Η Ρωσία είναι έτοιμη για στρατιωτική απάντηση εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να αγνοεί τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Είπα ότι θα βρούμε τρόπους για να απαντήσουμε, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά και στρατιωτικά-τεχνικά μέσα [εάν το ΝΑΤΟ αγνοήσει ξανά τις ανησυχίες της Μόσχας]», δήλωσε στο TASS ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
"Το επαναβεβαιώνω. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τις δραστηριότητες που μας απασχολούν, επειδή αυξάνουν τους κινδύνους, με τα αντίμετρά μας", είπε ο Ριάμπκοφ.
Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να αποτρέψει αυτό το σενάριο και πως γνώριζε την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις.
Στις 17 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε δύο ρωσικά προσχέδια εγγράφων σχετικά με την παροχή νομικών εγγυήσεων ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Συσσώρευση δυνάμεων
Μια ανησυχητική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα κάνει το Κίεβο, την Ουάσιγκτον και σχεδόν όλους τους άλλους να ρωτούν εάν η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία ξανά.
Για τους Ρώσους, αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη κρίση με τη Δύση από την κουβανική πυραυλική κρίση της δεκαετίας του 1960. Οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δυτικοί πύραυλοι δεν πρέπει να σταθμεύουν στην Ουκρανία και έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Στρατεύματα βρίσκονται σίγουρα στη γειτονιά, αν και ο Πούτιν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη είπε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα «ποτέ δεν σχεδίασε, ποτέ δεν το έκανε και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει εκτός και αν μας προκαλέσει η Ουκρανία ή κάποιος άλλος».
Όπως οι ΗΠΑ δεν θέλανε οι Ρώσοι να έχουν πυραύλους στην Κούβα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτυπήσουν τις μεγάλες πόλεις τους μέσα σε λίγα λεπτά, ομοίως οι Ρώσοι δεν θέλουν πυραύλους στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πλήξουν τις μεγάλες πόλεις τους μέσα σε λίγα λεπτά.
Ο μόνος τρόπος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτρέψει ποτέ μια εισβολή στην Ουκρανία, είναι αν ξεπεραστεί μια από τις στρατηγικές «κόκκινες γραμμές» του.
Αλλά αντί να μετριάσουν τις εντάσεις και να προσπαθήσουν να συζητήσουν τα πράγματα, οι δυτικοί ηγέτες απλώς συνεχίζουν να προκαλούν τη Ρωσία. Αν συνεχίσουν απερίσκεπτα να χτυπούν την αρκούδα, κάποια στιγμή θα γίνει ένα λάθος και θα έχουμε έναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει.
7 σημάδια ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία μόλις έφτασε ακόμα πιο κοντά
1 Παρά το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε μια από τις «κόκκινες γραμμές» του, στην Ουκρανία μόλις είπαν, ότι τελικά θα της επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αντιμετωπίζοντας μια απειλή από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τον αρχηγό του ΝΑΤΟ σε μια συνάντηση την Πέμπτη και ανανεώθηκε με τη δέσμευση ότι η χώρα του θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, παρά τις σκληρές αντιρρήσεις από τους Ρώσους γείτονές της.
2 Η Ουκρανία συγκλόνισε τον κόσμο με την κίνησή της να ανοίξει τα καταφύγια βομβαρδισμού στο Κίεβο.
Η Ουκρανία άνοιξε καταφύγια βομβών στην πρωτεύουσά της, καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή εκτινάσσονται στα ύψη. Την Τετάρτη, ένας Ουκρανός υπουργός και πρώην κορυφαίος κατάσκοπος, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί παγκοσμίως.
3 Η Martha Raddatz του ABC, ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη συνομιλία δια μέσω βιντεοκλήσης του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρώσοι μετέφεραν επιπλέον 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.
4 Η ΕΕ προειδοποιεί για «τεράστιες δαπάνες για τη Ρωσία», εάν υπάρξει άλλη «επιθετικότητα» προς την Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία επιλέγει μια επιθετική στάση απέναντι στους γείτονές της. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της στο G-7 έχουν καταστήσει πολύ σαφές, περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας θα έχουν τεράστιο κόστος για τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
5 Τράπεζες στη Λευκορωσία ετοιμάζονται να στραφούν στη ρωσική έκδοση του SWIFT, λόγω επικείμενων κυρώσεων από τη Δύση.
«Οι τράπεζες της Λευκορωσίας προετοιμάζονται για σκληρότερες δυτικές κυρώσεις, με την υπογραφή της εναλλακτικής λύσης της Ρωσίας στο SWIFT, το διεθνές δίκτυο χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που στηρίζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε η ρωσική ταμπλόιντ Moskovsky Komsomolets.
Το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων της Ρωσίας (SPFS) έχει περισσότερους από 400 εγχώριους χρήστες, πρακτικά κάθε αδειοδοτημένο Ρώσο δανειστή, αλλά χρησιμοποιείται από μόνο 38 τράπεζες από εννέα άλλες χώρες. Αναπτύχθηκε το 2014, το SPFS έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις τραπεζικές συναλλαγές, σε περίπτωση που οι δυτικές κυρώσεις αποσυνδέουν τη Ρωσία από το SWIFT.
6 Ένα άλλο σημάδι είναι, ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να μετακινεί πυραυλικά συστήματα Tor μικρού βεληνεκούς εδάφους-αέρος στην περιοχή, στα σύνορα με την Ουκρανία.
7 Επιπλέον, σαν να μην ήταν αρκετά εμπρηστικά όλα αυτά, Αμερικανοί γερουσιαστές θέλουν να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος», εάν «οι δυνάμεις της εισβάλλουν περαιτέρω στην Ουκρανία». Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός πυρηνικής υπερδύναμης δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια τρελή κίνηση, που θα καθιστούσε τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση σχεδόν αδύνατη. Ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσπώνται από την εσωτερική τους ατζέντα και θέλουν να επικεντρωθούν στην Κίνα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις δικές της εσωτερικές κρίσεις, όπως μια εξεγερμένη Πολωνία , οι εντάσεις με τη Λευκορωσία , η Γερμανία έχει νέο καγκελάριο και η Γαλλία θα έχει σύντομα εκλογές .
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει ειρήνη με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς τον πόλεμο. Και όταν τελικά έρθει ο πόλεμος, μπορεί να είναι παγκόσμιος.
Ένας πόλεμος με την Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατοχή, εξέγερση και καταστροφή της χώρας. Κανένας λογικός ηγέτης δεν θα το επιχειρούσε αυτό. Είναι όμως λογικοί οι ηγέτες;