Ένοπλες Συρράξεις

Η Αιθιοπία αποτελεί διπλωματικό και πολιτικό ναρκοπέδιο για την Άγκυρα

Ο ρόλος της Άγκυρας στις συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των αυτονομιστών ανταρτών Tigray στο βορρά, έχει γίνει αμφιλεγόμενος, τόσο στην Αιθιοπία όσο και στη διεθνή κοινότητα, αφού η Τουρκία πούλησε οπλισμένα drones Bayraktar TB2 στην Αντίς Αμπέμπα.

Η Αιθιοπία απέκτησε έξι από τα 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 που είχε αγοράσει από την Τουρκία, στο πλαίσιο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης της Αιθιοπίας πρωθυπουργού Abiy Ahmed. 

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για την απώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων των ανταρτών Tigray από τις βόρειες περιοχές Afar και Amhara. Ο Tigrayans, επισκέφτηκε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει την πώληση.

Αυτό όμως, είχε σαν αποτέλεσμα η τουρκική πρεσβεία να μπει στο στόχαστρο,  καθώς οι απειλές για την πρεσβεία εντάθηκαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Al-Monitor. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητες της πρεσβείας στη γειτονική Κένυα στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγμένα όπλα βρέθηκαν σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το συγκρότημα της πρεσβείας, σύμφωνα με το Al-Monitor .

«Η Τουρκία μετέφερε την πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Κένυα ενόψει των αυξανόμενων απειλών για τον ρόλο των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών Tigray, αποδεικνύοντας τις προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις από την πώληση drones της Άγκυρας σε ξένες χώρες χωρίς περιορισμούς», αναφέρει το  Al-Monitor. 

Η μετεγκατάσταση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον βετεράνο διπλωματικό ανταποκριτή Barcin Yinanc.

Ο Ερντογάν, δεν σταματά να υπογραμμίζει την επιτυχία των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που κατασκευάζονται από την Baykar, μια εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τα  οικονομικά δεινά της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ακόμη και στην Αφρική, ζητούσαν drones και οπλισμένα drones όπου κι αν πήγαινα», καυχήθηκε τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Baykar, τον κατασκευαστή του Bayraktar. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, έγιναν αμέσως μετά την περιοδεία του στην Αφρική στην Αγκόλα, το Τόγκο και τη Νιγηρία, κατά τη διάρκεια της οποίας το μάρκετινγκ drones ήταν το κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης. 

Έχοντας υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με 25 αφρικανικές χώρες , η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής πουλήσει στρατιωτικό υλικό σε Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Τσαντ, Μαρόκο, Γκάνα, Κένυα, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σομαλία, Ρουάντα και Ουγκάντα. 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε άρθρο του και με τον τίτλο: Οπλισμένη με drones, η Τουρκία διεισδύει στην Αφρική μέσω στρατιωτικών συμφωνιών, έχει αναφέρει ότι το Μαρόκο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα 12 τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2021.

Ενώ ορισμένοι χαιρετίζουν τις αυξανόμενες στρατιωτικές πωλήσεις της Άγκυρας , ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού φιλοκυβερνητικών φωνών, προειδοποιούν ότι η στρατιωτικοποίηση των δεσμών με τις αφρικανικές χώρες, θα μπορούσε να περιπλέξει τους δεσμούς της Άγκυρας με την ήπειρο, παρασύροντας την Τουρκία στις εσωτερικές συγκρούσεις. 

Η τουρκική κυβέρνηση απλώς απορρίπτει αυτές τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην ήπειρο, δεν προκαλούν σχεδόν τέτοιες επικρίσεις. 

Ωστόσο, η Άγκυρα δύσκολα μπορεί να αποφύγει την κριτική, καθώς οι πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Αιθιοπία έχουν γίνει ιδιαίτερα προβληματικές, τη στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξανόμενες απώλειες αμάχων από κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές. 

Πιο πρόσφατα, στις 8 Ιανουαρίου, μια αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή Tigray σκότωσε 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τραυματίζοντας 30 και προκαλώντας διεθνή οργή. Στις 5 Ιανουαρίου, μια αεροπορική επιδρομή από τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιθιοπίας έπληξε έναν καταυλισμό προσφύγων στη νότια πόλη Τιγκραγιάν, Μάι Τσέμπρι, σκοτώνοντας τρεις πρόσφυγες από την Ερυθραία, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Για την Άγκυρα, το κλίμα είναι βαρύ καθώς δεν είναι το μόνο περιστατικό, ενώ η   γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, χρησιμοποίησε τον Πρόεδρο Ερντογάν με τίτλο «Τα ρομπότ δολοφόνων γίνονται πραγματικότητα» στον τίτλο της. 

Η επιδρομή στο Tigray έχει «προσγειωθεί» και στο ραντάρ της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άχμεντ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αεροπορικές επιδρομές.

 Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και με τίτλο Kargu: Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έβαλαν τα τουρκικά drones-καμικάζι στη «μαύρη» λίστα, αναφέραμε αναλυτικά πως σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στην Λιβύη στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, ενώ τους περίμενε μια φρικτή μοίρα.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, «κυνηγήθηκαν και πιάστηκαν από μακριά» με οπλικά συστήματα όπως το drone Kargu-2, κατασκευασμένο από τον Τούρκο αμυντικό εργολάβο STM. «Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα είχαν προγραμματιστεί να επιτίθενται σε στόχους χωρίς σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και της πολεμικής μηχανής», λέει η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021.

Οι ένοπλες συγκρούσεις στην Αιθιοπία αναζωπυρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού η κυβέρνηση ανέβαλε τις γενικές εκλογές λόγω της πανδημίας του COVID-19. Αψηφώντας την απόφαση της κυβέρνησης, οι αντάρτες διεξήγαγαν περιφερειακές εκλογές στην περιοχή Tigray. Η κεντρική κυβέρνηση κήρυξε αυτές τις εκλογές παράνομες και άρχισαν οι συγκρούσεις. Η μάχη εντάθηκε μετά από επίθεση σε στρατιωτική βάση της Αιθιοπίας τον Νοέμβριο του 2020. 

Η σύγκρουση θα έχει συνέπειες για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Αιθιοπία και την ευρύτερη περιοχή. Τα αντιμαχόμενα μέρη μπορούν ακόμη να βρουν έναν συμβιβασμό, υπό την αυξανόμενη διεθνή πίεση, ωστόσο η Αιθιοπία πιθανότατα θα παραμείνει διπλωματικό και πολιτικό ναρκοπέδιο για την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ