Το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη μοιάζει με κινούμενη άμμο , με την πιθανότητα αναβολής των εκλογών να κερδίζει σημαντικό έδαφος.
Μόλις 2 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών και παρά τις θριαμβολογίες της Δύσης και των Συνεδρίων που προηγήθηκαν σε Βερολίνο και Παρίσι, η κατάσταση είναι άσχημη στο εσωτερικό της Λιβύης και όλοι σχεδόν μιλούν για αναβολή των εκλογών ή για παρατράγουδα και σοβαρά προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας αν τελικά αυτές γίνουν.
Οι μισθοφόροι της Τουρκίας πάνε και έρχονται από και προς την Λιβύη σε ένα rotation που ακολουθεί η Άγκυρα, διατηρώντας την αριθμητική τους δύναμη και παρουσία στη Λιβύη σταθερή, ενώ φυσικά ούτε λόγος για αποχώρηση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη χώρα.
Θα λέγαμε ότι η Διεθνής Κοινότητα βρίσκεται σε λήθαργο προσποιούμενη εντέχνως ότι δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη σήμερα.
Τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετά σοβαρά και ανησυχητικά γεγονότα στη Λιβύη, τα οποία συνοψίζονται όπως παρακάτω:
Το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας στη Λιβύη ανακοίνωσε την Τρίτη μια πρωτοβουλία για την αναβολή των επερχόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών για τον Φεβρουάριο του 2022.
Η πρωτοβουλία προτείνει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2022.
Το κύριο καθήκον του επερχόμενου κοινοβουλίου είναι να προετοιμάσει ένα σύνταγμα για τη χώρα, ανέφερε το Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο πρότεινε επίσης τον περιορισμό της θητείας του επερχόμενου προέδρου και του κοινοβουλίου σε τέσσερα μη ανανεώσιμα έτη.
Για να πετύχει η πρωτοβουλία, πρέπει να ξεκινήσει μια εθνική συνεννόηση, να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων και η κυβέρνηση να προσφέρει το κατάλληλο κλίμα για τις εκλογές, σημειώνει.
Τον Νοέμβριο, ο Khaled al-Meshri, πρόεδρος του Συμβουλίου, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντας ως «επαίσχυντους» τους εκλογικούς νόμους που εκδόθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το σημερινό κοινοβούλιο.
Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια Λίβυοι ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν για να επιλέξουν πρόεδρο στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, ως μέρος ενός οδικού χάρτη που εγκρίθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα με τις προεδρικές εκλογές, αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2022.
Επίσης την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Khaled Al-Mishri, συζήτησε με τον Πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Mustafa Şentop, τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του HCS σχετικά με την αναβολή των προεδρικών εκλογών.
Αυτό έγινε στο περιθώριο της 16ης συνόδου της Διάσκεψης της Ένωσης Συμβουλίων των Κρατών Μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους ενίσχυσής τους σε όλους τους τομείς.
Τέλος παρατηρούνται οι υποκινήσεις σε βία, οι δηλητηριασμένες φετβά και οι εκκλήσεις για να πάρουν το νόμο τα όπλα, είναι τα κλιμακωτά βήματα που έλαβε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη για να εμποδίσει τις πρώτες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Νέες τρομοκρατικές εκκλήσεις εξαπέλυσε ο μουφτής της οργάνωσης στη Λιβύη, Αλ Σαντίκ αλ Γκαριάνι, ο οποίος απαίτησε να αποτραπεί ακόμη και δια των όπλων η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και είπε ότι αυτές «απαγορεύονται από τον νόμο», κάτι που τους ώθησε τους υποστηρικτές των οργανώσεων να εισέλθουν στην έδρα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής και να εγκατασταθούν μέσα σε αυτήν.
Από τότε που η εκλογική επιτροπή στη Λιβύη έχει ανοίξει την πόρτα για υποψηφιότητα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες των διεθνών οργανισμών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν εγκαταλείπουν το κύριο μόνιμο όπλο τους τη βία, απειλώντας ότι θα χτυπήσουν εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν τους ικανοποιεί.
Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της οργάνωσης, που είναι η υποκίνηση βίας, ο Λίβυος ακαδημαϊκός, ο Αντέλ Αλ-Αμάρι, είπε ότι η οργάνωση προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις να αποτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο Λίβυος ακαδημαϊκός τόνισε, ότι ενώ η διεθνής κοινότητα και οι Λίβυοι ελπίζουν να εκλέξουν το κοινοβούλιο για τη χώρα, η Αδελφότητα εξακολουθεί να μην επιδιώκει το χάος που θα προκύψει μετά τις εκλογές και για αυτό θα εμποδίσει τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών μέσω υποκίνησης.
Εκτίμηση
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο δρόμος για την ειρήνευση στη Λιβύη είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.
Οι Προεδρικές εκλογές υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά και αν ακόμη γίνουν σίγουρα θα αμφισβητηθούν από τους ηττημένους των εκλογών οδηγώντας τη χώρα σε νέο κύκλο αίματος και βίας.
Οι συνέπειες γαι Ελλάδα και Κύπρο δεν θα είναι καλές σε τέτοια περίπτωση, αφού η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στρατιωτικά στη Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα έχει απορριφθεί από τη Λιβύη, αφού αυτή δεν θα έχει Πρόεδρο και κυβέρνηση και όπως λέει μια ελληνική ρήση "Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού".