Ένοπλες Συρράξεις

Γερμανία: Πωλήσεις όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε Λιβύη-Υεμένη

Η Γερμανία μπορεί να είναι μια ηγέτιδα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά συγκαταλέγεται σε αυτές τις χώρες, που εξάγει κατόπιν συμφωνιών στρατιωτικό εξοπλισμό σε τρίτες χώρες που πολύ συχνά εγείρει πολλές επικρίσεις τόσο εντός της Γερμανίας όσο και εκτός.

Η κυβέρνηση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενέκρινε αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο πριν αποχωρήσει από την εξουσία. Οι επικριτές της κίνησης ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς, θα υιοθετήσει μια αυστηρότερη πολιτική εξοπλισμών.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε 5,82 δισεκατομμύρια ευρώ (6,59 δισεκατομμύρια δολάρια), σε ατομικές άδειες εξαγωγής όπλων το 2020. Το μισό από αυτό το ποσό, συνίστατο σε άδειες όπλων σε λεγόμενες «τρίτες χώρες» εκτός ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συμφωνίες αποκαλύφθηκαν σε επιστολή που έστειλε ο τότε υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier, από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας, στον Πρόεδρο της Bundestag, Bärbel Bas, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), που κοινοποιήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. (dpa). Η επιστολή έχει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου και την παράδοση της Καγκελαρίας από τη Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς του SPD.

Τι γνωρίζουμε για τις προσφορές

Οι συμφωνίες όπλων που αποκαλύπτονται στην επιστολή, περιλαμβάνουν την παράδοση τριών φρεγατών MEKO A-200 EN στην Αίγυπτο από την Thyssenkrupp Marine Systems που εδρεύει στο Κίελο, μαζί με 16 συστήματα αεράμυνας από την Diehl Defense, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Η πώληση ενός υποβρυχίου τύπου 218 G στη Σιγκαπούρη από την Thyssenkrupp, αποκαλύφθηκε επίσης στην επιστολή.  

Οι τρεις συμφωνίες εγκρίθηκαν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο η καγκελάριος αλλά και αρκετοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών.  Αξίζει να αναφερθεί ότι Υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Μέρκελ ήταν ο Σολτς, που σημαίνει ότι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας γνώριζε τις συμφωνίες.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη.

Το Κατάρ έλαβε από τη Γερμανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 305,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 51,3 εκατομμυρίων, το Κουβέιτ 23,4 εκατομμυρίων και η Τουρκία 22, 9 εκατομμυρίων. Ο Λίβανος αγόρασε εξοπλισμό και όπλα αξίας 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και το Μπαχρέιν 1,5 εκατομμυρίου.

Όλες αυτές οι χώρες εμπλέκονται είτε σε μία, είτε και στις δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις που μαίνονται στη Λιβύη και την Υεμένη.

Στην Υεμένη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Στον συνασπισμό συμμετέχουν τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη. Από την άλλη πλευρά, ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ έχει τη στήριξη των Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Οι συμφωνίες όπλων προκαλούν οργή

Η αποκάλυψη των συμφωνιών όπλων έχει πυροδοτήσει την οργή ορισμένων Γερμανών πολιτικών ηγετών, λόγω της κακής κατάστασης της Αιγύπτου στα ανθρώπινα δικαιώματα και της εμπλοκής της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης . 

Η Agnieszka Brugger, ηγετικό μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική Bundestag, επέκρινε τη συμφωνία εξοπλισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση «τις τελευταίες της ώρες». 

Είπε ότι ήταν μια πολιτικά υπολογισμένη κίνηση, καθώς το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο εκπροσωπείται στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το κεντροαριστερό SPD του Scholz και το FDP που εστιάζει στις επιχειρήσεις, πιθανότατα δεν θα είχε εγκρίνει μια τέτοια απόφαση.

Αυτού του είδους οι συμφωνίες, έχουν επίσης επικριθεί έντονα από ηγέτες της χριστιανικής κοινότητας της Γερμανίας, ενός σημαντικού ψηφοφόρου μπλοκ για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), η οποία μετά από 16 χρόνια με τη Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας ηγείται πλέον της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο Martin Dutzmann, ο Προτεστάντης πρόεδρος της Κοινής Συνδιάσκεψης Εκκλησίας και Ανάπτυξης (GKKE), είπε ότι δεν κατανοεί καθόλου τέτοιες συμφωνίες και χαρακτήρισε τους τρέχοντες ελέγχους των όπλων "ανεπαρκείς". Είπε ότι οι άδειες όπλων δεν έχουν περιοριστεί νομικά ή πολιτικά.

Η Γερμανία στέλνει όλο και περισσότερο όπλα σε χώρες εκτός ΕΕ

Η Simone Wisotzki, διεθνής ειδικός σε θέματα ασφάλειας και επικεφαλής έργου στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης, δήλωσε στη DW ότι «δεν είναι πλέον δικαιολογημένο να μιλάμε για εξαιρετικές περιπτώσεις» όσον αφορά τις εξαγωγές σε «τρίτες χώρες». Είπε ότι οι πωλήσεις σε αυτά τα έθνη «έχουν γίνει κανόνας».

Ο Karl Jüsten, ο καθολικός πρόεδρος του GKKE, είπε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της εξάγει περισσότερα όπλα σε εξωτερικές χώρες, κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία . 

«Όποιος θέλει να πάρει στα σοβαρά την Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, πρέπει επίσης να ακολουθήσει μια συνεκτική περιοριστική πολιτική όπλων, για παράδειγμα νομικά δεσμευτικό κανονισμό της ΕΕ για τον έλεγχο των όπλων», είπε ο Jüsten στη DW.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP συμφώνησε να εφαρμόσει μια «περιοριστική πολιτική εξαγωγής όπλων», ιδίως όσον αφορά τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Ο Jüsten χαιρέτισε την ανακοίνωση, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ εκκένωσε το αρχηγείο της στην Βυρητό-Σε ύψιστη ετοιμότητα όλες οι βάσεις του Ισραήλ

Ομάδα Ισραηλινών χάκερ κτύπησε το Ιράν- Μπάιντεν και Νετανιάχου συντονίζουν τις δυνάμεις τους πριν την τελική ώρα-Οι...