Ένοπλες Συρράξεις

Ο Πόλεμος στην Συρία έχει.... παράδεισο για μισθοφόρους, διακινητές ναρκωτικών και τρομοκράτες

Κατά τη διάρκεια της αντιπροσωπευτικής συνάντησης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Geir Pedersen δήλωσε ότι το 2021 οι Σύριοι παλεύουν με την τρομοκρατία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι  η Συρία έγινε «καταφύγιο» για ένοπλες δυνάμεις, διακινητές ναρκωτικών και βία.

«Η Συρία συνεχίζει να εκπέμπει αστάθεια,  ένα καταφύγιο- ένας παράδεισος για μισθοφόρους, διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία» είπε και σημείωσε ότι η Συρία παραμένει κατεστραμμένη σε πολλές περιοχές.

Προειδοποίησε επίσης, ότι η πείνα και η φτώχεια έχουν κλιμακωθεί καθώς η οικονομία συνέχισε να καταρρέει και 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011.

Σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  ο Geir Pedersen είπε ότι δεκατρία εκατομμύρια Σύριοι παραμένουν εκτοπισμένοι εντός και εκτός της χώρας,  πολλά από τα παιδιά τους δεν γνωρίζουν την πατρίδα τους, οι προοπτικές τους για μια ασφαλή, αξιοπρεπή και οικειοθελή επιστροφή δεν βελτιώνονται  και  αποτελούν μια συνεχής πρόκληση για τους γείτονες της Συρίας.

Εν τω μεταξύ και όπως αναφέρει το  Press TV, ο  Πέντερσεν παραμέρισε τη λεγόμενη στρατιωτική λύση της δεκαετούς σύγκρουσης στη Συρία ως «ψευδαίσθηση», δηλώνοντας ότι τα εμπόλεμα μέρη βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα «στρατηγικό αδιέξοδο» στο έδαφος και έχουν βρεθεί έτσι για τους τελευταίους 21 μήνες.

Ο Πέντερσεν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, ότι είναι καιρός να διερευνηθεί εάν μια πολιτική διαδικασία στη Συρία μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά το έτος 2022, σύμφωνα με το δίκτυο που εδρεύει στην Τεχεράνη.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει θαύματα ή γρήγορες λύσεις  η πορεία προς τα εμπρός θα είναι αναγκαστικά σταδιακή. Ελπίζω όμως ότι φέτος τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να εργαστούμε για συγκεκριμένα βήματα προς την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

Τόνισε ότι η αίσθησή του από όλες αυτές τις δεσμεύσεις, είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από όλες τις πλευρές. Ένα κοινό μήνυμα που ακούει από πολλούς, είναι ότι «έχουμε κάνει βήματα, αλλά οι από τις άλλες πλευρές δεν έχουν κάνει». Ωστόσο, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για να δοκιμαστεί τι θα μπορούσε να είναι δυνατό, μέσω μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας.

Πρέπει να αναφερθεί  ότι πράγματι, ενώ η πολιτική λύση στη Συρία πρέπει να είναι συριακής ιδιοκτησίας και υπό τη Συρία, πολλά ζητήματα δεν βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια των Σύριων. Επιπλέον, έχουμε δει ότι όταν οι βασικοί ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται με αμοιβαία βήματα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον κάποια πρόοδος ήταν δυνατή.

 Για παράδειγμα, τα κανάλια ΗΠΑ-Ρωσίας βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις για το ψήφισμα 2585 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και  θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να χτιστεί πάνω σε αυτό. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του: «Πρέπει να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες, μεταξύ άλλων μέσω της περαιτέρω αύξησης της πρόσβασης και της περαιτέρω επέκτασης των προσπαθειών έγκαιρης ανάκαμψης».

Η αλήθεια είναι ότι εάν θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη πρόοδο στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία, τόσο για τους ίδιους τους Σύριους αλλά και όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα, απαιτεί όλους εκείνους που συμμετέχουν στη σύγκρουση σε μια κοινή πολιτική προσπάθεια ενισχύοντας έναν πολιτικό διάλογο υπό τη Συρία.

Αυτό που είναι απολύτως σαφές  για τον περιορισμό της μετανάστευσης, είναι ότι απαιτείται μεγάλη κλιμάκωση όσον αφορά τις απελευθερώσεις –ιδιαίτερα γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και ηλικιωμένους– και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τύχη και τον τόπο των αγνοουμένων.

Είναι η ώρα να διερευνηθεί, εάν μια πολιτική διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά το 2022. Οι πραγματικότητες που θα αντιμετωπίσουν όλα τα μέρη, θα πρέπει να προωθούν το ενδιαφέρον για συμβιβασμό και να ανοίγουν ευκαιρίες για συγκεκριμένα βήματα προόδου στον πολιτικό δρόμο. Βέβαια κανείς δεν πρέπει να περιμένει θαύματα ή γρήγορες λύσεις, διότι η πορεία προς τα εμπρός θα είναι αναγκαστικά σταδιακή.

Η Συρία έχει καταστραφεί από έναν εμφύλιο πόλεμο από τις αρχές του 2011. Πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 10 χρόνια πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος λέει ότι είναι «σίγουρα υπομετρημένος».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 6,6 εκατομμύρια Σύριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα την τελευταία δεκαετία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ