Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Στόχος της Τουρκίας η αναβολή των εκλογών και νέο αιματοκύλισμα στη Λιβύη

"Βρώμικο σχέδιο για να κερδίσει ο πραξικοπηματίας Χάφταρ! Απέρριψαν την υποψηφιότητα προσκείμενου στην Τουρκία". Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού site το οποίο πρόσκειται στο τουρκικό ΥΠΑΜ, μετά τον αποκλεισμό του εκλεκτού τουρκόφιλου  Πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Dibeybe.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε τονίσει ότι η υποψηφιότητα Dibeybe ήταν παράνομη ούτως ή άλλως, αφού  τόσο ο τουρκόφιλος Πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του είχαν δεσμευτεί πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους ότι δεν θα κατέβουν ως υποψήφιοι στις Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Μετά από αυτή τη ρητή δέσμευσή τους εγκρίθηκε η ανάληψη των καθηκόνταν τους 

Εκτός όμως από αυτό υπάρχει επιπλέον ρήτρα η οποία καθορίζει ότι κανείς υποψήφιος δεν θα πρέπει να κατέχει κυβερνητικό αξίωμα τρείς μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, πράγμα που δεν έχει πράξει ακόμη ο Dibeybe, ενώ απομένουν μόλις 24 ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών

Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος της παραίτησης του Στρατάρχη Χαφτάρ από το αξίωμά του, τρεις μήνες πριν τις εκλογές, προκειμένου να μπορεί νόμιμα να είναι υποψήφιος

Αναφέρει λοιπόν το τουρκικό άρθρο τα ακόλουθα:

"Πριν από τις εκλογές, που προγραμματίζονται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, στη Λιβύη, επιδιώκεται να αποτραπεί η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπε, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του πραξικοπηματία Χάφταρ.

https://www.youtube.com/watch?v=vNeb4uzAcNM

Ενώ αναφέρθηκε ότι ο αποκλεισμός του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπε από την κούρσα θα ωφελούσε περισσότερο τον Χάφταρ, ανακοινώθηκε ότι ο Ντιμπέιμπε αντιτάχθηκε στην απόφαση μέσω προσφυγής.
Μέρες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στη Λιβύη, η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Abdulhamid Muhammed ed-Dibeybe απορρίφθηκε. Ο ειδικός στη Λιβύη ερευνητής Tuğrul Oğuzhan Yılmaz σχολίασε:

"Η αποδοχή της υποψηφιότητας του επαναστάτη στρατηγού Haftar και η μη συμμετοχή του Dibebebe θα παρασύρει τη Λιβύη σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο".

Ο Dibeybe θεωρείται ως η ισχυρότερη εναλλακτική λύση για τη σταθερότητα της Λιβύης και την εξάλειψη του υπάρχοντος διχασμού και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Εάν η κρίση συνεχιστεί, ως ισχυρό ενδεχόμενο θεωρείται ακόμη και η αναβολή των εκλογών.

Η κρίση που δημιουργήθηκε  26 ημέρες πριν από τις  κάλπες, προκάλεσε σχόλια ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να ακυρωθούν.

Ταυτόχρονα ο Dibeybe κατέθεσε ένσταση στην απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Anadolu στη Λιβύη, Mücahit Aydemir, μοιράστηκε τις πληροφορίες ότι συναντήθηκε με ένα από τα μέλη του δικαστηρίου σχετικά με τον λόγο της ακύρωσης και ότι πρότειναν τους λόγους στον Dibebebe για την απόφαση, όπως να μην παραιτηθεί πριν από τρεις μήνες και να μην τηρήσει την υπόσχεσή του να μην είναι υποψήφιος στον οδικό χάρτη. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Λιβύης δεν έκανε επίσημη δήλωση σχετικά με το θέμα.

Η διαδικασία που ξεκίνησε με την επανάσταση του 2011 στη Λιβύη και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο οδήγησε στη διαίρεση της χώρας στα δύο. Ενώ η κυβέρνηση Τομπρούκ υπό την ηγεσία του Χάφταρεδραιώθηκε στην Ανατολή, η διοίκηση της Τρίπολης με διεθνή νομιμότητα κυριαρχεί στη Δύση.

Ο Στρατηγός των ανταρτών Χάφταρ αναφέρεται ως η πηγή του διχασμού και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη χώρα. Ο Χάφταρ επιχείρησε πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης το 2014 και μετά την αποτυχία της, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας ένοπλης εξέγερσης με την υποστήριξη της Γαλλίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και της Ρωσίας.Ο Χάφταρ  ο οποίος είναι αμερικανός υπήκοος δικάστηκε και καταδικάστηκε για προδοσία κατά τη διάρκεια του πολέμου Τσαντ-Λιβύης.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις της εφημερίδας Turkey, ο Αφρικανός ερευνητής Tuğrul Oğuzhan Yılmaz είπε:

 «Ο αποκλεισμός του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπε θα ωφελήσει περισσότερο τον Χάφτερ. Εάν εξαλειφθεί ο Ντιμπέιμπε, αντίπαλος του Χάφταρ θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φετί Μπασάγκα και  επομένως αυτή η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση να νικήσει ο Χάφταρ  Η νίκη του Χάφταρ σημαίνει εξέγερση πολλών περιοχών, καθώς και γεωγραφικές και οικονομικές δυσκολίες. Επειδή αυτό το άτομο έχυσε το αίμα χιλιάδων ανθρώπων και  χώρισε τη Λιβύη.Πώς μπορεί να πάει στην Τρίπολη, τη Μισράτα, την Ταρχούνα, τον Μπένι Ουαλίντ ενώ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση;» 

Οι επιλογές που είναι ουδέτερες στη Λιβύη και θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα σαμποτάρονται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, ιδίως από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τις δυτικές χώρες. Οι δυνάμεις που θέλουν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους ως αποικιακό στοιχείο στη Λιβύη θέλουν τη συνέχιση της κατακερματισμένης και αντιμαχόμενης Λιβύης.

Την ίδια ώρα, οι χώρες που είναι οι προμηθευτές όπλων του εμφυλίου πολέμου συνεχίζουν την προκλητικότητα τους στη Σύρτη και την Κούφρα, που συγκαταλέγονται στις ανατολικές περιοχές, σαμποτάροντας τις εκλογές. Το Kat, το Ubari, το Murzuk και το Sepha είναι άλλες εκρηκτικές περιοχές στα νότια της χώρας, όπου συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ των αυτόχθονων φυλών και των Janjavits. Στον νοτιοανατολικό άξονα, η περιοχή Kufra, στα σύνορα με το Σουδάν, παραμένει η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όσον αφορά την εχθρότητα και τη δυνατότητα σύγκρουσης μεταξύ Tebular και Janjavits.

Πόλεις όπως η Misrata, η Zileykim, η Tarhuna, η Zawiye και η Homs, ειδικά η πόλη Zawiya στα δυτικά της Λιβύης, αποφάσισαν να μην δημιουργήσουν κάλπες εάν ο Haftar είναι οριστικός υποψήφιος.

Στις δηλώσεις που έγιναν μέσω των τοπικών συνελεύσεων, ειπώθηκε ότι ο Χάφταρ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη δολοφονία 300.000 Λίβυων και θα έπρεπε να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου και προδότης."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο αποκλεισμός του ανθρώπου της στις εκλογές στη Λιβύη  Dibeybe, σημαίνει αυτεπάγγελτα και την επικράτηση του Στρατάρχη Χαφτάρ στις Προεδρικές εκλογές.

Αυτό θα ήταν καταστρεπτικό για την Τουρκία , αφού ο Χαφτάρ είναι πολέμιος του Ερντογάν και αντιτίθεται σφοδρά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας , με την οποία υποκλέπτεται μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Για τον λόγο αυτό τα τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο καθεστώς Ερντογάν, καλλιεργούν από τώρα το έδαφος αμφισβήτησης της υποψηφιότητας Χαφτάρ καθώς και του αποτελέσματος που θα δώσουν οι κάλπες στις 24 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον διεξαχθούν οι εκλογές.

Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία σε περίπτωση οριστικού αποκλεισμού του εκλεκτού της Dibeybe από τις εκλογές, δηλαδή απόρριψη της ένστασής του, θα  επιχειρήσει να προκαλέσει με κινήσεις αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της Λιβύης, την αναβολή των εκλογών σε πρώτο χρόνο και αναλόγως εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν προς το συμφέρον της. σε νέο αιματοκύλισμα τη χώρα.

Άλλωστε σε αυτό αποσκοπούσε η εμμονή της Άγκυρας για μη αποχώρηση των μισθοφόρων της και των ανδρών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη, προκειμένου να μπορεί να επέμβει μέσω αυτών στη Λιβύης εκ νέου, πράγμα που αναμένουμε.

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη 

Τέλος, για τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, με έμφαση στις πρωτοβουλίες της οικονομικής διπλωματίας, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας–Λιβύης ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και Βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης και ο Βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Χατζηδάκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ενημέρωση από τον κ. Φραγκογιάννη, επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ευημερία της Λιβύης, με τον κ. Υφυπουργό να τονίζει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα, πολιτικά και οικονομικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ