Ένοπλες Συρράξεις

Η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας επεκτείνεται και στο Μάλι της Αφρικής- Η θέση της Ελλάδας

Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την έναρξη της μείωσης της παρουσίας των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι.

Η μερική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι

Έτσι, η επιχείρηση "Barkhane", που αρχικά αναπτύχθηκε για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στο Σαχέλ, άρχισε να έχει ημερομηνία λήξης παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν δε μίλησε για κάτι τέτοιο.

Με μια μικρότερη παρουσία της Γαλλίας στο Μάλι, χώρες όπως η Ρωσία δεν άργησαν να ενδιαφερθούν για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή.

Για τη Μόσχα, η μείωση των γαλλικών στρατευμάτων θεωρήθηκε ως ευκαιρία για να αυξήσει την παρουσία της και αυτό επιβεβαιώθηκε  σχεδόν άμεσα, αφού η ρωσική παραστρατιωτική εταιρεία Wagner άρχισε να ενισχύει τις επαφές της με τις αρχές του Μάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσική μισθοφορική οργάνωση  Wagner στο Μάλι

https://www.youtube.com/watch?v=8Nr67NBj3Vw

Αυτή η προσέγγιση μεταξύ των Ρώσων μισθοφόρων και του Μάλι έχει καταδικαστεί από συνολικά 15 χώρες που επιβεβαιώνουν ότι η ρωσική παρουσία μπορεί να επιδεινώσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να προωθήσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η ομάδα χωρών, που διατηρεί την αντιτρομοκρατική δύναμη Τακούμπα, έχει υπογράψει κοινή δήλωση μαζί με τη Γαλλία στην οποία καταδικάζει κατηγορηματικά «την ανάπτυξη μισθοφόρων στο έδαφος του Μάλι».

Σε αυτές τις γραμμές, η δύναμη Takuba είναι μια ομάδα που αποτελείται από τον ευρωπαϊκό στρατό, σκοπός του οποίου είναι να συμβουλεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι προκειμένου να επιτύχουν τη σταθερότητα της χώρας και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ενσωματωμένη στο πλαίσιο της Επιχείρησης Barkhane, αυτή η ειδική δύναμη επιχειρεί σε τρεις στρατιωτικές βάσεις του Στρατού του Μάλι που βρίσκονται στη Ménaka, στο Ansongo και στο Gao.

Μαζί με αυτό, επιβεβαιώνουν ότι η ρωσική ανάπτυξη θα τονίσει «την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Δυτική Αφρική».

Σύμφωνα με τη Γαλλία, η ανάπτυξη του ομίλου Wagner «συνεχίζεται» και επισημαίνουν ότι έχουν καταγραφεί «πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών» στο αεροδρόμιο του Μπαμάκο.

Πίσω από αυτήν την κίνηση « υπάρχει το ρωσικό κράτος», επισημαίνουν δυτικές πηγές,  ενώ ισχυρίζονται ότι «έχει δημιουργηθεί επειγόντως στρατόπεδο για την υποδοχή μισθοφόρων στα περίχωρα του αεροδρομίου», εκτός από διάφορες αποστολές τροφίμων.

Ομοίως, διαβεβαιώνουν ότι έχει εντοπιστεί η εισβολή πολλών Ρώσων γεωλόγων που θα έδειχναν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους μεταλλευτικούς πόρους της χώρας.

Η στάση της ΕΕ απέναντι στη Wagner

Ομοίως, η υπογεγραμμένη δήλωση υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει μια σειρά κυρώσεων κατά της παρουσίας του Βάγκνερ και αρκετές οντότητες έχουν ήδη κατηγορήσει την εταιρεία ότι διέπραξε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις χώρες στις οποίες είχε αναπτυχθεί, μεταξύ των οποίων  αναφέρεται ότι διαπράχθηκαν βασανιστήρια και εκτελέσεις από την εν λόγω οργάνωση.

Αυτοί οι μισθοφόροι έχουν εντοπιστεί σε συγκρούσεις όπως στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη ή την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο όμιλος, που ανήκει στον Yevgeni Prigozhin, έχει ήδη χαρακτηριστεί από τη Γαλλία ως «κόκκινη γραμμή» ενάντια στην οποία δεν σταμάτησε να προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει η παρουσία του στο Μάλι.

https://www.youtube.com/watch?v=5rilRrJT78k

Η στάση της κυβέρνησης του Μάλι

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης του Μάλι, Choguel Maiga, ανέφερε ότι η χώρα του είναι «ένα κυρίαρχο κράτος» και ότι δεν θα δίσταζαν να απευθυνθούν στον όμιλο Wagner εάν θεωρούσαν ότι εγγυάται την ασφάλειά τους. «Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε τα μέσα για να επιτύχουμε την ασφάλεια των πολιτών μας βασιζόμενοι σε πολλούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε στα μέσα ενημέρωσης.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μάιγκα έχει ήδη εκφράσει ότι οι εκλογές «δεν είναι αυτοσκοπός» και ότι τώρα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να «εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα».

Τέλος, κάτι που είναι περισσότερο από πιθανό, είναι ότι  οι εκλογές θα αναβληθούν αφού επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας ένα  κλίμα μεγάλης  αστάθειας.

Η  συμμετοχή  της Ελλάδας στο Μάλι

Η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, είναι μια ανάγκη που απορρέει όχι μόνο από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλά και από αυτή της ΕΕ στην Αφρική, με σκοπό την ασφάλεια και την παραμονή των Αφρικανών στις χώρες τους, και τη μη μετακίνηση τους στη Νότια Ευρώπη.

Αυτό που προετοιμάζεται  από ελληνικής πλευράς, είναι η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι και πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών.

Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στη Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες.

Η συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις στο Μάλι, αξιολογείται ως πολύ σημαντική για πολλούς λόγους.

Βασικότερος παράγοντας είναι η έμπρακτη ταύτιση συμφερόντων Ελλάδος, Κύπρου και Γαλλίας  παντού και όχι μόνο στην Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη περί τούτο στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Τέλος, σε αμιγές στρατιωτικό επίπεδο η απόκτηση εμπειρίας σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες από τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεών μας , κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας της χώρας μας.

https://www.youtube.com/watch?v=oBMEis9Qxcw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...