Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκμένων στο Κιρκούκ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί πολύ στενά"
Ο Toύρκος δημοσιογράφος Taha Dağlı, ο οποίος αξιολόγησε τη δήλωσή του έκανε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο για τις εξελίξεις στην περιοχή αναφέροντας:
"Ο Ακάρ μίλησε για την καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Μιλώντας για τις δραστηριότητες στο βόρειο Ιράκ, έκανε αυτή τη δήλωση για το Κιρκούκ. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TΕΔ) πολεμούν το PKK στο βόρειο Ιράκ εδώ και λίγο καιρό.
Στο Ιράκ, η απειλή του Daesh εμφανίστηκε ξανά και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης κοντά στον Μπαρζανί, τρομοκράτες του ISIS επιτέθηκαν σε κουρδικό χωριό στο Κιρκούκ την περασμένη εβδομάδα, δύο φορές.
Είναι το Κιρκούκ στόχος των Πεσμεργκά;
Ο ιρακινός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή για τον αγώνα κατά του Daesh. Όταν η απειλή του Daesh επανεμφανίστηκε στο Κιρκούκ, οι Πεσμεργκά ήταν επίσης ανήσυχοι.
Γίνεται λόγος για πρόθεση των Πεσμεργκά να εντάξουν επίσημα την 52η Ταξιαρχία τους στον ιρακινό στρατό, να έχουν λόγο για το ιρακινό στρατιωτικό καθεστώς στον έλεγχο του Κιρκούκ και ακόμη και να πάρουν τον έλεγχο του Κιρκούκ.
Υποτίθεται ότι αυτό έπρεπε να γίνει στις 25 Νοεμβρίου, όταν υπήρχαν αναφορές ότι οι Peshmerga αναπτύχθηκαν γύρω από το Altunköprü.
Αυτό αν και δεν έγινε τελικά, δεν έδιωξε τις τουρκικές ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις για το ζήτημα του Κιρκούκ
Φυσικά, υπάρχουν αυτοί που τροφοδοτούν αυτή την κατάσταση στην Τουρκία και αυτοί που παράγουν καταστροφικά σενάρια για το Κιρκούκ.
Αυτό δεν πρέπει να γίνεται . Η πιο αξιόπιστη πηγή για το Κιρκούκ είναι τα επίσημα όργανα της Άγκυρας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη από οποιονδήποτε άλλον για το Κιρκούκ.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής του 2003, ο κυβερνήτης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ετοίμασε ένα σύνταγμα. Οι σιίτες ήρθαν στο προσκήνιο. Η επιρροή των Κούρδων αυξήθηκε, ενώ οι Τουρκμένοι αγνοήθηκαν σχεδόν εντελώς.
Το καθεστώς του Κιρκούκ έμεινε ασαφές σύμφωνα με το άρθρο 140 αυτού του συντάγματος, ενώ ακόμη και τώρα εξακολουθεί να παραμένει αυτήη πολύ σημαντική για τα τουρκικά συμφέροντα ασάφεια.
Το 2017, η κυβέρνηση Μπαρζανί προχώρησε σε "πειρατικό δημοψήφισμα.", ενώ διόρισε κυβερνήτη στο Κιρκούκ και προσπάθησε να το εντάξει στην κυριαρχία του. Όταν όμως η ιρακινή κυβέρνηση αντέδρασε, αυτός υποχώρησε.
Οι εκλογές στο Ιράκ
Οι εκλογές διεξήχθησαν στο Ιράκ στις 10 Οκτωβρίου. Ο Muqtada Sadr κέρδισε τις εκλογές. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χασντ αλ-Σάαμπι έχασε. Οι Κούρδοι από την άλλη αύξησαν τις ψήφους τους. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί. Υπάρχει σοβαρή αβεβαιότητα, αφού από εδώ και μετά μπορεί να προκύψει το χάος.
Με άλλα λόγια, μπορεί να προκύψει ένα περιβάλλον ευκαιρίας για κάποιον. Για το λόγο αυτό, οι τουρκικές αιτιάσεις για το Κιρκούκ έχουν διατυπωθεί συχνότερα τους τελευταίους μήνες.
Ο Μπαρζανί είναι οπορτουνιστής. Μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μετεκλογική περίοδο αβεβαιότητας και να βάλει ως δικαιολογία τον DAESH για να επιβάλει τετελεσμένα αναφορικά με το status του Κιρκούκ .
Χρησιμοποίησε τον οπορτουνισμό του στην επιχείρηση του DAESH το 2016 και στο "πειρατικό δημοψήφισμα" το 2017 και προσπάθησε να θέσει το Κιρκούκ υπό τον έλεγχό του. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Ο Μπαρζανί δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του. Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν έχει τέτοια πρόθεση ή όχι. Αλλά τα δεδομένα στην πράξη αυτό δείχνουν.
Οι Πεσμεργκά ενδέχεται να γαντζωθούν ξανά το Κιρκούκ με το πρόσχημα της αβεβαιότητας μετά τις εκλογές στο Ιράκ και τον DAESH.
Το μέλος του Συντονιστικού Πλαισίου Σιίτες Υποστηρικτές, Μαχμούτ Χεγιάνι, δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στην επικράτεια του Ιράκ και κάλεσε το ιρακινό κράτος να τερματίσει την ανοχή που δείχνει στο τουρκικό κράτος, σημειώνει η Rojava News.
Ο Μαχμούτ Χεγιάνι είπε ότι από τις αμέτρητες επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο τουρκικός στρατός στις περιοχές του Ιράκ, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και στον πληθυσμό, ο οποίος υπέστη μεγάλη καταστροφή, τονίζοντας:
«Η Τουρκία σχεδιάζει να οργανώσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στο ιρακινό έδαφος. Η εισβολή του τουρκικού κράτους στο έδαφος του Ιράκ έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Επίσης ένα άλλο μέλος του παραπάνω κινήματος ο Αλί Φέιζα, δήλωσε ότι, «Η ιρακινή κυβέρνηση έχει μεγάλη δύναμη, μπορεί να τερματίσει την ανοχή της στην τουρκική επιθετικότητα. Το Ιράκ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του εναντίον της Τουρκίας και να την αναγκάσει να τερματίσει την κατοχή της»
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στο Β. Ιράκ και συγκεκριμένα στο πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα Κιρκούκ, του οποίου σημειωτέον η ποιότητα είναι εξαιρετική λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θείο και του γεγονότος ότι τα στρώματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους.
Αυτοί οι δύο παράμετροι καθιστούν το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου χαμηλό και πολύ συμφέρον.
Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Β. Ιράκ έχουν δημιουργήσει τακτικό στρατό επιπέδου 2 Ταξιαρχιών, με πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.
Τυχόν ένταξη του Κιρκούκ στην επικράτεια του Κουρδικού μορφώματος του Β. Ιράκ, αυτεπάγγελτα θα σήμαινε και ανεξαρτητοποίησή του από την τουρκική επιρροή και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου επιθυμητό στην Άγκυρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, μας οδηγούν στη διαπίστωση ότι ΗΠΑ και Ρωσία με μυστική συμφωνία μεταξύ τους αποδέχονται η μέν πρώτη τον Άσαντ, η δε δεύτερη τη δημιουργία Κουρδικού ημιανεξάρτητου κρατιδίου στη ΒΑ Συρία.
Έχοντας ως πάρα πολύ πιθανή την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία το 2022, οι παραπάνω εξελίξεις θα περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία, η οποία θα δει δύο κουρδικά ημιαυτόνομα κράτη στο Β. Ιράκ και στη ΒΑ Συρία να υπάρχουν στα νοτιοανατολικά της σύνορα, τα οποία θα έχουν στα εδάφη τους πετρελαιοπηγές και άρα οικονομική αυτονομία και τα οποία θα αποτελούν εδαφική συνέχεια το ένα του άλλου.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Β. Ιράκ "είναι στα σκαριά", αφού εκτός των παραπάνω λόγων θα τονώσει το πεσμένο ηθικό των Τούρκων πολιτών, προσπαθώντας να τους αποσπάσει από τη σκληρή καθημερινότητα και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.