Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σενάριο Ουκρανίας-Λευκορωσίας στην Τουρκία; Νέες "πλατείες Μειντάν" για να πέσει ο Ερντογάν;

Καταρρέει η οικονομία στην Τουρκία, με τη λίρα, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται στα «κάγκελα» και ζητά από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, ειδάλλως να παραιτηθεί.

https://twitter.com/MilitaryRage/status/1463219680236163078?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463219680236163078%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F23%2Fworld%2Ftourkia-katarreysi-tis-oikonomias-evgale-tous-polites-stous-dromous-zitoun-paraitisi-erntogan%2F

Την ίδια ώρα, οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, όπως έχει γράψει εδώ και μερικές μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και απόψε το βράδυ βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του τούρκου προέδρου.

Καίνε συμβολικά ψεύτικα δολάρια, δηλώνοντας πως έχουν φτάσει στα όριά τους μετά και τη νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

https://twitter.com/WKomariK/status/1463212782774624257?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463212782774624257%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F23%2Fworld%2Ftourkia-katarreysi-tis-oikonomias-evgale-tous-polites-stous-dromous-zitoun-paraitisi-erntogan%2F

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.

Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον «σουλτάνο» να παραιτηθεί.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!», αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

https://twitter.com/tkpninsesi/status/1463194422510825478?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463194422510825478%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F23%2Fworld%2Ftourkia-katarreysi-tis-oikonomias-evgale-tous-polites-stous-dromous-zitoun-paraitisi-erntogan%2F

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, κλείνει τα μάτια μπροστά στην κρίση και επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές. «Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023», απαντά ο τούρκος πρόεδρος. 

Διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας επίσης την παραίτηση Ερντογάν.

https://twitter.com/MilitaryRage/status/1463221140239921152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463221140239921152%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F11%2F23%2Fworld%2Ftourkia-katarreysi-tis-oikonomias-evgale-tous-polites-stous-dromous-zitoun-paraitisi-erntogan%2F

Οι Κεμαλιστές φέρνουν ως παράδειγμα την Ελλάδα

Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στον τούρκο πρόεδρο, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα.

«Μέχρι χθες, μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή με το … «μέτρο» η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ στην Τουρκία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας, που υποχώρησε 13,8% έναντι του ευρώ και 13,5% έναντι του δολαρίου.  Οι περιορισμοί ξεκίνησαν αρχικά με την ποσότητα ζάχαρης και λαδιού που μπορεί ν’ αγοράσει κάθε Τούρκος καταναλωτής και συνεχίστηκε με τον καφέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θ’ αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.

Ήδη μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.

Κλείνουν τα ανταλλακτήρια στην Τουρκία

Η ραγδαία άνοδος του δολαρίου έναντι της λίρας, είχε ως αποτέλεσμα τον πανικό που ακολούθησε στα τουρκικά ανταλλακτήρια! Οι τράπεζες διέκοψαν τις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ενώ υπήρξαν και προβλήματα στη διαδικτυακή σύνδεση σε πολλά καταστήματα τραπεζών. Παράλληλα, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος άρχισαν να κλείνουν με τον κλάδο να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, αφού δεν υπήρξε καμία κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο: «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε, γιατί δεν υπήρχε σταθερότητα. Ούτε ο πελάτης ούτε εμείς πρέπει να γίνουμε τα θύματα», ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταλλακτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι Αμερικανοί βλέπουν το κραχ να είναι κοντά...

Το παζλ της οικονομικής κρίσης που περνάει η γειτονική χώρα ολοκληρώνεται με το κομμάτι του «κραχ» που μοιάζει πιο κοντά από ποτέ! Είναι χαρακτηριστικό πως η είδηση για την πτώση της τουρκικής λίρας έφτασε να απασχολήσει θερμά και τις ΗΠΑ που θεωρούν απλώς θέμα χρόνου την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Αυτό που προκύπτει από διπλωματικές πηγές είναι ότι στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, υπάρχει ανησυχία καθώς θεωρούν πως η κατάρρευση μιας μεγάλης οικονομίας όπως της Τουρκίας θα επηρεάσει αλυσιδωτά και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό που λένε οι Αμερικανοί είναι πως η κρίση οφείλεται κατά βάση στη «μεγαλομανία» του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος ξοδεύει ασύστολα κρατικά κονδύλια και στο καθεστώς του που είναι το πλέον διεφθαρμένο στην Ιστορία της χώρας. Μια διαφθορά που δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και εκατοντάδες στελέχη του κόμματός του! Καλά πληροφορημένες πηγές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι το εάν η Τουρκία θα καταφύγει στη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά το πότε θα το πράξει αυτό, καθώς θεωρείται μόνο θέμα χρόνου.

Φαίνεται πως βρισκόμαστε πλέον στην αρχή αυτής της έκρηξης, η οποία αναμένεται να αλλάξει τα πάντα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ερντογάν και Μπαχτσελί ζώντας μάλλον σε παράλληλο σύμπαν, ονειρεύονται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δαπανώντας τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Συρία, Β. Ιράκ, Λιβύη.

Αυτά τα ποσά τα στερείται ο μέσος Τούρκος πολίτης από την καθημερινότητα του, στη υγεία, την υγειονομική περίθαλψη και στην ποιότητα ζωής του, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια το βιοτικό επίπεδο στην Τουρκία είναι τόσο χαμηλό.

Τουρκία όπως...Λευκορωσία και Ουκρανία;

Οι σημερινές διαδηλώσεις των Τούρκων πολιτών, θυμίζουν αντίστοιχα σκηνικά με κινητοποιήσεις που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια στην Λευκορωσία και την Ουκρανία. Κατά πολλούς κατευθυνόμενες! Σε εκείνες τις περιπτώσεις, μπορεί η ''σπίθα'' να μην ήταν η οικονομική κατάρρευση, αλλά υπάρχει ένα κοινό αίτημα: Η παραίτηση της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση της Λευκορωσίας, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν βγει στους δρόμους του Μινσκ τον Σεπτέμβριο του 2020, για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, επισήμως νικητή των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων.

Βέβαια ο Λουκασένκο είναι ακόμη και εκεί και μάλιστα διεθνής πρωταγωνιστής...

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βγάλει την Ουκρανία από το φιλοευρωπαϊκό μονοπάτι πήρε σταδιακά τη μορφή μάχης ενάντια στη διεφθαρμένη κυβέρνηση. Και κατέληξε σε μία βίαιη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές.

Η εξουσία του Γιανουκόβιτς έλαβε τέλος τον Φεβρουάριο του 2014. Εντός 48 ωρών, ο πρώην πρόεδρος είχε διαφύγει στην ανατολική Ουκρανία και από εκεί στη Ρωσία. Το τίμημα ωστόσο ήταν ακριβό: περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές συμπλοκές, πολλοί από αυτούς στις 20 Φεβρουαρίου, την τελευταία και πιο δραματική ημέρα των διαδηλώσεων.

Την ανατροπή του Γιανουκόβιτς ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι συγκρούσεις που μαίνονται ακόμη στην ανατολική Ουκρανία, με τους χιλιάδες νεκρούς.

Θα είναι άραγε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας ο καταλύτης αντίστοιχων εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, που θα αποκαθηλώσουν τον Ερντογάν από την 20ετή του κυριαρχία στην χώρα;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ