Οι διαδηλώσεις στο έδαφος του Καζακστάν δεν σταματούν, ταραχές συνεχίζονται στην πόλη Αλμάτι, όπου οι διαδηλωτές έχουν ήδη καταλάβει την κατοικία του προέδρου της δημοκρατίας και της έβαλαν φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κτίριο καίγεται.
Με ανάπτυξη Ρώσων αλεξιπτωτιστών ξεκίνησε η παρέμβαση στο Καζακστάν της ομάδας της CSTO, στην οποία ηγετικό ρόλο παίζει η Ρωσία, μετά το αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη τα προηγούμενα 24ωρα λαϊκή εξέγερση, λόγω της αύξησης των τιμών στο υγροποιημένο αέριο.
Οι ακτιβιστές προετοιμάζουν τους ανθρώπους για μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες ενέργειες, για την αντιμετώπιση της αστυνομίας. Αλλά αυτό που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης που συμβαίνουν στο Αλμάτι, η κατάληψη νοσοκομείων, η αποκοπή κεφαλιών, η σύλληψη ομήρων, μοιάζει περισσότερο με τις ενέργειες του ισλαμικού παρακράτους.
Σύμφωνα με το svpressa.ru, μία από τις αιτίες είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης και του κορoνοϊού. Τέλος, αυτοί είναι οι καρποί της εθνοκρατικής, σε μεγάλο βαθμό αντιρωσικής πολιτικής, που ασκούσαν οι αρχές του Καζακστάν και ο ίδιος ο Ναζαρμπάγιεφ για πολλά χρόνια. Πολλοί Ρώσοι έχουν ήδη φύγει, οι υπόλοιποι σκέφτονται επίσης πώς να το κάνουν αυτό και δεν ενδιαφέρονται πολύ για τις υποθέσεις του Καζακστάν.
Ποιες είναι οι συνέπειες για τον κόσμο εάν διαδηλωτές στο Καζακστάν καταλάβουν ένα αμερικανικό βιοεργαστήριο;
Σε περίπτωση κατάσχεσης του βιολογικού εργαστηρίου που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί στο Καζακστάν, μπορεί να μας περιμένουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με τον επιστήμονα επιδημιολόγο, Διδάκτορα Ιατρικών Επιστημών, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Gennady Onishchenko.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι όλα τόσο απελπιστικά εκεί, ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της βιολογικής ασφάλειας μιας πόλης με δύο εκατομμύρια κατοίκους, να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της κατάστασης και να κάνουν τα πάντα για να μην φτάσει κανείς εκεί και δεν καταστρέψει τίποτα εκεί. Και όταν το έκαναν στο παρελθόν αργότερα πάθαμε πολλές ασθένειες. Εάν συμβεί αυτό, τότε όλα θα είναι πολύ, πολύ σοβαρά, γιατί αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με πολύ επικίνδυνους ιούς και μικρόβια», είπε ο Gennady Onishchenko σε συνέντευξή του στο FAN.
Όσον αφορά τους κινδύνους εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορονοϊό, σίγουρα υπάρχουν, αλλά η κατάσταση είναι ασυνήθιστη. Όπως μπορούμε να δούμε από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οργανωμένες ομάδες ανθρώπων δρουν στους δρόμους του Αλμάτι και άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά πρακτικά δεν αποτελούνται από απλούς θεατές ή απλούς πολίτες. Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν στοιχεία, ειδικά από τη στιγμή που οι διοργανωτές των ταραχών άρχισαν να καταλαμβάνουν νοσοκομεία.
«Σε κάθε περίπτωση, αν οι κάτοικοι του Αλμάτι μένουν στο σπίτι και δεν περπατούν στους δρόμους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τότε αυτό λειτουργεί καλά για να διαλύσει εκείνους που βρίσκονται σε πόλεμο και συμμετέχουν σε ταραχές εκεί. Λοιπόν, ο στρατός και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ελπίζω, να προστατεύονται από τα εμβόλια κατά της γρίπης και του κορονοϊού. Επομένως, αυτό δεν θα επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση, αν δεν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν περιπτώσεις λεηλασιών σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν αυτούς τους ασθενείς, κάτι που από πολλές απόψεις καθορίζει την έκβαση της νόσου αυτών των ανθρώπων. Ελπίζω να αποκατασταθεί η τάξη», καταλήγει ο επιδημιολόγος.
Πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξε καταρχήν εσωτερική αποσταθεροποίηση. Παράλληλα, θεωρούν ύποπτο τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς πιστεύουν ότι εκπαίδευσαν διάφορους ακτιβιστές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εμπρηστικό σπινθήρα διαμαρτυρίας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Το γεγονός ότι η όξυνση σημειώθηκε αυτή τη στιγμή, και όχι τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο, μπορεί πράγματι να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Αλλά αν δεν υπήρχε αυτή η εσωτερική αντίφαση μεταξύ των ανθρώπων, κανένας Αμερικανός ακτιβιστής δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα.