Ένοπλες Συρράξεις

Εδώ οι πύραυλοι, εκεί οι πύραυλοι, που θα μπουν οι πύραυλοι; Εκβιαστικό δίλλημα της Ρωσίας για ανάπτυξη πυραύλων σε Ευρώπη – Κούβα – Βενεζουέλα

Στις 10 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν στη Γενεύη οι διαβουλεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ αφιερωμένες στα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας  και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία επέδειξε εργασιακό πνεύμα και είναι έτοιμη για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο.

Υπενθυμίζουμε ότι  στις 12 Ιανουαρίου, η Ρωσία θα συζητήσει τις ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη καθώς και τα ρωσικά σχέδια για τις εγγυήσεις ασφαλείας στη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και στις 13 Ιανουαρίου  στη σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το antiwar, μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας στη Γενεύη όλα δείχνουν πως οι συζητήσεις περιστρέφονται για μια συμφωνία για συζήτηση, πού μπορούν να τοποθετηθούν οι πύραυλοι.

Σύμφωνα με τους NY Times τη Δευτέρα το απόγευμα, «η αμερικανική πλευρά έθεσε ιδέες, σχετικά με το πού βρίσκονται οι αμερικανικοί και οι ρωσικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, ότι είναι ανοιχτές να συζητήσουν «τρόπους  όπου μπορούμε να θέσουμε αμοιβαία όρια σχετικά με το μέγεθος και το εύρος των στρατιωτικών ασκήσεων και τη βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με αυτές τις ασκήσεις».

Η επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας: «Εάν η Ρωσία μείνει στο τραπέζι και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο». Η Σέρμαν, είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είπαν στη Ρωσία ότι είναι ανοιχτές να συζητήσουν το μέλλον ορισμένων πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη, που σχετίζονται με τις πρώην Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για πιθανή στρατιωτική απάντηση

Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα, ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη ως αντίδραση σε αυτό που αντιλαμβάνεται, ως τις προθέσεις του ΝΑΤΟ να κάνει παρόμοιες κινήσεις. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η χώρα του θα χρειαστεί να κάνει το επιθετικό βήμα, εάν το ΝΑΤΟ δεν δεσμευτεί καλύτερα με τη Μόσχα για το πώς θα υποχωρήσει η ένταση.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς και οι πύραυλοι κρουζ, απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη ως μέρος μιας συνθήκης του 1987 με στόχο την αντιμετώπιση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. Μετά από χρόνια φερόμενης παραβίασης της συμφωνίας από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2019.

Εν τω μεταξύ, ο Ριάμπκοφ είπε ότι υπήρχαν «έμμεσες ενδείξεις» ότι το ΝΑΤΟ σκόπευε να επανατοποθετήσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, όπως η πρόσφατη αποκατάσταση της 56ης Διοίκησης Πυροβολικού, η οποία φιλοξενούσε πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει πυραύλους στην Κούβα και τη Βενεζουέλα

Σε απάντηση στην άρνηση του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τη μη επέκταση, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει ενεργές διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη πυραυλικών όπλων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. Στοιχεία για αυτό το θέμα, εμφανίστηκαν πριν από αρκετές εβδομάδες, και παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας, έγινε γνωστό για αρκετές περίεργες επισκέψεις του ρωσικού αεροπλάνου της FSB στη Βενεζουέλα και την Κούβα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με το avia-pro, στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και της Κούβας εθεάθη ρωσικό αεροσκάφος Tu-154M, το οποίο πιθανότατα ανήκει στη ρωσική FSB.

Ποιος ακριβώς μπορεί να βρίσκεται στην ειδική πτήση και για ποιο σκοπό πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις σε αυτές τις χώρες είναι άγνωστο, ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρωσική πλευρά μπορεί κάλλιστα να διαπραγματευτεί ακριβώς τη δημιουργία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στη Βενεζουέλα και την Κούβα, καθώς και προοπτικές και πυραυλικά όπλα.

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μια πολύ σκληρή απάντηση εάν, κατά τις διαπραγματεύσεις για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις. 

Είναι πιθανό, ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ασχοληθεί σοβαρά με ένα τέτοιο ζήτημα.

Να αναφέρουμε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  Μπάιντεν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την παροχή στη Ρωσία νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας, που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τους στις 7 Δεκεμβρίου.

Σε αυτήν την μεταξύ τους συνομιλία,  οι πρόεδροι συμφώνησαν να επιβλέπουν προσωπικά αυτές τις διαπραγματευτικές διαδρομές, ιδιαίτερα διμερείς, με έμφαση στη γρήγορη επίτευξη αποτελεσμάτων.

 Σε αυτό το πλαίσιο, ο  Μπάιντεν τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μοιράζονται ειδική ευθύνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι η Ουάσιγκτον, δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει επιθετικά όπλα κρούσης στην Ουκρανία.

 


 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...