Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ρωσία μπορεί να σταθμίζει μία πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΕΕ για τους μετανάστες και τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί στενά τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Οι εκτιμήσεις πιστεύεται ότι βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν μοιραστεί ακόμη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για συλλογική απάντηση, ανέφεραν οι πηγές.
Τι κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από την τελευταία ιστορία της «ρωσικής εισβολής»;
Κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τετάρτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δικαίωσε τις υποψίες της Ουάσιγκτον παραδεχόμενος ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν μηδενική «σαφήνεια στις προθέσεις της Μόσχας». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα γεγονότα μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία – όταν η Κριμαία διεξήγαγε δημοψήφισμα σε ολόκληρη τη χερσόνησο για την επανένωση με τη Ρωσία – ως παράδειγμα της πολιτικής «εισβολής» της Μόσχας.
«Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία», λέει ο Δρ Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς, πρώην βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν και πρώην μέλος της Επιτροπής Ψυχρού Πολέμου για τον παρόντα κίνδυνο. "Το Κρεμλίνο δεν θέλει την Ουκρανία. Ο Πούτιν δεν θα δεχόταν καν τις ρωσικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ που ψήφισαν να ενσωματωθούν στη Ρωσία», είπε.
Επομένως, τα πραγματικά ερωτήματα είναι:
Είναι οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του καθεστώτος Μπάιντεν ανίκανοι; Το καθεστώς Μπάιντεν τρομάζει την Ευρώπη προκειμένου να επιτύχει την ευρωπαϊκή έγκριση της Ουκρανίας ως μέλους του ΝΑΤΟ; Σκοπεύει το καθεστώς Μπάιντεν να προκαλέσει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;
Η Μόσχα δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τον πόλεμο, εξηγεί ο Νταν Λάζαρ, ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Ακήρυκτος Πόλεμος της Αμερικής», τονίζοντας ότι οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας είναι γελοίες. Το Κίεβο, ωστόσο, ωφελείται από τη συσσώρευση εντάσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ο στόχος είναι περισσότερη αμερικανική βοήθεια, περισσότερη αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη και περισσότερη αμερικανική δύναμη με στόχο να εξαναγκάσει τη Μόσχα σε κάποιο είδος ταπεινωτικής υποχώρησης ή έτσι ελπίζει και πιστεύει η κυβέρνηση Ζελένσκι», λέει ο Λάζαρ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «υποτιθέμενα» σχέδια της Ρωσίας να εισέλθει στο έδαφος του γείτονά τους. Στα μέσα Μαρτίου 2021, τα δυτικά μέσα κυκλοφόρησαν προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές προετοιμασίες της Μόσχας για πόλεμο με την Ουκρανία, επικαλούμενοι εσωτερικές μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός των δυτικών περιοχών της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τους εσωτερικούς ελιγμούς της Ρωσίας «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας». Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένας από τους φόβους που επικαλείται ο δυτικός Τύπος δεν έχει μεταφραστεί στην πραγματικότητα.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναβίωσε τη συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κατέχει» την Κριμαία και «δικαιώνει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία». Από την πλευρά της, η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επέκταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ξεπερνούσε τις «κόκκινες γραμμές» της.
Την περασμένη εβδομάδα, 15 βουλευτές της Βουλής των Ρεπουμπλικανών κάλεσαν τον Τζο Μπάιντεν να αυξήσει το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας για την κυβέρνηση του Κιέβου και να αναπτύξει αμερικανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Η συμπεριφορά της Ρωσίας γίνεται πιο επιθετική και έχει εντείνει τη ρητορική κριτική της Ουκρανίας σε θέματα που κυμαίνονται από τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας και τις στρατιωτικές συνεργασίες έως την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε η επιστολή των μελών του Κογκρέσου, όπως αναφέρει η New York Post .
Ασκήσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ναυαρχίδα του, USS Mount Whitney, κατευθυνόταν στη Μαύρη Θάλασσα για συνήθεις θαλάσσιες ασκήσεις με τους συμμάχους και εταίρους του έθνους στο ΝΑΤΟ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είχαν αυξηθεί δραματικά.
Συγκεκριμένα, τέσσερα αεροσκάφη αναγνώρισης του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν και συνοδεύτηκαν από ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικών πυραύλων. Οι απρογραμμάτιστες ασκήσεις της υπερατλαντικής συμμαχίας σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Ρωσίας έχουν χαρακτηριστεί από τη Μόσχα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
«Δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα για την Ουάσιγκτον να εκτίθεται το Ναυτικό της στη Μαύρη Θάλασσα όπου τα πλοία θα μπορούσαν εύκολα να βυθιστούν», προτείνει ο Δρ Ρόμπερτς. «Ίσως το καθεστώς Μπάιντεν προσφέρει δόλωμα στους Ρώσους ελπίζοντας σε ένα περιστατικό που θα ανανεώσει τον ευρωπαϊκό φόβο για τη Ρωσία και θα προωθήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
Η βασική αιτία της πολεμικής ρητορικής και των ελιγμών της Ουάσιγκτον είναι ότι «το σύμπλεγμα στρατού/ασφάλειας των ΗΠΑ χρειάζεται τη Ρωσία ως εχθρό για τη δύναμή της και το κέρδος της και για την επικράτηση της στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρώην αξιωματούχος του Ρέιγκαν. «Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε αυτή την ανάγκη λέγοντας ότι σκόπευε να αποκαταστήσει τις «κανονικές σχέσεις» με τη Ρωσία και απομακρύνθηκε από το αξίωμα», προσθέτει ο Δρ Ρόμπερτς.