Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγικός ελιγμός του Πακιστάν! Παρά τω πλευρώ της Κίνας ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ

Παρά τις εντάσεις με την Ινδία που παραμένουν σχετικά σταθερές, το Πακιστάν ίσως ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί μια αποσπασμένη Ινδία στο εγγύς μέλλον. Και τα δύο έθνη διεκδικούν το Κασμίρ και το Πακιστάν δεν είναι πρόθυμο να το εγκαταλείψει σύντομα.

Για το σκοπό αυτό, το Πακιστάν εκσυγχρονίζει τον πυρηνικό εξοπλισμό του και επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και σε νέα κύρια άρματα μάχης που αγοράζονται από την Κίνα. Η ενίσχυση του στρατού του Πακιστάν, μπορεί επίσης να είναι τρόπος για να κερδίσουν την εύνοια της Κίνας και η Κίνα έχει σίγουρα, κάθε συμφέρον να δει ένα ισχυρό Πακιστάν που θα χρησιμεύσει ως σημαντικό αγκάθι στην αντίπαλό της Ινδία.

Σε μια νέα συμφωνία, η Κίνα φέρεται να πουλά τους αντιπλοϊκούς πυραύλους CM-501GA στο Πακιστάν. Το ελικόπτερο Z-9 που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, θα μεταφέρει αυτούς τους πυραύλους και θα αναπτυχθεί στις φρεγάτες 054 A/P. 

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, έκανε παραγγελία για τέσσερις φρεγάτες τύπου 054A/P που θα παραδοθούν από την Κίνα. Σύμφωνα με το   EuraAsian Times  το Πακιστάν, ανέθεσε την πρώτη κινεζικής κατασκευής Type 054A/P Guided Missile Frigate PNS Tughril τον Νοέμβριο του 2021.

Το Πακιστάν το 2022 βρίσκεται σε αποικιακό στραγγαλισμό της Κίνας, γεωπολιτικά και οικονομικά, χάρη στην ιεραρχία του Πακιστανικού Στρατού που έχει υποθηκεύσει το μέλλον του Πακιστάν στην Κίνα σε αντάλλαγμα για την κινεζική τεχνολογία πυρηνικών όπλων και τους πυραύλους IRBM. Τα στρατιωτικά αποθέματα του στρατού του Πακιστάν σήμερα, είναι εξ ολοκλήρου κινεζικής προέλευσης, και αυτό ισχύει για το ναυτικό του Πακιστάν και την αεροπορία του Πακιστάν.

https://www.youtube.com/watch?v=Atq94g3gbkU

Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται στον στρατηγικό λογισμό του Πακιστανικού Στρατού, ως αντισταθμιστική δύναμη έναντι της Ινδίας. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εγγύς και εντεινόμενη παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία, η ιεραρχία του Πακιστανικού Στρατού μπορεί να είναι απίθανο να ανακτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παλιά τους συνεργασία της «Στρατηγικής Εμπιστοσύνης». 

Το τελευταίο παραπάνω, δεν θα είναι δυνατό έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεδιαλύνουν, την εντεινόμενη στρατηγική εταιρική τους σχέση με την Ινδία. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές επιταγές που κυριαρχούν επί του παρόντος, υπαγορεύουν ότι τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία, δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι ουδέτερες στη διαμάχη εξουσίας ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με τον  Ινδό στρατιωτικό αναλυτή Subhash Kapila, η πραγματικότητα του Στρατηγικού έλεγχου,  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεγαν να ανασύρουν τον Πακιστανικό Στρατό από τα «νύχια» της Κίνας και υποθέτοντας ότι ο Πακιστανικός Στρατός ήταν επίσης τόσο διατεθειμένος να βγει από το ασφυκτικό  κλοιό της Κίνας, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες της Κίνας στρατιωτικά  να αντισταθεί σε ένα τέτοιο στρατηγικό ενδεχόμενο.

«Η Κίνα αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα στρατηγικά μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να διατηρήσει το Πακιστάν κάτω από την αποικιακή «σκλαβιά» της Κίνας», αναφέρει.

«Η Κίνα δεν μπορεί απλώς να αφήσει δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στο Πακιστάν και  δεν μπορεί σίγουρα να αφήσει τον έλεγχό του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας- Πακιστάν, που παρέχει αμέτρητο στρατηγικό βάρος στην Κίνα», αναφέρει στο eurasiareview.

Εξάλλου, για να δελεάσει την Κίνα σε μια στρατηγική αγκαλιά του Πακιστάν, ο στρατός του Πακιστάν παραχώρησε την κοιλάδα Shaksagam στο κατεχόμενο Κασμίρ του Πακιστάν στην Κίνα το 1963. Η στρατηγική αναφορά του Πακιστανικού Στρατού για την Κίνα, επομένως, ανάγεται σε περισσότερα από 50 χρόνια πριν.

 Ο κατακερματισμός του Πακιστάν το 1971, με το Ανατολικό Πακιστάν να αποσχίζεται για να σχηματίσει το ανεξάρτητο έθνος του Μπαγκλαντές, ενίσχυσε την πεποίθηση του Πακιστανικού Στρατού ότι ήταν η Κίνα και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θα μπορούσαν να είναι ο στρατηγικός σύμμαχος του Πακιστανικού Στρατού της «Μακριάς Αντοχής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τώρα έχουν υποτιμήσει σκληρά τον στρατό του Πακιστάν, πεπεισμένες από τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ότι ο Πακιστανικός Στρατός υπονόμευε συνεχώς τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και ήταν συνένοχος σε εντατικοποίηση του ελέγχου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν .

Συμπερασματικά, χρειάζεται υπερβολική έμφαση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά βίας περιλαμβάνονται στον στρατηγικό λογισμό της ιεραρχίας του Πακιστανικού Στρατού το 2022 και ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνουν αποδεκτές στο μέλλον, από τον στρατό του Πακιστάν, θα ήταν εξ ολοκλήρου για να «αρμέγουν» ( Πακιστάν ) τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρηματοοικονομικά μεγαλεία, που η Κίνα δεν μπορεί να προσφέρει για την διάσωση της αφερέγγυας οικονομίας του Πακιστάν.

«Ας ελπίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υποκύψουν στις πρωτοβουλίες του Πακιστανικού Στρατού, επινοώντας εκ νέου τη στρατηγική τους χρησιμότητα στην Ουάσιγκτον, «φωτογραφίζοντας» μια ενόχληση πυρηνικής απειλής τύπου Βόρειας Κορέας», αναφέρει στο eurasiareview.

Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον υποκύψει στο δόλωμα του Πακιστανικού Στρατού, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαγράψουν την Ινδία ως τον άξονα της αρχιτεκτονικής ασφαλείας Ινδικού Ειρηνικού που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ, για την καταπολέμηση της κινεζικής απειλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ