Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί ένας πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας θα είναι καταστροφικός για τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, στην Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ήταν απλώς η τελευταία του προσπάθεια να χαράξει μια άνετη θέση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών συνεχίζουν να επιδεινώνονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή και προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερη, όσον αφορά την κρίση μεταξύ των δύο χωρών, γνωρίζει ότι θα είναι εκτεθειμένη στις αρνητικές επιπτώσεις ενός πιθανού πολέμου. Στην αρχή των περιοχών που θα εκτεθούν σε αυτό,  πρώτες που θα επηρεαστούν  θα είναι οι σχέσεις της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου , οι οποίες πρόσφατα εξελίχθηκαν και αναπτύχθηκαν.

Η Τουρκία μπορεί να διακόψει τις σχέσεις της με την αμυντική βιομηχανία με την Ουκρανία σε περίπτωση θερμού πολέμου, τόσο για να διατηρήσει την ουδέτερη στάση της όσο και για να μην βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, μια επίθεση στις αμυντικές επενδύσεις της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη διακοπή των αμοιβαίων σχέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την απώλεια ενός σημαντικού εξαγωγικού προϊόντος.

Η Άγκυρα, εξασφάλισε μια πολύ κερδοφόρα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, η οποία σίγουρα θα ωφελήσει περισσότερο τις τουρκικές εταιρείες παρά τις ουκρανικές. Ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής drone θα κατασκευαστεί στην Ουκρανία για τη συμπαραγωγή του τακτικού συστήματος Bayraktar TB2 μεγάλης εμβέλειας, προωθώντας περαιτέρω τα τουρκικά  drone και επεκτείνοντάς τα σε άλλες αγορές. 

Η επίσκεψη έδωσε επίσης στον Ερντογάν, την ευκαιρία να μιλήσει δημόσια για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προσπαθειών του, θα έδειχνε ότι η Τουρκία είναι ικανή να μεσολαβήσει στις συγκρούσεις και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.

Η Τουρκία είναι απίθανο να πάρει θέση σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η εμπλοκή της σε μια τέτοια κρίση, θα έρχονταν σε αντίθεση με τα τουρκικά οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφάλειας, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους εμπορικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, εάν ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις.

Επίσης, η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται ως ο στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος της Ουκρανίας ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή. Η σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, είναι σίγουρα μακροπρόθεσμη, αλλά περιορισμένη και περιστασιακή από ορισμένες απόψεις. 

Η Τουρκία βλέπει την Ουκρανία ως πιθανό αντίβαρο στη Ρωσία στην περιοχή, ένα εμπόδιο ενάντια στη Ρωσία που επεκτείνει ριζικά τη γεωπολιτική της επιρροή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία θεωρεί ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εναλλακτικός εταίρος, που μπορεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, να βοηθήσει στην ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την Κριμαία στη διεθνή σκηνή και να συμβάλει ουσιαστικά στο εξωτερικό εμπόριο.

Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους όρια, γεγονός που επηρεάζει τη σχέση. Η Ουκρανία έχει στενούς δεσμούς με τη Δύση, ενώ η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ξεχωριστό κέντρο πολιτικής δύναμης που βρίσκεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. 

Οι πολιτικές του Ερντογάν έχουν συχνά επικριθεί στη Δύση, ωθώντας την Άγκυρα, να απομακρυνθεί από τις δυτικές συμμαχίες και προς μια πιο ρεαλιστική πολυεπίπεδη περιφερειακή ατζέντα με επίκεντρο την Τουρκία. Αυτό, μπορεί να φέρει την Τουρκία σε αντίθεση με τη Δύση υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που αντιμετωπίζουν επίσης, μεγάλους κινδύνους. Ακόμη και αν υπάρξει μικρή μείωση της άφιξης Ρώσων τουριστών στη χώρα της Τουρκίας σε έναν πιθανό πόλεμο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση στον αριθμό των Ουκρανών τουριστών που προτιμούν την Τουρκία όσο οι Ρώσοι στις προτιμήσεις των διακοπών τους.

 Η εγκατάλειψη μιας τέτοιας μάζας, που αποτελεί σημαντικό μέρος του αριθμού των τουριστών, από τις τουριστικές τους δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες τόσο στις οικονομικές εισροές των τουριστικών περιοχών όσο και στο συνάλλαγμα που θα έρθει στη χώρα της Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ