Ένοπλες Συρράξεις

Κόλπο με τις χώρες του Κόλπου! Στόχος του Ερντογάν η εξοπλιστική συνεργασία-Θέλει η νύφη, τσινάει ο γαμπρός..

Ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν, έκανε τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές δηλώσεις σχετικά με την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το μπλοκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με το Κατάρ, με τίμημα τη διακοπή των σχέσεων με αυτά τα ισχυρότερα έθνη. Ωστόσο, ο Ερντογάν άρχισε να αποκαθιστά πολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, στην Άγκυρα στις 24 Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για επικείμενη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Φεβρουάριο, για την ενίσχυση των σχέσεων μετά από δύο χρόνια έντασης. Όμως η εξομάλυνση της Τουρκίας με τους δύο γίγαντες της Μέσης Ανατολής, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, δεν φαίνεται ρεαλιστική βραχυπρόθεσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=2pwZWldJaE0

Ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι η περιοχή του Κόλπου, είναι γνωστή ως η περιοχή με την υψηλότερη περιοχή προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο , έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια το βλέμμα του σε αυτήν ώστε να προωθήσει  την Τουρκική στρατιωτική βιομηχανία.

Η turkiyegazetesi αναφέρει, «οι σημαντικότεροι παράγοντες στην προτίμηση των χωρών του Κόλπου στα τουρκικά όπλα και συστήματα είναι τα τεχνικά πρότυπα, η τιμή του προϊόντος και η αποτελεσματικότητά τους στο πολεμικό περιβάλλον».

Το Κατάρ προμηθεύτηκε 6 Bayraktar TB2 SİHA , καθώς και συνολικά 172 τεθωρακισμένα οχήματα, 50 Kirpi II και 35 Amazon.  Το Κατάρ προμηθεύτηκε επίσης εκπαιδευτικά πλοία, περιπολικά και σκάφη επίθεσης από τουρκικές αμυντικές εταιρείες  και ενδιαφέρεται στενά για τα HÜRJET και GÖKBEY.

https://www.youtube.com/watch?v=AW6bDKzsZUI

Επιπλέον, το Μπαχρέιν έχει γίνει η χώρα του Κόλπου που έχει αγοράσει τα περισσότερα στρατιωτικά οχήματα από την Τουρκία, με 470 οχήματα. Το Μπαχρέιν ακολούθησε το Ομάν με 175 οχήματα και το Κουβέιτ με 40 οχήματα.

Επίσης παρά τις διαφωνίες στην εξωτερική πολιτική, τα ΗΑΕ έχουν γίνει μια σημαντική αμυντική αγορά για την Τουρκία. Τα  ΗAE αγόρασαν βόμβες MK-82 και MK-84 που αναπτύχθηκαν από τη Μηχανική και Χημική Βιομηχανία (MKE), πυραύλους πυροβολικού 122 mm και πύραυλο CİRİT που παρήγαγε η ROKETSAN και 134 διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Οι λόγοι που η Άγκυρα επιθυμεί να κτίσει μια μεγάλη και δυνατή αμυντική βιομηχανία είναι τρεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος λόγος είναι η επιθυμία της χώρας να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία περνάει ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με επιθυμία της ηγεσίας της Τουρκίας να ενισχύσει την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία της χώρας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Aφενός, διότι η Τουρκία βασιζόταν στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και μέσων κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Γερμανία, δύο χώρες οι οποίες στο παρελθόν, έχουν απορρίψει αιτήματα της Τουρκίας για αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού. Αφετέρου, για την εν γένει στάση του δυτικού παράγοντα στις προκλήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι η επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού, με σκοπό και να ενισχύσει την εθνική της οικονομία και να αναπτύξει στενές σχέσεις με τις χώρες «πελάτες» της, με προτεραιότητα τις χώρες του Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, ανάγκασε την τουρκική κυβέρνηση να καλωσορίσει τον Zayed Al Nahyan στην Άγκυρα, μετά από μακρά ρήξη μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Al Nahyan και η ανακοίνωση επένδυσης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδότησε ανακούφιση και ευτυχία και στις δύο πλευρές, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχουν ως πλούσιο αλλά όχι μεγάλο κράτος της Μέσης Ανατολής και πιθανότατα δεν επιθυμούν να έχουν τεταμένες σχέσεις με τη στρατιωτική δύναμη της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν φαίνονται τόσο πρόθυμες να συνεργαστούν με την τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν ανέφερε στις 29 Νοεμβρίου, ότι η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο με τον ίδιο τρόπο που η Άγκυρα προσπαθεί να κάνει με τα ΗΑΕ. 

Η Τουρκία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και το διμερές εμπόριο το 2018 έφτασε τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια πριν πέσει στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ο Ερντογάν πιστεύει πως το Ισραήλ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι χώρες με μικρό πληθυσμό αλλά ισχυρές οικονομίες και θα επωφεληθούν από την ενίσχυση των δεσμών τους με την Τουρκία.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν το ίδιο κίνητρο να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία. Είναι χώρες που μπορούν να συναγωνιστούν την Τουρκία σε πληθυσμιακό μέγεθος και στρατιωτική ικανότητα.

Η Αίγυπτος απολαμβάνει ηγετικό ρόλο στον Αραβικό Σύνδεσμο και η Σαουδική Αραβία έχει τον έλεγχο των ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ, τη Μέκκα και τη Μεδίνα από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1922.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, διαδραματίζουν σήμερα τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον αραβικό κόσμο. Η επιθυμία του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κάιρο και το Ριάντ, δεν βασίζεται σε μια ανεξάρτητη πολιτική, αλλά  ίσως είναι κυρίως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ισραήλ και του Κατάρ να ενισχύσουν τους δεσμούς με άλλες αραβικές χώρες με τη βοήθεια της Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ