Η Τουρκία ετοιμάζεται να εντάξει στο στόλο της του ελικπτεροφόρο-μίνι αεροπλανοφόρο «Ανατολία» που κατασκευάζει τα τελευταία χρόνια. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.
Πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από πηγές στην γειτονική χώρα αναφέρουν πως ο Ερντογάν βιάζεται να πραγματοποιήσει την επιχειρησιακή του λειτουργία με μια φιέστα ως απάντηση στην τελετή έλευσης των έξι πρώτων μαχητικών Rafale που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μέσα στον Ιανουάριο.
Βέβαια οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σε καμιά περίπτωση το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν θα είναι έτοιμο να καταστεί επιχειρησιακό μέσα στον Ιανουάριο καθώς αυτό που εκκρεμεί είναι τα αεροπορικά μέσα που θα το έχουν ως βάση καθώς ακόμα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ΤΒ3 που σύμφωνα με όλες τις εξαγγελίες το τελευταίο διάστημα θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο, δεν είναι έτοιμα.
Αυτό που ωστόσο έγινε γνωστός είναι ο αριθμός αυτών που θα διαθέτει.
Στη διαδικασία μετατροπής του ANADOLU LHD σε πλοίο οπλισμένου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (SİHA), στο πλοίο θα αναπτυχθούν από 30 έως 50 πλατφόρμες Bayraktar TB3 SİHA με αναδιπλούμενα φτερά. Με το κέντρο εντολών ενσωματωμένο στο ANADOLU LHD, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον 10 Bayraktar TB3 SİHA σε αποστολές.
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. Ismail Demir αναφέρθηκε στην εξέλιξη των εργασιών στο «Ανατολία» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τις Παγκόσμιες Στρατηγικές στην Αμυντική και Αεροπορική Βιομηχανία '21 που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια.
Το L400 TCG ANADOLU, του οποίου η κύρια ενσωμάτωση του συστήματος πρόωσης και πρόωσης έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζει τις δοκιμές αποδοχής λιμένων (HAT). Το 2022 θα παραδοθεί στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Η Sedef Shipyard δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το χρονοδιάγραμμα και ότι οι εργασίες συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί. Το TCG ANADOLU, το οποίο θα είναι η ναυαρχίδα όταν παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό, θα είναι επίσης η μεγαλύτερη πλατφόρμα μάχης στην ιστορία του τουρκικού ναυτικού αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Με αφορμή και αυτές τις δηλώσεις Έλληνες επιτελείς έχουν ήδη σε εξέλιξη ένα πλάνο βάση του οποίου θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης ακόμα και επιθέσεων κορεσμού από τα μη επανδρωμένα της τουρκικής ναυαρχίδας, της οποίας την εξουδετέρωση έχουν «χρεωθεί» άλλες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εάν ποτέ παραστεί η σχετική ανάγκη.
Στην Άγκυρα πάντως σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα αναμένεται πως το «Ανατολία», μόλις καταστεί επιχειρησιακό, ανάμεσα στα πρώτα ταξίδια που θα κάνει θα είναι και νοτίως της Κρήτης ώστε οι Τούρκοι επιτελείς να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τους τρόπους και χρόνους της ελληνικής πλευράς.