Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η νορβηγική εταιρεία Nammo, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ιδέα ενός νέου τηλεχειριζόμενου αντιαρματικού οπλικού συστήματος, που αποτελείται από ένα M72 LAW Light Anti-Tank Weapon τοποθετημένο σε drone. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευέλικτο και ισχυρό όπλο κατά οχήματος ή κατά των αρμάτων που μπορεί να χειριστεί εξ αποστάσεως.
Το M72 είναι ένα ελαφρύ αντιαρματικό όπλο χρήσης διαμετρήματος 66 χιλιοστών, αποτελεσματικό ενάντια σε μια σειρά στόχων, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, προσωπικό, ελαφρά οχυρές κατασκευές ή παρόμοια.
Το M72 είναι πιστοποιημένο και χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα ενόπλων δυνάμεων σε αρκετές (κυρίως του ΝΑΤΟ) χώρες και προσφέρει έναν καλό συνδυασμό χαμηλού βάρους και βαριάς δύναμης πυρός. Σε ένα σενάριο κανονικής χρήσης, εκτοξεύεται από τον ώμο του χειριστή.
Ενώ οι περισσότερες παραλλαγές έχουν μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια περίπου 350 μέτρων, η νέα ιδέα drone ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες για ευέλικτη χρήση και πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
Με το M72 τοποθετημένο σε drone, οι χρήστες μπορούν να φέρουν το όπλο στον στόχο με τρόπο που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό. Αυτό ανοίγει και μια επιλογή «κορυφαίας επίθεσης» εναντίον πιο βαριά θωρακισμένων στόχων, ακόμη και μέχρι τα κύρια άρματα μάχης, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει τους χειριστές από την επικίνδυνη ζώνη.
Η Nammo εξετάζει επίσης επιλογές για να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την εμβέλεια ενός συστήματος M72 που μεταφέρεται με drone. Επί του παρόντος, μια ζωντανή ροή βίντεο από τις κάμερες του drone μεταδίδεται πίσω στον χειριστή. Αυτό έχει μέγιστη εμβέλεια περίπου 3-4 χιλιόμετρα, αλλά με βελτιωμένη ισχύ σήματος, η εταιρεία πειραματίζεται με εμβέλεια έως και 50 km.
Drone επιτέθηκε σε στρατιώτη χωρίς άδεια
Αυτό που φοβόμασταν με την τόσο προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία στον τομέα της αυτόνομης ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη γεγονός, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταδίωξε έναν άνθρωπο ως στόχο, χωρίς άμεση εντολή ή εντολή από άνθρωπο, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας φέτος. Οι πληροφορίες προέρχονται από έκθεση του ΟΗΕ στην οποία έχει πρόσβαση ο New Scientist .
Πριν από ένα χρόνο στη Λιβύη, το «περιστατικό» έλαβε χώρα όταν μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση διήρκεσε αρκετούς μήνες, μεταξύ των φιλοκυβερνητικών λιβυκών στρατευμάτων και των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το drone ήταν KARGU-2 τουρκικής παραγωγής.
Αυτό το drone, εκτός από επιτήρηση, παίζει και το ρόλο ενός drone καμικάζι. Αυτός ο ρόλος είναι ακριβώς αυτός που έπαιξε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, επιτιθέμενος σε έναν στρατιώτη των δυνάμεων του Χαφτάρ χωρίς άμεση εντολή. Σύμφωνα με το Business Insider, ο στρατιώτης προσπάθησε να υποχωρήσει και να αποτρέψει την επίθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, δεν χρειαζόταν ανθρώπινος ελεγκτής γιατί, τη στιγμή της επίθεσης, το drone βρισκόταν στη λεγόμενη αυτόνομη λειτουργία υψηλής απόδοσης, υπονοώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ένα παρόμοιο σχόλιο δημοσιεύθηκε στην αμερικανική έκδοση της New York Post.
«Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα, είναι προγραμματισμένα να επιτίθενται σε στόχους χωρίς να απαιτείται σύνδεση μεταξύ του χειριστή και των πυρομαχικών: μια πραγματική ικανότητα «πυροβολήστε, ξεχάστε και βρείτε»», ανέφερε μια έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Το «περιστατικό» πέρυσι, ήταν ίσως το πρώτο γνωστό περιστατικό στην ανθρώπινη ιστορία έως ότου μια μηχανή αποφάσισε να επιτεθεί σε ένα άτομο από μόνη της, χωρίς να λάβει οδηγίες να το κάνει. Σύμφωνα με τον Zak Kellenborn, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες που ειδικεύεται στενά στην ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, και οι ερευνητές έγραψαν αυτό στην έκθεση του ΟΗΕ.
Αυτό το περιστατικό ανησύχησε τον Kellenborn, επειδή έδειξε ότι το αυτόνομο σύστημα ήταν εύθραυστο και προμήνυε ένα άθλιο μέλλον. Ο Jack Watling έχει ακριβώς την ίδια άποψη, αλλά προσθέτει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια γρήγορη απόφαση για να ρυθμίσει αυτά τα οπλικά συστήματα. Ο Watling είναι ερευνητής στο Royal United Services Institute (RUSI).
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησε να σταματήσουν τα λεγόμενα «ρομπότ δολοφόνων» και διεξάγει εκστρατεία για μια «προληπτική απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης πλήρως αυτόνομων όπλων», σύμφωνα με μια έκθεσή του.