Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρόβα ολέθρου! Μόσχα: Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν άσκηση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στον νέο "Ψυχρό Πόλεμο"...

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ αύξησαν τις δραστηριότητές τους στα ρωσικά σύνορα και είπε, «τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πραγματοποίησαν άσκηση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας».

 

Ο Σόιγκου έκανε δηλώσεις για τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας κατά τη συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας στρατηγό Vey Fınghı μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Παγκόσμια άσκηση Thunder"

1-421

Σημειώνοντας ότι εντόπισαν σημαντική αύξηση στις δραστηριότητες των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στα ρωσικά σύνορα, ο Σόιγκου είπε: "Αμερικάνικα αεροπλάνα πραγματοποίησαν 30 πτήσεις κοντά στα σύνορά μας τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός αυτός είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους." 

 "Τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν άσκηση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας ταυτόχρονα από ανατολικές και δυτικές κατευθύνσεις. Πραγματοποίησαν την εν λόγω άσκηση με 10 αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της άσκησης Global Thunder" υποστήριξε. 

Κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί της Ρωσίας και της Κίνας υπέγραψαν το έγγραφο οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εάν η Ρωσία εισβάλει, η δυτική απάντηση θα πρέπει να εκτυλιχθεί σε οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές γραμμές

Γενικότερα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία καθώς και στην Κριμαία. Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα, τεθωρακισμένες δυνάμεις και επίλεκτες επίγειες μονάδες, έχουν πάρει θέσεις σε απόσταση 140 μιλίων από τα ουκρανικά σύνορα, μερικές φορές το κάνουν τη νύχτα για να κρύψουν τις κινήσεις τους. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν, ότι μια μεγάλη ρωσική επίθεση είναι όλο και πιο πιθανή . 

Είναι τόσο ανήσυχη η Ουάσιγκτον που, νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι μια άλλη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι επικείμενη. Το ερώτημα που αντιμετωπίζει τώρα το ΝΑΤΟ είναι αν και πώς θα αντιδράσει.

Εάν η Ρωσία εισβάλει, η δυτική απάντηση θα πρέπει να εκτυλιχθεί σε οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές γραμμές , συμπεριλαμβανομένης της περικοπής της πρόσβασης της Ρωσίας στη διεθνή χρηματοδότηση, της αξιοποίησης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για τη μείωση της ζήτησης για ρωσικά ενεργειακά αποθέματα και του ανοίγματος του φραγμού στις μεταφορές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία. 

Στη στρατιωτική σφαίρα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει εάν θα χρησιμοποιήσει το πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό εργαλείο του για να ανταποκριθεί ακριβώς σε αυτό το είδος κρίσης ασφάλειας - τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ή NRF. Αυτή η δύναμη ταχείας αντίδρασης,  με επικεφαλής και επανδρωμένο σε μεγάλο βαθμό από Ευρωπαίους, δημιουργήθηκε ακριβώς για το είδος της κρίσης που υποκινεί η Ρωσία με την αποσταθεροποιητική συσσώρευσή της.

Μάλιστα προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «JUNCTION STRIKE 21» του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη Ρουμανία και στην οποία συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα, τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Μολδαβία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, η «JUNCTION STRIKE 21», εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ενισχυμένης Διακλαδικής Εκπαίδευσης (Combined Joint Enhanced Training – CJET) και διεξάγεται στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αξιολόγησης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) που θα διατεθούν στο NATO Response Force (NRF) για το έτος 2022. Τα τμήματα της Ρουμανίας που αξιολογήθηκαν, περιλάμβαναν την τμηματική διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC), το ναυτικό τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Maritime Task Group – SOMTG) και το αεροπορικό τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group – SOATG).

Η Ελλάδα συμμετείχε με οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και αξιολογητές της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) σε όλα τα ασκούμενα κλιμάκια, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία της αξιολόγησης όπως και για να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία, σε ότι αφορά στις αξιολογήσεις των ΔΕΕ, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία καθόσον η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση για δημιουργία αντίστοιχων δομών κατά τα Νατοϊκά πρότυπα,  όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

«Η συμμετοχή της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ στη «JUNCTION STRIKE 21» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Με τους Αμερικανούς ηγέτες, να επιθυμούν να δουν τους συμμάχους να αναλαμβάνουν περισσότερο το βάρος της ασφάλειας στην Ευρώπη, και ορισμένους Ευρωπαίους, να επιθυμούν να δουν την ήπειρο να επιδιώκει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία , το να στηρίζεται κανείς στο NRF φαίνεται σαν κάτι το αδιανόητο. Αλλά αν οι ρωσικές δυνάμεις συντρίψουν πέρα ​​από τα σύνορα την Ουκρανία, θα καλέσει το ΝΑΤΟ τη δύναμη απάντησής του;

Η πολυεθνική NRF ήταν το πνευματικό τέκνο Αμερικανών ηγετών της άμυνας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η πρόθεση ήταν, να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση του ΝΑΤΟ καθώς και να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη βελτίωση και την επέκταση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, το ΝΑΤΟ αναβάθμισε το NRF, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης της κεντρικής πολυεθνικής ταξιαρχίας του με 5.000 στρατιώτες σε μόλις 48 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και 5.000 συμμαχικά στρατεύματα είναι ωχρά σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες που η Ρωσία έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, η αποστολή της NRF στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία θα καθησυχάσει τους πληθυσμούς αυτών των χωρών, θα σήμαινε αλληλεγγύη σε όλη τη συμμαχία και θα ενισχύσει την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη σε μια περίοδο που η Ρωσία κάνει ότι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. 

Για πολλές από αυτές τις χώρες, η ρωσική στρατιωτική μυϊκή κάμψη αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή, η οποία έχει επιδεινωθεί πρόσφατα χάρη σε δύο ανησυχητικές τάσεις.

Το πρώτο ήταν το όπλο της ενέργειας ως εργαλείο της ρωσικής κρατικής πίεσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα παρέμεινε σε αδράνεια καθώς η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ώθησε τις τιμές σε «ύψος ρεκόρ», παρόλο που η Ρωσία είχε κάποια ικανότητα να αυξήσει την προσφορά. 

Αντίθετα, η Μόσχα φαίνεται ότι χρησιμοποίησε την παροχή φυσικού αερίου, για να πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 . Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ρωσία αύξησε επιτέλους τις προμήθειες, που παραδόθηκαν μέσω των υπαρχόντων αγωγών στην Ευρώπη, ανακουφίζοντας εν μέρει την πίεση των τιμών. Ωστόσο, η προθυμία της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για άλλη μια φορά άφησε μια μόνιμη εντύπωση.

Το δεύτερο είναι η χρήση μεταναστών για την αποσταθεροποίηση χωρών σε όλη τη βορειοανατολική Ευρώπη. Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας, η Λευκορωσία, απελευθέρωσε πρόσφατα χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού πέρα ​​από τα σύνορά της με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία. Αν και ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, διατηρεί μια «άβολη» σχέση με το Κρεμλίνο , η εξάρτησή του από τη Ρωσία καθιστά εξαιρετικά απίθανο να ενεργεί εντελώς μόνος του και χωρίς τη σιωπηρή έγκριση της Μόσχας.

Αν και το ΝΑΤΟ έχει περιορισμένα εργαλεία για να χειριστεί υβριδικές απειλές, όπως ο ενεργειακός εκβιασμός ή οι οπλισμένοι μετανάστες, έχει την δύναμη και την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε συμβατικές στρατιωτικές απειλές. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ υπερηφανεύεται ότι το NRF μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα, για να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία στρατιωτικών αποστολών οπουδήποτε στον κόσμο.

Ωστόσο, από την ίδρυση του NRF, το ΝΑΤΟ ήταν πολύ απρόθυμο να το χρησιμοποιήσει. Εκτός από την υποστήριξη των εκλογών στο Αφγανιστάν (2004), την Ολυμπιακή ασφάλεια της Αθήνας (2004) και την ανακούφιση από καταστροφές στο Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες (και τα δύο το 2005), το NRF έχει δει ελάχιστη δράση. Το πιο ανεξήγητο είναι ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ενίσχυση των κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας ή της Ρουμανίας, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αν και το NRF είναι ξεκάθαρα το κατάλληλο εργαλείο για τη δουλειά, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ θα το ζητήσει. Ένα πιθανό εμπόδιο είναι ότι η NRF —όπως σχεδόν οτιδήποτε άλλο στο ΝΑΤΟ— απαιτεί συναίνεση και ορισμένοι σύμμαχοι, όπως η Γαλλία , ήταν απρόθυμοι να δουν τη συμμαχία να κάνει πλήρη χρήση αυτής της ικανότητας. Καθώς τα μέλη της συμμαχίας έχουν αυξηθεί, η επίτευξη συναίνεσης για την ανάπτυξη του NRF έχει γίνει πιο δύσκολη.

Παρόλα αυτά, το NRF θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της συμβατικής στρατιωτικής απάντησης του ΝΑΤΟ στη ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμαχικοί αξιωματούχοι καταβάλλουν ταυτόχρονα οικονομικές και διπλωματικές προσπάθειες. Σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δει τους συμμάχους να ενισχύουν τον ρόλο τους στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αφιερώνουν αυξανόμενους πόρους και προσοχή στην Κίνα , δεν έχει νόημα να αφήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό εργαλείο, στην εργαλειοθήκη κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής κρίσης.

Οι αρχηγοί γενικών επιτελείων Ρωσίας-ΗΠΑ συζήτησαν θέματα διεθνούς ασφάλειας

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών γίνεται σε μια στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση ότι προκαλεί εντάσεις.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί αντάλλαξαν απόψεις για τη "μείωση των κινδύνων".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ