Ως χώρα με πεδινές εκτάσεις και χωρίς φυσικά εμπόδια για την υπεράσπιση της από εχθρική επίθεση, η Ρωσία θεωρεί την πορεία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως επιζήμια για την ασφάλειά της. Παρά τις διαβεβαιώσεις εναντίον του, το ΝΑΤΟ συνέχισε να χορηγεί ένταξη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουκρανία και την Γεωργία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Πέρα από την τεράστια βοήθεια που φτάνει στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ, εν μέσω επικείμενης απειλής ρωσικής εισβολής, υπάρχουν χώρες όπως η Φινλανδία που ανησυχεί ιδιαίτερα για την άμυνά της και για αυτό, αποφάσισε να αποκτήσει 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς για την εθνική της αεροπορία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν κλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία.
Αυτή η απόφαση, ελήφθη πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση με τη Ρωσία, και το ύψος της αγοράς υπολογίζεται σε 8,378 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι η Φινλανδία γίνεται η 14η χώρα που επιλέγει F-35.
Γεωγραφικά, η Φινλανδία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μακρά σύνορα, και μια ακόμη μεγαλύτερη και «δυστυχισμένη» ιστορία, με τη Ρωσία. Χρειάζεται έναν στόλο αεροσκαφών που να εγγυάται την ασφάλεια σε όλο τον εναέριο χώρο της. Επομένως, ότι αεροσκάφος αποκτήσει η Φινλανδία πρέπει να είναι αποτελεσματικό, τόσο έναντι της ρωσικής αεράμυνας όσο και του τελευταίου μαχητικού αεροσκάφους της Μόσχας, γεγονός που καθιστά την επιβίωση το νούμερο ένα μέλημα.
Ερωτηθείς η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, εάν το Ελσίνκι αισθάνεται ότι απειλείται από τη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι «είναι σημαντικό για τη Φινλανδία να έχει τα μέσα για να προστατευθεί».
Τον Οκτώβριο του 2020, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενημερώθηκε για μια πιθανή συμφωνία με τη Φινλανδία για F-35 και σχετικά όπλα και εξοπλισμό.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η φινλανδική κυβέρνηση σύναψε τη μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση στην ιστορία της με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, για την παράδοση 64 μαχητικών F-35, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα όπλα της Φινλανδίας.
«Η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξουσιοδότησε στις 10 Δεκεμβρίου 2021 τη Διοίκηση Επιμελητείας των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων, να υπογράψει σύμβαση προμήθειας με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για το επόμενο μαχητικό πολλαπλών ρόλων της Φινλανδίας. Το μαχητικό που αντικαθιστά την ικανότητα του στόλου Hornet είναι το Lockheed Martin F-35A Lightning II», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο σε δήλωση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 64 μαχητικών F-35, διαφόρων προσαρμοσμένων λύσεων όπλων, εκπαίδευσης και σέρβις και άλλων σχετικών συστημάτων και υπηρεσιών συντήρησης μέχρι το τέλος του 2030.
Η Φιλανδική Αεροπορία πιστεύει πιθανότατα, ότι το F-35 έχει ένα πλεονέκτημα λόγω του stealth και μπορεί να διεξάγει διάσπαρτες επιχειρήσεις από αεροδιάδρομους αυτοκινητόδρομων, κάτι που σημειώνουν αξιωματούχοι , σημαίνει ότι το αεροπλάνο απαλλάσσει τη Φινλανδία από το να βασίζεται σε αεροπορικές βάσεις που ενδέχεται να είναι πρώιμοι στόχοι σε οποιαδήποτε ρωσική σύγκρουση.
Εξάλλου η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία, διεξήγαγε τακτικά ασκήσεις χρησιμοποιώντας αυτοκινητόδρομους ως διαδρόμους για να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα μακρά χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αυτό το αεροσκάφος θα παρέχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στη Φινλανδία. Επιπλέον, αυτή η προμήθεια θα φέρει τη Φινλανδία κοντά στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, διασφαλίζοντας τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης πιθανής επιθετικότητας από τη Ρωσία.
Να επισημάνουμε, ότι η Φινλανδία είναι επίσημα ουδέτερη και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και διατηρεί στενές σχέσεις με τη συμμαχία. Η αεροπορία της διαθέτει σήμερα στόλο 55 F/A-18C και 7 τζετ F/A-18D.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto, υποστήριξε ότι οι προτάσεις που έδωσε η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο, για να διασφαλίσει ότι η συμμαχία δεν επεκτείνεται προς τα ανατολικά ή δεν τοποθετεί πυρηνικά όπλα μεσαίας εμβέλειας στα σύνορά της, είναι «σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» και αμφισβητεί την κυριαρχία της Φινλανδίας.
Έτσι, μετά από μια εξαετή διαγωνιστική διαδικασία, η χώρα αποφάσισε να επιλέξει αμερικανικά τζετ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα αεριωθούμενα αεροσκάφη αξιολογήθηκαν ως προς την ικανότητά τους να λειτουργούν σε συνθήκες της Αρκτικής και σε άλλους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ικανότητας, της ασφάλειας του εφοδιασμού, της βιομηχανικής συνεργασίας και του κόστους προμηθειών και του κύκλου ζωής.
Σύμφωνα με το κλαδικό έντυπο FlugRevue ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο για τους Φινλανδούς, ήταν η μεγάλη «διάρκεια ζωής» των F-35, καθώς εκτιμάται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πετούν τουλάχιστον μέχρι το 2060, χωρίς κανένα πρόβλημα.