Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της πολωνικής κυβέρνησης, Πιότρ Μύλλερ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ξεκινά περιοδεία στην Ευρώπη, με σκοπό να αναλύσει στους ηγέτες των κρατών της λεπτομερειακά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του από τη Λευκορωσία με την συγκατάθεση της Ρωσίας, αλλά και ζητώντας βοήθεια για την αντιμετώπισή της.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Πολωνίας σκοπεύει να επισκεφθεί πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.
Όπως διέρρευσε από πληροφορίες, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου θα έχει συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των χωρών αυτών.
Στη συνέχεια, προγραμματίζονται επισκέψεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός μπλοκ, προκειμένου να παρουσιαστεί η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και να ληφθούν προληπτικά μέτρα έναντι πιθανών ενεργειών που ενδέχεται να προκύψουν από την ανατολική πλευρά.
« Ο σκοπός των διαδοχικών επισκέψεων του Πρωθυπουργού μας σε Ευρωπαϊκές χώρες έγκειται ώστε εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη ή Ευρωατλαντική Ένωση, να προετοιμαστούμε για μια πιθανή απειλή από την Ανατολή», εξήγησε ο Μίλερ αναφορικά με τις προθέσεις του Mateusz Morawiecki.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου της Πολωνίας, η Βαρσοβία παρατηρεί «από τα ανατολικά» «κυβερνοεπιθέσεις, ενέργειες που αφορούν τη χειραγώγηση των τιμών του φυσικού αερίου και τη χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου για να επηρεάσουν την ενεργειακή κρίση και τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη».
Το θέμα αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Επιπλέον, το ζήτημα των μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας έχει επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με τον Mueller, μια τέτοια γεωπολιτική κρίση θα μπορούσε να συνεχιστεί «για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια».
Νωρίτερα, η "Strana" ανέφερε ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η μεταναστευτική κρίση, ο Λουκασένκο και ο Πούτιν αποσπούν την προσοχή από την Ουκρανία.
Ο Morawiecki πιστεύει ότι η Λευκορωσία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο κατά της Δυτικής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «υπερασπίζοντας τα πολωνικά σύνορα προστατεύουμε ολόκληρη την Ευρώπη».
Η παράλληλη "γεωπολιτική κρίση" που έρχεται σε Πολωνία και Ουκρανία προβληματίζει τη Δύση
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Πολωνία με την περιοδεία του Πρωθυπουργού της επιχειρεί να αφυπνίσει τις Ευρωπαϊκές χώρες για την γεωπολιτική κρίση που αρχίζει να αντιμετωπίζει και η οποία εστιάζεται σε δύο θέματα προερχόμενα εξ ανατολών, την ενέργεια και το μεταναστευτικό.
Το σενάριο είναι απλό, αφού με βάση την αύξηση της τιμής της ενέργειας λόγω των "παιγνιδιών του Πούτιν", ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Πολωνία θα εξελιχθεί σε μαρτυρικό για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την πανδημία του Covid , να προκαλέσει ευρείες κοινωνικές αναταραχές.
Αν σε αυτό προστεθεί και το μεταναστευτικό πρόβλημα που επιχειρείται να "φυτευτεί" στην Πολωνία, μέσω Λευκορωσίας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας με ευρύτερες πλέον κοινωνικές αναταραχές θα είναι πολύ μεγαλύτερος, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να σημάνουν ευρείας αναταράξεις για την πολωνική κυβέρνηση, ακόμη και την πτώση της.
Στη συνέχεια τα ενδεχόμενα είναι, είτε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναγκαστικά και η ανάδειξη φιλορωσικής κυβέρνησης, στα πρότυπα της Λευκορωσίας, είτε ακόμη και η "στρατιωτική παρέμβαση" εξ ανατολών με τη χρήση επίφασης ή προβοκατόρικης ενέργειας.
Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα η "δοκιμασμένη πλέον συνταγή" να επεκταθεί σε όλες τις χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό βαθμιαία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, αφού οι υπόψιν χώρες θα αποκτήσουν φιλορωσικές κυβερνήσεις όπως προείπαμε.
Ωστόσο, ο κίνδυνος το παραπάνω σενάριο να οδηγήσει σε Ρωσική επίθεση είναι πολύ επικρατέστερο να επισυμβεί στην Ουκρανία πρωτίστως και δευτερευόντως στην Πολωνία
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας "βλέπει" αποσταθεροποίηση καθοδηγούμενη από τη Ρωσία και στρατιωτική εισβολή στη συνέχεια
Το έθεσε αρχικά ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Mashovets και στη συνέχεια ο σύμβουλος του Yermak Arestovich.
Δήλωσαν ότι μια μεγάλη δύναμη ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και το επίπεδο απειλής χρήσης τους είναι το ίδιο με εκείνο του 2014.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής γραμματέας του NSDC Demchenko προσέγγισε το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία και είπε ότι η Ρωσία πρώτα θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, θα προκαλέσει διαδικασίες «κατακερματισμού» ,δηλαδή διάλυση και τοπικές εξεγέρσεις και μετά θα επιτεθεί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της.
Μάλιστα ο Arestovich το έχει πάει ακόμη ποιο πέρα το όλο θέμα, αφού έχει ήδη προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στα Καθολικά Χριστούγεννα στην Ουκρανία όταν η Δύση θα βρίσκεται σε διακοπές, και επομένως δεν θα μπορέσει να δώσει τουλάχιστον άμεσα επαρκή απάντηση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος τέλος η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Anna Malyar, ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της Δύσης για τη χώρα της επιβεβαιώνονται και ο κίνδυνος «αποσταθεροποίησης» φέτος τον χειμώνα είναι εξαιρετικά υψηλός.
Ανάλογες είναι και οι επισημάνσεις των ΗΠΑ