυνόμευσης από το 2004.

"Περιπολούν τον εναέριο χώρο, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να επιτεθούν ή να προστατεύσουν", δήλωσε ο Λάανετ, αναφερόμενος στην αποστολή.

"Αλλά πρέπει να μιλήσουμε για την αεράμυνα, αυτό σημαίνει ότι, στην περιοχή μας, χρειάζονται περισσότερα μαχητικά", πρόσθεσε. "Πρέπει να καλύψουμε την έλλειψη δυνατοτήτων μας".

Ο Όστιν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στη Βαλτική, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα απαντήσει στις εκκλήσεις τους για μια

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ