Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 10 χιλιάδων στρατιωτών.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία ασφαλώς όταν μόλις προ ημερών μετά από συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας στη Γενεύη, τα κράτη συμφώνησαν να συζητήσουν ένα όριο στρατιωτικών ασκήσεων στην Ευρώπη.
Σε γραπτή ανακοίνωση της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, αναφέρθηκε ότι δυνάμεις από τους στόλους της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, καθώς και Μηχανοκίνητοι και τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί συμμετείχαν στην άσκηση στα νότια της χώρας.
Η δήλωση ανέφερε: "Με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 στρατιωτικού προσωπικού, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις στις περιοχές του Βόλγκογκραντ, του Αστραχάν, της Σταυρούπολης, του Ροστόφ και του Κρασνοντάρ. Οι δυνάμεις ασκούνται με νέες μεθόδους διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν τακτικές αναγνώρισης και επίθεσης κατά του εχθρού , συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης εχθρικού πυροβολικού, αεροπορίας και ελεύθερων σκοπευτών».
Λόγω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Aleksandr Grushko δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αναμένουν μια «οριστική» απάντηση από το ΝΑΤΟ στις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας.
Οι "' προτάσεις- όροι" αυτοί συνίστανται κυρίως στην δέσμευση του ΝΑΤΟ για μη ένταξη μελλοντικά στους κόλπους του της Ουκρανίας και της Γεωργίας , καθώς και στην απόσυρσή του ή αποδυνάμωσή του από στρατιωτικές βάσεις που έχει αναπτύξει σε χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Η εν λόγω στρατιωτική άσκηση εντάσσεται στα πλαίσια των Ψυχολογικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση από πλευράς Κρεμλίνου για αποδοχή των "όρων" της Μοσχας για αποκλιμάκωση της κρίσης με το Κίεβο
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "ΝΥΤ: Οι Ρώσοι περικύκλωσαν την Ουκρανία από 3 πλευρές με 10 σώματα στρατού - Αποκαλυπτικός χάρτης", είχαμε προβεί στην ανάλυση των όσων ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times η οποία δημοσίευσε χάρτη που δείχνει την πιθανή θέση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στρατεύματα αυτά συνιστούν απειλή πολέμου.
Μιλάμε συνολικά για δέκα μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων οι οποίες περιλαμβάνουν πυροβολικό, μηχανοκίνητες δυνάμεις και άρματα μάχης
Η εφημερίδα γράφει ότι ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση στοιχεία από ουκρανικές και δυτικές πηγές, ανεξάρτητες στρατιωτικές και δορυφορικές εικόνες. Το δημοσίευμα αναφέρει το είδος των στρατευμάτων, τον αριθμό τους και τους τύπους εξοπλισμού. Τα στρατεύματα αυτά, γράφει η εφημερίδα, "απειλούν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση" με την Ουκρανία και δυνητικά "θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "περικυκλώνουν την Ουκρανία από τρεις πλευρές".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι 2 ομάδες ρωσικών στρατευμάτων βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στις πόλεις Yelnya (περιοχή Smolensk) και Klintsy (περιοχή Bryansk).
Τρεις ακόμη ομάδες βρίσκονται κοντά στο Voronezh, που υποδεικνύεται στο χάρτη. Τα στρατεύματα αυτά, σύμφωνα με τους NYT, μπορούν να απειλήσουν άμεσα το Κίεβο σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης.
Μια άλλη ομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκεται στην περιοχή του Βόλγκογκραντ, δύο στα σύνορα με το "LPR" και το "DPR" (Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ), σημειώνει η εφημερίδα.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη στρατιωτικές θέσεις κοντά στην πόλη Korenovsk (περιοχή Krasnodar, μόνο πυροβολικό) και στο έδαφος της Κριμαίας.
Επίσης σε πολύ προγενέστερο άρθρο μας στις 20/4/2021 με τίτλο "Το σχέδιο της Μόσχας σε περίπτωση πολέμου με την Ουκρανία" είχαμε προβεί σε ενδελεχή ανάλυση πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.
Ρωσική σχεδίαση
Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.
Για τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας προσφέρεται η ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, αλλά κυρίως η περιοχή μεταξύ Μαριούπολης Κριμαίας στην Αζοφική θάλασσα.
Σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας στην περιοχή της Οδησσού η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία όπου διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες όμως εδαφικά δεν γειτνιάζουν με ρωσικό έδαφος αποτελώντας έτσι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι η αποκοπή και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.
Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο.
Θα πρέπει εδώ όμως να τονίσουμε ότι η διενέργεια ρωσικής αποβατικής επιχείρησης προϋποθέτει την επίτευξη αρχικά αεροναυτικής υπεροχής και απομόνωσης της περιοχής από τα πυρά της αεροπορίας του ναυτικού του ΝΑΤΟ, αλλά και των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων κατά βάση.
Σε αντίθετη περίπτωση τα ρωσικά αποβατικά θα βρισκόταν στό έλεος της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σφαγή της δύναμής της.
Συνεπώς επειδή εκτιμούμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαθέτει τοπική αεροπορική υπεροχή ,ενδεχομένως και ναυτική στην περιοχή της Οδησσού , ενώ παράλληλα οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα είναι πολυάριθμες και ισχυρές στην περιοχή, αποκλείουμε ρωσική αποβατική ενέργεια στην εν λόγω περιοχή.
Η κυρία προσπάθεια
Δεν ισχύει όμως το ίδιο σε περίπτωση συντονισμένης χερσαίας επίθεσης ρωσικών δυνάμεων για κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.
Οι ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις που θα ενεργήσουν από την κατεύθυνση της Κριμαίας θα εγκλωβίζουν τον εχθρό.
Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας.
Δευτερεύουσα προσπάθεια που μπορεί να μετουσιωθεί σε κύρια
Η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.
Ως άξονες επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:
1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI
2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV
Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.
Ωστόσο διενέργεια τέτοιου είδους και έκτασης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ μελλοντικά, αφού σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του τρόπου ενεργείας από τη Μόσχα θα μιλάμε για μεγάλο αιματοκύλισμα, αφού θα απειληθεί η ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.
Κλείνοντας εκτιμούμε πως αν τελικά δεν βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας και η Ρωσία επιχειρήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της θα υιοθετηθεί η κυρία προσπάθεια την οποία αναλύσαμε παραπάνω.
Τι αναφέρει εμπειρογνώμονας
"Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία ανεπίσημα για τη μη αποδοχή της Ουκρανίας και της Γεωργίας στις τάξεις του, αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεσμεύσει επίσημα και νομικά αυτές τις συμφωνίες, διότι αυτό θα θεωρηθεί ως μια ακόμη υποχώρηση από το Αφγανιστάν, ως προδοσία των μη ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, οι οποίοι έκαναν πολλά πράγματα που ζήτησε η συμμαχία και επένδυσαν μεγάλη προσπάθεια, για να μην αναφέρουμε ότι [χρησιμοποιήθηκαν] στην παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας", σημείωσε ο Ruslan Bortnik, επικεφαλής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αυτό θα προκαλούσε απογοήτευση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλους δυνητικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.
"Θα σήμαινε μια κρίση ασφαλείας για τη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη και μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό ρήγμα στο ΝΑΤΟ", πιστεύει.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα ικανοποιηθεί από άτυπες συμφωνίες, διότι έχει ήδη λόγους να μην τις εμπιστεύεται.
"Παλαιότερα, [ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ] είχε λάβει προφορικές υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, χωρίς να είναι νομικά δεσμευτικές αυτές οι διαβεβαιώσεις. Και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η Δύση δεν αναγνωρίζουν αυτές τις υποσχέσεις. Επομένως, είναι προφανές γιατί σήμερα η Ρωσία απαιτεί γραπτές νομικές εγγυήσεις", αναφέρει ο ερευνητής.
Σύμφωνα με τον Μπόρτνικ, οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι μόνο τυπικές σε αυτό το σημείο και οι πλευρές τις χρησιμοποιούν για να δηλώσουν και να εξειδικεύσουν τις θέσεις τους αντί να συμβιβαστούν. Ως εκ τούτου, πιστεύει ο αναλυτής, οι πλευρές "απλώς μεταθέτουν τη στρατιωτικοπολιτική κρίση σε μεταγενέστερη περίοδο".
"Το κύριο γεγονός θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει αυτός ο γύρος - ίσως, αφού η Μόσχα ανοίξει νέα χαρτιά στο τραπέζι που θα πείσουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να κάνουν τελικά έναν συμβιβασμό για την εθνική ασφάλεια με τη Ρωσία", προβλέπει ο Bortnik.