Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ύποπτος ο ρόλος της Ρωσίας στο ισραηλινό χτύπημα στην Λατάκεια της Συρίας-Δεν το απέτρεψε με τους S-400

Από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές στη γείτονά του, στοχεύοντας κυρίως συριακά κυβερνητικά στρατεύματα καθώς και συμμαχικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το Ιράν και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σε έναν σκιώδη πόλεμο, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο ύποπτες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία και έχει οργανώσει μια εκστρατεία δολιοφθοράς, κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το λιμάνι της Λατάκειας της Συρίας πριν τα ξημερώματα της Τρίτης, σε μια  δεύτερη τέτοια επίθεση στον κόμβο φορτίου αυτόν τον μήνα», ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πυρκαγιές στο λιμάνι έκαιγαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις 28 Δεκεμβρίου, δείχνοντας  πως ότι  καταστράφηκε στο λιμάνι, ήταν εύφλεκτο και πιθανότατα αποτελούταν από πυρομαχικά ή άλλο επικίνδυνο φορτίο που μεταφέρθηκε από το Ιράν στους συμμάχους του, πιθανώς με τελικό προορισμό  τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Και τα δύο περιστατικά προκαλούν ανησυχία ( το χτύπημα της 28ης Δεκεμβρίου είναι μεγαλύτερο από αυτό της 7ης Δεκεμβρίου), επειδή η Λατάκεια βρίσκεται κοντά σε πολλές ευαίσθητες ρωσικές βάσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ και της ναυτικής βάσης Ταρτούς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η Ρωσία διαθέτει συστήματα αεράμυνας S-400 σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, αναφορές στο RIA Novosti, προφανώς δείχνουν ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε αεράμυνα. Αυτή η αναφορά έρχεται στον απόηχο των Σύριων, που αναρωτιούνται γιατί δεν έγινε τίποτα για να αποτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές στις 28 Δεκεμβρίου.

Μπορεί η Ρωσία να μην έχει συμφέρον να υπερασπιστεί τις παράνομες ιρανικές αποστολές πυρομαχικών στη Λατάκεια. Μπορεί το σκεπτικό που υποδεικνύεται στη Novosti να ισχύει, ότι εκείνη την στιγμή ένα ρωσικό αεροπλάνο προσγειωνόταν στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέσα ενημέρωσης του συριακού καθεστώτος, λένε συχνά ότι η Συρία είναι σε θέση να καταρρίψει τους εισερχόμενους πυραύλους και καυχιέται για τις ικανότητές της. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η συριακή αεράμυνα συχνά αστοχεί  ​​και οι πύραυλοί της παρεκτρέπονται από τους στόχους. Ένας πύραυλος έπληξε την Κύπρο και τον Απρίλιο του 2021 ένας  άλλος πύραυλος, πέταξε τόσο μακριά που προσγειώθηκε στο νότιο Ισραήλ.  

Αυτό είναι το παρασκήνιο σχετικά με τη συριακή αεράμυνα. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015, αμέσως μετά την έναρξη μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, υπήρξαν συνομιλίες αποσυμπίεσης μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας σχετικά με τη Συρία. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι το Ισραήλ συντονιζόταν με τη Ρωσία εκείνη την εποχή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστήριξε τον ρόλο του Ισραήλ στη Συρία και ο συντονισμός των προσπαθειών του Ισραήλ εκεί, για να σταματήσει την ιρανική περιχαράκωση ήταν σημαντικός. Το Ιράν ωστόσο έχει αυξήσει την περιχαράκωσή του. Προσπάθησε να μεταφέρει την αεράμυνα 3rd Khordad στη βάση T-4 τον Απρίλιο του 2018.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία. Η Ρωσία αποκάλυψε λεπτομέρειες για φερόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Νοέμβριο του 2019, λέγοντας μάλιστα ότι το Ισραήλ πέταξε πάνω από τον ιορδανικό εναέριο χώρο σε αεροπορική επιδρομή.

Στο παρελθόν, φήμες είχαν δείξει ότι η Ρωσία και το Ιράν, δεν μοιράζονται τους ίδιους στόχους στη Συρία. Η Ρωσία θέλει να ενισχύσει το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει κάνει μεγάλη επιστροφή πρόσφατα. Μιλάει περισσότερο με χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και με το Ιράκ. 

 Εν τω μεταξύ, το Ιράν θέλει να χρησιμοποιήσει το αποδυναμωμένο συριακό καθεστώς, για να το εξοντώσει και να κάνει τη Συρία μια προηγμένη ιρανική βάση. Αυτό αναπόφευκτα, εξαρτάται από το ότι το συριακό καθεστώς  θα καταστεί αδύναμο και θα επιτρέψει στο Ιράν να διευθύνει μια περιοχή της Συρίας από το Albukamal μέχρι το T-4 και περιοχές κοντά στο Γκολάν. 

Αυτό σημαίνει, ότι η Ρωσία μπορεί να αντισταθμίζει τα γεωστρατηγικά της σχέδια, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη Λατάκεια. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να μην ισχύει και η Μόσχα μπορεί να θέλει απλά να εστιαστεί στην ένταση με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που παίζουν, μεταξύ των οποίων το λιγότερο είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την ανατολική Συρία ή τη βάση Tanf τον επόμενο χρόνο.

Μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ιράν μπορεί να επηρεάσει αυτή την απόφαση ή τις ιρανικές επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Αυτό κάνει το τρέχον πλαίσιο ένα παζλ πολλαπλών όψεων.

Η προσθήκη της Λατάκειας σε αυτό το παζλ, ως περιοχή ιρανικής διείσδυσης και διακίνησης όπλων, κάνει τη σύγκρουση στη Συρία πιο περίπλοκη, σε μια εποχή που οι αναφορές ανέφεραν ότι φέτος στη Συρία ήταν πολύ λιγότερες συγκρούσεις από ότι τα προηγούμενα χρόνια. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ